maandag 22 mei 2023

Maai mei niet!

Is de slogan!
In mei kun je beter niet maaien.
Waarom?
Beter voor het tuinleven,  hoe meer bloemen, hoe meer nectar en hoe meer blije bijen en insecten. Insecten eten geen gras, maar hebben bloemen nodig.

The Last Bee
After the last ee
had uzzed its last uzz,
the irds and the utterflies
did what they could.
ut soon the fields lay are,
few flowers were left,
nature was roken,
and the planet ereft
Brian Bilston

Nu zijn waren die bloemen er volop in mijn achtertuin.
Gisteren vond ik het toch wat al te wild en te veel worden. Dus ben ik toch aan de slag gegaan met het maaien van het gras, met bloemen, in mijn achtertuin. Ik heb voor de bijen en andere insecten mijn best gedaan en er bloeien nog heel veel bloemen, maar veel minder in het gras.

Dit is prima te maaien en is blijven staan

Dit is veel hoger en lastiger om te maaien

Als ik de hoge stukken nu niet gemaaid had, dan was het mij waarschijnlijk niet meer gelukt om het gras toch nog te maaien. Te zwaar, ondanks mijn elektrische gazonmaaiertje. Ik zweette me rot, afgelopen zondagmiddag! Een flinke workout! Ik was vorige week 3x naar de sportschool geweest en ik had 2x gezwommen  en ik had vrijdag een flinke avondwandeling gemaakt. Dit maaien telt volgens mij wel mee bij een portie bewegen!
Toen ik nog zo'n last had van versleten heupen, deed ik de eerste maaibeurt in het voorjaar in 4 x. Steeds tussendoor even zitten en uitrusten. Het lukte nu wel in één keer.

Het resultaat van mijn inspanningen.

8 opmerkingen:

 1. Ik zie dat je best een grote tuin hebt. Waarom maak je er geen groentetuintje van? Goed voor het milieu en je portemonee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had zo'n 10 jaar geleden deels een groentetuin in mijn achtertuin. Het was een gigantische mislukking. De slakken vraten alles op. Ik kon veel goedkoper groenten in de supermarkt kopen.
   Ik ga er, nu ik 70 ben, zeker niet opnieuw mee beginnen.

   Verwijderen
 2. Leuke tuin heb je, en in de borders is nog voldoende bloeiends. Bij ons doen we ook niks aan de zijkanten, daar mag alles groenen en bloeien alleen het zitdeel houden we redelijk hogere grassen etc vrij maar de mossen mogen tussen de tegels blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijk groene tuin.
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is vooral belangrijk om niet overal tegelijk te maaien maar af te wisselen. Je hebt ook niet alles kort zo te zien.
  Je kunt misschien een keer een cirkel in het midden lang laten en uit laten bloeien?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Natuurmonumenten maaide vanavond het stuk land dat nu van natuurmonumenten is.
  Ik ben nijdig omdat de sloot is uitgebaggerd en verbreed, vervolgens karpers in uit gezet. Geen kikker meer in leven. Wat was het gezellig met het geluid van kikkers. Bovendien eten kikkers slakken.
  Twee jaar terug werden de eieren van zwanen weggeraapt. Nu broeden ze elders,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik strooi op een deel van het gazon vanalles (rode klaver, boterbloemen, kruidenhooi van een bioboer, papaver, hooi van mijn eigen strookjes, ik zet wortel stokken van dingen die beter via de wortel dan via zaad gaan.) Dat maai ik twee keer per jaar met de zeis, de rest maai ik 1 tot 2 keer per week. Ik gras om op te zitten en te liggen en voor kinderen om op te spelen,en kruidenhooiland voor de beestjes. Mijn voortuin is een zelf uitzaaiende bloemenveld (waarbij ik het echte 'onkruid' als zevenblad, winde, Japanse wijbes, braam, bamboe, Japans duizendknoop, brandnetel en zaadschietende paardenbloemen/de planten blijven staan alleen ik ga de pluizen bollen tegen, die komen in een vaas uit en strooi ik bij de bioboer uit)/paardenstaarten en klaverhoorn wel zoveel mogelijk weghaal)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. handig om japanse duizendknoop ,een grote plaag,bij een bioboer uit te zaaien. zullen ze blij mee zijn.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.