maandag 1 mei 2023

Een noodpakket voor als de nutsvoorzieningen plat liggen

De Nederlandse overheid dringt er bij de inwoners op aan, dat het belangrijk is om voorbereid te zijn op noodsituaties. Als bijvoorbeeld alle nutsvoorzieningen (stroom, gas en water) worden gehackt, waardoor er geen water meer uit de kraan komt en als er door die hack geen stoom en gas geleverd kunnen worden.
Ieder huishouden zou een noodpakket in huis moeten hebben.
Met dat noodpakket zou je het tenminste 48 uur moeten kunnen volhouden. Niet heel lang dus. Na die 48 uur zijn in wijken noodvoorzieningen getroffen of zijn de nutsvoorzieningen al weer hersteld.

Wat zou er in een noodpakket moeten zitten?
een zaklamp, opgeladen powerbank, extra batterijen
contant geld (want pinnen gaat met stroom)
een radio op batterijen of een opwindbare radio
eten en drinken dat lang goed blijft
kaarsen + lucifers
dekens om je warm te houden

Het onderwerp kwam langs in het consumentenprogramma Kassa op 22 april. Er werden daar 4 noodpakketten getest, in prijs variërend van 137 tot 275 euro. Ook kwamen er deskundigen aan het woord die aanraadden om zo'n pakket zelf samen te stellen.
Dat laatste lijkt mij beter, want het de meeste dat er in een noodpakket zou moeten zitten, heb ik al in huis.
Wat heb ik nu?

  • een zaklamp,
  • opgeladen powerbank,
  • extra batterijen
  • contant geld
  • eten en drinken dat lang goed blijft. Water in flesjes en conserven heb ik genoeg
  • kaarsen + lucifers
  • dekens om je warm te houden

Alleen een radio heb ik niet. Die ga ik kopen of cadeau vragen.
Verder overweeg ik nog om een klein camping kooktoestelletje te kopen, zodat ik wat eten en drinken warm kan maken. Vooral als het heel koud is en de verwarming het niet doet, lijkt het me heerlijk om iets warms in mijn maag te hebben. Bijkomend voordeel: dat warme eten of drinken helpt me warm te houden.

Hoe groot is de kans dat èn stroom èn gas èn water uitvallen? Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Het lijkt me in ieder geval een lastige situatie, zeker ook voor de overheid. Hoe bereik je mensen als alles platligt, hoe hef je de gevolgen van de cyberaanvallen op?
Stroomuitval en een waterleidingbreuk heb ik in het recente verleden meegemaakt, maar niet tegelijkertijd. Ik kan me niet herinneren dat er een gasstoring was, wel kreeg ik verschillende keren mijn CV-combiketel niet aan de praat. Ook vervelend, want daardoor koelde mijn huis snel af!

Ben jij voorbereid op uitval van stroom, gas en water?

39 opmerkingen:

  1. Wel eens meegemaakt dat de stroom uitviel maar dat was 'maar' 4 uur en dat vond ik al erg lang:-) Nu met de oorlog in de Oekraïne is het denk ik niet denkbeeldig dat Putin en consorten iets uithalen qua hack (misschien hebben ze het zelfs al geprobeerd) en ik denk dat we best kwetsbaar zijn ook via data enzo. Conserven en water in huis en een campinggasje ook. Zou nog wel een gastankje moeten kopen. Contant geld is er ook maar ja hoeveel moet dat zijn? Radio ontbreekt nog. Ik tikte overigens noodpakket in via Google en er zijn al heel veel bedrijven die zoiets kant en klaar aanbieden het duurste was Euro 249,00. Ik vraag me wel af hoeveel mensen daadwerkelijk zo'n noodpakket in huis hebben denk toch dat het vooral 'ouderen' 50+ zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo'n noodpakket heb ik al jaren. Laatst hebben we nog batterijen van zaklampen gecontroleerd. We hebben ook een voorraadje batterijen. Als je de mobiel oplaadt in de auto,dan moet je toch kunnen bellen of ligt dat ook allemaal plat?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee, helemaal niet. Een deel van de spullen heb ik wel in huis, maar bijvoorbeeld geen flessen water.

    Ik heb nooit iets gemerkt van een overheid die hier op aandringt, trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Is allemaal belangrijk maar met name water in voorraad houden is maar een zeer tijdelijke oplossing, 3 liter pp per dag betekent dat je voor een week in je eentje al meer dan 20 liter zou moeten opslaan. Dat neemt alvast een halve trapkast in beslag. Er zou op die website ook best meer informatie mogen staan over bijvoorbeeld waterfilters/purifiers en andere tips om het op iets langer termijn ook nog een beetje uit te houden. Niet dat iedereen prepper moet worden maar als de overheid dan een hele pagina bouwt om mensen te vertellen hoe ze voorbereid zouden moeten zijn op eventuele calamiteiten dan moeten ze daar m.I. iets meer werk van maken dan alleen maar een lijstje spullen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Misschien zou je er inderdaad zelf nog waterzuiveringstabletten of een waterfilter aan moeten toevoegen, ik vraag mij tegelijkertijd ook af of er niet ernorme paniek zal ontstaan we zijn natuurlijk helemaal niks meer gewend en ingesteld op een digitale samenleving. Enfin een kleine voorraad kan nooit kwaad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je je regenwater door een koffiefilter haalt en het daarna kookt kun je het gewoon drinken. Bovendien zit er meestal nog wel wat water in de leidingen.
      Ik zou dus adviseren om een camping gasstelletje in het noodpakket te doen.

      Verwijderen
    2. En waar haal je dat regen water vandaan als het droog is?

      Verwijderen
    3. Ik zou ook een waterfilter nemen. Die doodt vaak een hele hoop. En altijd water minstens 3min laten koken.

      Verwijderen
  6. Waarvoor kan je je contante geld dan nog gebruiken? De winkels zullen ook dicht zijn, geen licht, diepvries en koelruimtes moeten zo dicht mogelijk blijven en de kassa's werken ook niet en tanken zal ook niet lukken, de pompen werken ook op electriciteit..

    Vorig jaar werd rond ons aan versterking van het stroomnetwerk en hebben we eenmaal 6 uur geen stroom gehad, omdat het aan het eind vd middag begon was het rolluik half omlaag tegen de zon, we zaten dus al vrij snel in het donker terwijl het buiten nog wel licht was.
    Van jouw lijstje hebben we alleen geen drinkwater in huis, wel veel gevulde regentonnen en als uiterste een sloot voor de deur om wc door te kunnen spoelen. We hebben wel veel cola en melk (lust ik niet) en wijn (lust ik wel) in voorraad dat haal ik altijd in bulk in Belgie.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb een campingstelletje, maar bij kortere gas en stroomstoring gebruik ik mijn petroleumstelletje om koffie te zetten. Meestal duren de storingen niet zo lang, maar we hebben hier een keer drie dagen zonder gas en stoom gezeten. Het kán dus wel langer duren. Overigens bij zulke "kleine" storingen zet de gemeente afhaalpunt op waar je bv water kan halen, en wij konden douchen in een sporthal buiten de wijk. Veel mensen lieten eten bezorgen. Een mogelijkheid die er niet is bij een echt grote storing.

    Een doos met 6 pakken barleduc bronwater neemt geen halve kast in beslag, kan gewoon ook onder je bed staan ofzo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met 6 pakken ga je het niet lang volhouden...

      Verwijderen
    2. De overheid noemt een termijn van 2x 24 uur om te kunnen overbruggen.

      Verwijderen
    3. 12 liter is beter dan niets. Alsof het normaal zou zijn om een 500liter tank in je achtertuin te bouwen.

      Verwijderen
    4. De overheid...die hebben wel meer geadviseerd 🤣
      Kijk naar rampgebieden, daat is niet altijd in 2x24u voldoende hulp voor iedereen.
      Uiteraard is het beter dan niets.

      Duitsland waarschuwt laatste jaar heel erg hiervoor en dring er ook op aan om een noodpakkket aan te schaffen.

      Sommige gaan er heel ver in met mogelijken om te koken, maar als de nood er echt is kan je ook in een kuil in de groot vuurtje maken en koken.

      Verwijderen
  8. Pijl en boog om je moestuintje te beschermen 😀. Dat gaat dan ook hard leeg geroofd worden mochten de winkels plat liggen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daarom zvm in huis en niet afhankelijk zijn van enkel een moestuin of je vriezer ;)

      Verwijderen
  9. Ik mis medicijnen, voorals het langer duurt dan 24 uur. Zorg altijd dat je een goede voorraad medicijnen hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat denk je van diabeten die insuline afhankelijk zijn?
      Zorg dat je zo lang als mogelijk is vooruit kunt.

      Verwijderen
    2. Ik zorg er altijd voor om tenminste voor 2 weken medicijnen op voorraad te hebben. Dat is bij de huidige medicijntekorten ook geen slecht idee.

      Verwijderen
    3. Ja, alleen: Insuline moet je gekoeld bewaren.

      Verwijderen
  10. Ik heb toen de oorlog in Oekraine begon bij de kringloop een petroleumstelletje gekocht en lampenolie, voor je weet maar nooit. Het staat in de schuur voor noodgevallen. Verder wil ik nog steeds waterzuiveringstabletten kopen. Een wereldradio op batterijen hebben we en kaarsen lucifers en zaklampen ook. Een fluitje ontbreekt nog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan ook een spiritusbrander gebruiken. Die dingen die ze vroeger gebruikten voor fondue.
      Werkt ook goed.

      Verwijderen
  11. Voedsel en water voor je huisdier als je die hebt, en een emmer met een deksel en wc papier zodat je je water niet hoeft te verspillen aan doortrekken.
    Verder een spelletje, ook al doe je dat normaal nooit, want angst en depressie schijnen op de loer te liggen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je huisdier eet je dan op

      Verwijderen
    2. Eet je je huisdier op of eet je huisdier jou op? ;)

      Er zijn voortdurend aanvallen via internet (ddos). Gelukkig heeft NL ook heel goede cybersecurity. Ik ben geen tobber maar ik zou eerder bang zijn voor een bom in een centrale of gif in het water.
      Het zal wel los lopen!

      Verwijderen
    3. Inderdaad hebben onderduikers en andere mensen met honger in de oorlog wel konijnen en katten gegeten.
      En de lichamen van mensen en kinderen die ziek en uitgehongerd op straat stierven werden in de hongerwinter bij mij achter in de Zuiderkerk van Amsterdam opgestapeld. Het vroor, er kon niet begraven worden.
      Misschien is het goed om er grapjes over te maken, over oorlog en honger en je huisdier opeten, maar ik zeg toch altijd een schietgebedje als ik langs de kerk loop.
      Deze buurt is door de nazi's grondig leeggeroofd, de mensen zijn gedeporteerd.
      De oorlog is hier nog dichtbij, en Oekraïne is dichtbij.
      En hier geen koeien en geen moestuin, alleen wat radijsjes in een bakje op het balkon.

      Verwijderen
    4. Mijn oma heeft in de hongerwinter alle konijnen geslacht en opgegeten en de geit al eerder want die at alle tabaksplanten voor de zwarte markt op.
      Marijke.
      om 13.40 was idd een grapje met serieuze ondertoon.

      Verwijderen
  12. Ik neem me dit soort dingen altijd wel voor, maar ik zou dan zo'n voorraad ook actief moeten beheren op bederf enzo, daar gaat het dan mis.

    Maar ja, het zou verstandig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voedsel in blik blijft zelfs na jaren over de datum nog goed.
      Tomatenpuree niet, heeft met het zuur te maken.
      Rijst kan je ook na de datum makkelijk eten. Groente in glas geloof tor 2jr erna nog.
      En als je op tijd rouleert dan zit je niet met spullen die over datum zijn.
      Tis wel raadzaam om zaken te kopen die je normaal ook eert uiteraard.

      Verwijderen
  13. Lang geleden een grote stroomstoring waardoor de koeien met de hand gemolken moesten worden. Na die tijd staat de aggregaat altijd paraat, wordt iedere week een keer gestart/ gebruikt en benzine staat ook gereed. In huis heel de winter ZibroKamin en petroleumstelletjes ivm te hoge gasprijs en water voldoende uit de bron. Zelfvoorzienend leven in de polder en altijd denk ik dan: hoe moet het toch met de mensen in de stad als er iets gebeurt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die komen dan bij jou wonen, want in de stad blijven zal ook weinig nut hebben, kantoren etc zullen dicht zijn. Dus we kunnen dan beter tegen kost en inwoning bij een boer gaan wonen en werken. 😁

      Verwijderen
    2. Dat zal een drukte worden Lot, maar mijn huis en hart staan open hoor.

      Verwijderen
  14. Er ging wat mis dus nogmaals, opwindbare radio hebben we waarmee we de telefoons kunnen opladen; verder kaarsen en knijpkatten. Ook petroleumstellen en brandstof. Verder redelijk wat voorraad wat bij gebruik ook weer aangevuld wordt. Ook een noodkacheltje. Maar hopelijk is het allemaal nooit nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik weet niet wat ik lees, jullie lijken wel complotdenkers😁
    Géén zorgen, de overheid heeft het goed met ons voor...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaja, dat hebben we gezien ja de afgelopen 3jr...🤣🤣🤣

      Verwijderen
    2. Ik geloof dat de overheid het goed met ons voor heeft maar ze zijn niet in staat om zaken snel en goed te regelen.

      Verwijderen
    3. @luz, het afgelopen jaar vond er regelmatig een stroomstoring plaats in de wijk naast ons. Soms duurde deze maar een uur, maar eenmaal viel een grotere elektriciteitscabine voor meerdere weken uit. Ze hebben dat toen wel tijdelijk kunnen oplossen, maar het kan zomaar gebeuren dat zich zoiets herhaalt. Dan lijkt het me maar slim om op voorhand op zoek te gaan naar manieren om in dergelijk gevallen toch te kunnen koken

      Verwijderen
  16. In grote delen van het land zal het gevaar van overstroming eerder realistisch zijn. Dan heb je weer andere dingen nodig, als je überhaupt wilt blijven. Ik woon al weer langer in de stad dan dat ik op het platte land woonde maar het hebben van enige voorraad is voor mij normaal. Toch zie/ hoor ik bij veel mensen uit de stad dat ze voor ieder dingetje naar de winkel moeten omdat ze niets op voorraad hebben. Lijkt me vervelend en onhandig.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Gisteren lag Ziggo er in een deel van de stad Groningen uit. Geen telefoon, tv en internet. Weet je dan hoe je kunt bellen? Mijn vader krijgt thuis palliatieve zorg, mijn moeder is 87 en niet zo handig met mobiel en tablet. Ik had mijn mobiel in eerste instantie op wifi staan, zette toen ook de 4g aan en kreeg de melding dat mijn prepaid-tegoed bijna op was. Opladen via de app was tijdelijk niet mogelijk; gelukkig wist ik het wachtwoord voor de website nog uit het hoofd!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.