dinsdag 23 mei 2023

Overstappen naar een andere energieleverancier?

Er zijn al weer enige tijd vaste jaarcontracten beschikbaar. De vraag is of ik beter zou kunnen overstappen of nog even wachten tot de prijzen verder zullen dalen. Mijn huidige contract loopt tot begin november, maar het is per maand opzegbaar, de opzegtermijn is 1 maand. 
Het prijsplafond voor energie loopt eind december af en dan zijn misschien, of zelfs heel waarschijnlijk, de gas- en stroomprijzen al weer hoger dan ze nu zijn.

Ik heb nu een variabel contract.
Vanaf november betaalde ik €2,48 per m³ gas.
Vanaf januari is de prijs bij mijn energieleverancier €3,02 en vanaf april is de prijs gedaald naar €1,82.
De prijzen van mijn energieleverancier zijn nog steeds hoger dan de tarieven van het energieplafond. Dit jaar betalen we door dit energieplafond maximaal €1,45 per m³ gas, als je tenminste niet boven een jaarverbruik van 1200 m³ uit komt.
Voor mij zijn alleen de gasprijzen echt interessant, dat komt doordat ik door mijn zonnepanelen per jaar meer stroom teruglever dan ik verbruik.

Ik las op RTV-noord dat het verstandig is rond te kijken en voor 1 juni een jaarcontract af te sluiten. Als ik kijk naar prijsvergelijkers, dan vind ik gasprijzen die lager zijn dan de tarieven van het energieplafond! Daar heb ik nu dus ook al wat aan.
Plus dat ik met een vast jaarcontract prijsbescherming heb gedurende de hele komende winter!

Hmm, toch maar doen?

15 opmerkingen:

 1. Hoi Aaf wat vind jij van de dynamische contracten?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Let dan even op of je opwekking vanaf november tot nu je hele verbruik van die periode dekt. Want eindafrekening rekent natuurlijk met wat je tot einddatum opgewekt hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het komt goed hoor, ik heb sinds het begin van mijn huidige contract meer teruggeleverd dan dat ik verbruikt heb. Het stroomverbruik wordt dus helemaal gesaldeerd.

   Verwijderen
 3. Ik heb in juli 2022 vast contract bij Essent gecontinueerd, was op dat moment de beste optie. Kreeg paar weken geleden e-mail dat ik de laatste 2 maanden geen maandtermijn hoefde te betalen ivm het prijsplafond, ik dacht eerst nog aan spam maar ook in mijn account staat 0 voor de komende maand. Begin juli ga ik me er in verdiepen, zal wel een verlengingsaanbod van Essent krijgen en ga zelf ook vergelijken natuurlijk. We gebruiken ongeveer 800 gas en 3500 stroom en we hebben 6 zonnepanelen (al 8 jaar oud) en geen slimme meter en maken geen gebruik van salderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Laat je weten of je verandert van leverancier en voor welke je kiest?
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik stap zeker over, maar ik twijfel nog welk jaarcontract het gaat worden.

   Verwijderen
 5. Wij hebben een halfjaarcontract met Eneco per 1 maart. Hierop zijn de tarieven ongeveer gelijk aan het prijsplafond. Daarna moeten we maar weer zien. We gaan in die periode ook verhuizen, dus het is allemaal nog wat onzeker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat begrijp ik niet, waarom heb je een contract afgesloten voor de prijzen van het prijsplafond, met als einddatum nog dit jaar? Of gebruik je de komende maanden meer dan het prijsplafond per maand?

   Verwijderen
 6. Als je meer opwekt dan wat je gebruikt kun je ook even kijken naar de tarieven voor terugleveren, vrienden van ons kregen 35 cent, wij 5,5 cent. Een andere vriend 9 cent

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Even een iets andere vraag. Wij gaan binnenkort verhuizen naar een huis met zonnepanelen. Wordt de salderingsregeling per kalenderjaar toegepast of per contractjaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Saldering gaat per contract, maar waar je wel rekening mee moet houden, is dat de salderingsregeling afgebouwd gaat worden. In 2023 en 2024 nog 100%, in 2025 en 2026 nog maar 65%, in 2027 nog 55% en zo verder naar beneden. In 2031 valt er niets meer weg te strepen. Lees ook hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/plan-kabinet-afbouw-salderingsregeling-zonnepanelen.

   Verwijderen
  2. Meer door minder23 mei 2023 om 22:40

   Hoewel dit wetsvoorstel al sinds 7 oktober 2020 is ingediend is het pas sinds 7 februari 2023 aangenomen door de Tweede Kamer. Het is nog absoluut niet zeker of het wel wordt aangenomen door de Eerste Kamer o.a. i.v.m. de slecht vastgelegde minimale en/of de te korte tijds basis van de terug lever vergoeding + het minder aantrekkelijk zijn voor de woningcorporaties om nog in zonnepanelen te investeren voor de huurwoningen e.d.

   Verwijderen
 8. Wij zijn sinds een tijdje bij Tibber voor de stroom. Het zijn dynamische tarieven en voor de teruglevering krijgen we dus ook
  een dynamische vergoeding. Deze ligt vele malen hoger dan de karige 13 cent van Vattenfall.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb vorige maand een jaarcontract afgesloten bij Budgetenergie voor gas en stroom. De prijzen zitten beneden het prijsplafond. Deze energiemaatschappij is een van de grotere en zal dus niet gauw omvallen, mocht het toch weer uit de hand lopen met de prijzen. In de zomer zullen de gasvoorraden weer aangevuld moeten worden en ik verwacht dat daarmee de gasprijs weer op zal lopen. Ook in het najaar zullen de prijzen wel weer omhooggaan. Met dit zeer betaalbare contract weet ik een jaarlang precies waar ik aan toe ben. Behalve natuurlijk als dat onzalige plan doorgaat om de belasting op gas fors te verhogen! Maar dat geldt voor alle energiebedrijven.

  Een hartelijke groet van Jo.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.