dinsdag 2 mei 2023

Cursus budgetteren les 8: zakgeld

Zakgeld kinderen

Het Nibud en a.s.r.  hebben dit voorjaar een nieuwe online cursus gemaakt over het geven van zakgeld aan kinderen.
Uit het nieuwsbericht hierover: "Hoe doe je dat eigenlijk, de financiële opvoeding? Dat wordt besproken tijdens de workshop Ik krijg nóóóóit wat!, waarin thema’s als zakgeld, sparen, keuzes maken en (online) veiligheid spelenderwijs aan bod komen."
Met die cursus kunnen ouders zelf aan de slag met de financiële opvoeding van hun kind. Bij deze online versie worden de interactieve workshopsessies nagebootst, terwijl ouders vanuit huis en op hun eigen tempo zelf bepalen welke onderwerpen en leeftijdscategorieën zij willen behandelen.
Hier kun je de online gratis cursus vinden.
Er zijn 4 thema's: zak- en kleedgeld, sparen, keuzes maken, veiligheid. De onderwerpen zijn toegespitst op leeftijd en je kunt zelf kiezen welke thema's je wilt behandelen en in welke volgorde. De leeftijdscategorieën zijn: 6 t/m 8 jaar, 9 t/m 11 jaar, 12 t/m 14 jaar en 15 t/m 18 jaar.

Los van de online cursus zakgeld voor kinderen kun je op de site van het Nibud richtlijnen voor bedragen vinden. Als je weinig budgetruimte hebt voor zakgeld, dan kun je oudere kinderen misschien stimuleren om een baantje te vinden om hun zakgeld aan te vullen.
De cursus van het Nibud legt er vooral de nadruk op dat zakgeld voor kinderen leergeld is. Door geld te mogen uitgeven, leren de kinderen de waarde van geld kennen. Fouten maken hoort er bij!

Fouten die mijn ouders en ik als volwassene maakten:

  • Ik ben met mijn dochters, die bijna 3 jaar in leeftijd verschillen, gelijktijdig begonnen met zakgeld geven. Ze kregen niet hetzelfde bedrag, maar vanaf een bepaald moment kregen ze allebei geld. Achteraf heeft de oudste mij dat kwalijk genomen. Ik had met zakgeld voor jongste moeten wachten, het was niet eerlijk dat haar zusje al veel eerder zakgeld kreeg dan zij. Ik vind inderdaad dat dit niet klopte. Ik had moeten wachten totdat mijn jongste dezelfde leeftijd had, helemaal mee eens.

Zakgeld volwassenen.

Ook voor volwassenen vind ik zelf zakgeld een aanrader. Ik schreef al eerder dat ik mijzelf 80 euro per maand gaf.
Al naar gelang je financiële situatie en behoeften kun je zakgeld potjes maken.
Ik vind dit een heel goed idee, vooral als je heel zuinig moet leven.
Als je weinig te besteden hebt, is het een heerlijk gevoel toch wat voor jezelf te kunnen uitgeven zonder je gelijk schuldig te voelen. Er is gewoon geld voor iets leuks!

Wat zijn jouw ervaringen met zakgeld en heb je nog tips?

11 opmerkingen:

  1. Op de basisschool kregen onze kinderen een klein bedragje per week, iets minder dan geadviseerd wordt door het nibud. Hier hoefden ze zelf niks van te doen, het was puur om ze een beetje te leren omgaan met geld en sparen voor iets. Wij verbinden het bedrag met de klas waarin ze zitten. Waarbij ze vanaf de brugklas een flink bedrag (45,-) krijgen per maand, maar vanaf dan moeten ze er ook echt dingen van betalen. Oudste zit nu in de brugklas en heeft bijvoorbeeld de helft van zijn zomerabonnement voor het zwembad zelf betaald. Daarnaast ook cadeautjes voor verjaardagen van vriendjes. Wij zijn niet scheutig met allerlei cadeautjes door het jaar heen. Oudste zoon kan ontzettend goed sparen, hij heeft al een luxe beeldscherm bij elkaar gespaard en heeft nu een meerjarenplan voor een gamepc die hij graag wil. Kleding, schoolspullen etc. betalen wij gewoon. Als ze ooit om kleedgeld gaan vragen dan kijken we wel weer verder hoe we dat moeten doen.

    Ik vind het wel belangrijk dat je kinderen een bedrag geeft waar ze ook iets mee kunnen. Dat hoeft niet direct heel groots te zijn, je kan ook sparen voor een klein doosje lego of iets dergelijks. Ik merk wel dat naar mate de kinderen ouder worden ze ook duurdere behoeftes krijgen. Ik ben erg benieuwd naar hoe andere ouders met kinderen op de middelbare school hier mee omgaan en hoeveel zakgeld hun kinderen krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn dochters kregen vanaf hun 3E jaar zakgeld. De eerste jaren ging het in hun spaarpot. Vanaf hun 6E moesten ze bijdragen een het kadootje voor een vriendje of ouder. Kleedgeld onder begeleiding vanaf 12 jaar en de jongste kon dat na een jaar prima alleen. De oudste dochter hebben we begeleid (op haar verzoek) tot haar 15E. Sparen voor luxe artikelen, zoals een gamepc of een dure telefoon vind ik een prima idee
    Zwemmen, sowieso sporten, vond ik belangrijk dus contributie en abonnement kregen ze op die leeftijd van mij.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ik me nog kan herinneren is dat ik wekelijks iets van 2,50 kreeg, waarvan ik 1 gulden uitgaf in de snoepwinkel en 1,50 in m'n spaarpot. Later (als puber) kreeg ik zo'n 12,50 per week.

    Mijn puber (16) krijgt €8,50/week en daarnaast nog een telefoonabonnement van €10/maand en kleedgeld €50/maand. Ze heeft een bijbaan bij een supermarkt. Van opa's en oma's krijgt ze ook met regelmaat iets toegestopt. Al met al heeft ze geloof ik best een aardig budget, maar spaart ze ook goed.

    De kleuter (5) heeft nog geen benul van geld. Zodra dat wat meer gaat leven wil ik ook met hem aan het zakgeld avontuur beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Onze kinderen kregen vanaf hun 8e zakgeld en later vanaf hun 12e kleedgeld waarbij wij nog schoenen, jassen en sportkledij kochten. Voor een van onze kinderen was het kleedgeld en kleren kopen een drama. Ons kind verstopte zich jaren achter de pc in een verduisterde kamer waarin stiekum werd gesnoept en de rommel niet opgeruimd - ruzies onbegrip en diepe zorgen. Toen eenmaal transgender problematiek was vastgesteld en er in openlijkheid kleren konden worden gekocht die pasten bij de identiteit, mochten de gordijnen en ramen open en werd "het hol" langzamerhand weer een kamer. Ik kan niet aan kleedgeld denken zonder aan die donkere en machteloze jaren terug te denken, ik ben zelfs vergeten hoe ons andere kind kleedgeld beleefde en er mee omging.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vanwege moeten woekeren met de centjes hebben onze kinderen nooit geen zakgeld gehad. Ze kregen weleens wat van oma en opa voor hun rapport ed.
    Vanaf hun13e hebben ze oa folders bezorgd, werkjes in de kassen, in bejaardenhuis, in de supermarkt, krantenwijk ed gedaan. Dat geld mochten ze zelf houden. Eenderde tenminste . de rest moest worden gespaard en is later rijbewijs en studie van betaald. Eénderde van de inkomsten mochten ze zelf naar eigen inzicht besteden. Ze gingen er oa van op jeugdkamp, op sport of club, werd kleding van gekocht of wat dan ook. Het ene kind potte alles op de andere besteedde het vaak tot de laatste cent. Ook prima. Ik naaide zelf veel kleding, maar merkspullen, indien gewenst, moesten ze zelf kopen. Voor sport , muziek of club hadden we zelf geen geld; dus alleen de gratis club van de kerk.
    Ze kunnen nu, als volwassenen allen goed met geld omgaan. Alleen is het wel vele malen ruimer dan toen in onze tijd. Maar ze hebben geleerd dat je geld maar 1 keer kan uitgeven. En dat het niet komt aanwaaien.
    Ikzelf vind het ook niet erg dat ik ze geen zakgeld heb kunnen geven. Mijn kleinkinderen krijgen wel zakgeld. Ruim naar mijn idee. En zijn nu minder blij met een fooitje van oma/ opa dan mijn kinderen waren als ze iets kregen van opa/ oma/ tante.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn kinderen krijgen hun leeftijd x0,75 euro per maand. Dus oudste van 15 krijgt 11,25€, middelste van 13 krijgt 9,75€ en jongste van 8 krijgt 6€/maand. Wij betalen kampjes/hobbyclubje/benodigde kledij/ abo voor gsm en eigenlijk alles wat ze nodig hebben. Als ze kleren willen die ze niet nodig hebben (zoveelste topje oid)/ extra snoepje dan betalen ze het zelf.
    Ze verkopen hun kleren/speelgoed die ze niet meer gebruiken voor een extra centje. Ook van grootouders krijgen ze regelmatig iets extra s toegestopt.
    Soms denk ik dat ik het bedrag moet indexeren, als ik bedragen hoor die leeftijdsgenoten krijgen.
    Maar intussen staat er bij alledrie al een groot bedrag op de spaarrekening.
    Dus dan krijgen ze volgens mij genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi, mijn dochter kreeg de hele middelbare school 10 euro per week. Ze is nu 20, dus niet heel lang geleden. Ook 50 kleedgeld per maand. Sport, telefoon, contactlenzen etc betaalden wij. Vanaf haar 17e is ze meer zelf gaan betalen, en het bedrag navenant verhoogd. Op haar 18e moest ze alles zelf betalen, ook zorgverzekering en kreeg ze ook zorgtoeslag. Door die geleidelijke stapjes is het prima gegaan.
    Ze werkte ook en als ze een luxere telefoon wilde betaalde ze het verschil zelf. Ik rekende met 5 euro afschrijving per maand en rekende zo onze bijdrage aan haar telefoon uit. Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik gebruik de kleding richtlijn voor mijzelf. Het is grappig hoe ik denk nooit iets nieuws te kopen maar sokken, een huisbroek, wol voor een sjaal, een nachtpon en slippers zijn natuurlijk net zo goed kleding.
    Verder geef ik mijzelf 5 euro zakgeld per week, dat ben ik nu aan het opsparen voor een boek: een nieuwe uitgave van het werk van Theresia van Lisieux. Zij was eigenlijk een minimalist avant la lettre op het gebied van de theologie. Er waren al heel veel moeilijke boeken over mystiek, maar zij vond de kleine weg uit: alles met aandacht en liefde doen, juist de kleine dingen, en vervelende mensen niet alleen verdragen maar ook vergeven.
    Hm, ik dwaal af.
    Meestal kom ik prima uit met dit zakgeld want ik koop veel op de rommelmarkt voor mijn deur. En ik heb een handige zoon die bijvoorbeeld een kapot lampje of klok kan repareren.
    En 20 euro per maand zakgeld is ook wat het Nibud adviseert voor boven de 18 als ik het goed heb.
    Jij hebt een hoger bedrag Aaf, maar maak je dat dan ook altijd op?
    Of gebruik je het ook voor kadootjes ( daar heb ik een apart potje voor).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In het verleden gaf ik mijzelf zakgeld, toen ik druk bezig was met extra aflossingen van mijn huis. Nu geef ik mezelf geen zakgeld meer. Destijds hield ik er vaak ruimschoots van over en dat spaarde ik dan op.

      Verwijderen
  9. Als kind kregen ik vanaf 8 jaar zakgeld. Vrij te besteden, alleen moest ik een (klein) cadeautje voor mijn broers kopen op hun verjaardag. Toen we bijbaantjes kregen, zat daar ook een bescheiden bijdrage voor het huishouden of eigen extra's aan gekoppeld (een schoolreis bijv). Zo leerden we dat geld (verdienen) niet alleen voor de leuk is, maar ook voor zaken die moeten of om te delen met andeten. Wijze lessen die ik eventuele kinderen ook wel mee zou willen geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik weet niet meer vanaf welke leeftijd ik zakgeld kreeg maar ik denk vanaf 6 jaar. Wat ik mij herinner van de laatste jaren van lagere school was dat 20 gulden per maand. Op de middelbare school kreeg ik incl kleedgeld 125 gulden per maand. Wij kregen voor onze rapporten altijd geld. Het rapport zat in een plastic hoesje. Met het eind (zomer) rapport haalden we veel geld op. Mijn ouders stopte daar als eerste een tientje in en zo liet ik het zien aan opa's en oma, 2 buurtante's van m'n moeder, mijn eigen tante's, iedereen deed er wat bij ik denk dat we per persoon zo 40 gulden ophaalde. Heb hier lang niet meer aan gedacht maar het is een leuke herinnering dat iedereen ons zo gunstig gezind was :)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.