dinsdag 27 juni 2023

Heerlijk dat het weer wat frisser is!

Het was afgelopen zondag warm, erg warm. Niet eens ver boven de 30 graden, zo'n 32 graden in de stad Groningen, maar toch had ik er nogal last van. 's Ochtends was ik nog even bezig met plantjes in de tuin, maar later op de dag vond ik het niet fijn meer. Ik zat in huis, met het zonnescherm omlaag, zodat de zon niet op de ramen scheen en het was 25 graden in de woonkamer. Normaal gesproken goed te doen, eigenlijk, maar ik had pijn aan mijn benen. Vanwege warmte en zweterige plakkerigheid had ik mijn compressiekousen niet aan gedaan en dat wreekt zich. Mijn benen begonnen pijn te doen doordat mijn enkels opzwollen.
Daar is een remedie voor zonder je in die compressiekousen te worstelen: je benen horizontaal leggen. Ik besloot een siësta te houden. Lekker even plat en lezen in bed. In de slaapkamer was het ook 25 graden. Niet te heet voor een dutje of lezen in bed.
Dus urenlang lekker gelegen. Mijn benen knapten al snel op en deden geen pijn meer.

Gisteren was het ineens 10 graden koeler! Dat was beter om actief te zijn. Veel gefietst, naar het zwembad, boodschappen doen en ik deed heerlijk de ramen tegen elkaar open om de hitte van de afgelopen dagen er uit te laten waaien. Zolang ik alles open had en er constant een luchtstroom door mijn woonkamer was, leek het een stuk koeler. Op de thermometer was er weinig van te zien. Ondanks uren frisse lucht door de woonkamer was het nog steeds 23,5 graden.
Niet echt veel afgekoeld, terwijl het buiten toch maar 20 graden was!
Blijkbaar houdt mijn huis de warmte goed vast! Dat is natuurlijk ook de bedoeling in de winter, maar in de zomer is dat minder fijn!

Gaat bij jou de warmte ook maar moeilijk uit je huis?

14 opmerkingen:

  1. Het viel me op na het plaatsen van dubbele ramen. Niet alleen isolatie tegen de kou buiten,maar in de zomer vasthouden van de warmte binnen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan mijn steunkousen ook niet aan met warm weer.
    Ik doe dit: Lymfesysteem stimuleren door de vliezen tussen vingers masseren en daarna de hele hand en dan hele armen met speciale aandacht voor elleboogholtes en oksels.
    Ook voeten zo behandelen eerst voeten en dan langzaam omhoog masseren, ik gebruik ook vaak rollertje en driepoot of badborstel
    Ook je voeten en benen droogborstelen is goed. Info over het laatste even googelen.
    En ik heb een rollertje waar ik het dikste deel boven enkels regelmatig masseer dan stimuleer je de weefsels ook om beter te doorstromen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een goede tips! Nooit gehoord van die vliezen, haha, klinkt als een eendje, maar ik ga het nu meteen proberen!

      Verwijderen
    2. Ik ken meer mensen die vinden dat dit goed werkt maar heb die ervaring zelf helaas niet. Misschien hangt het van de onderliggende oorzaak af.
      Overigens is droogborstelen wel iets waar mensen die neuropathie en/of al wat langer diabetes hebben erg voorzichtig mee moeten zijn. De combinatie van verminderd gevoel, een kwetsbare huid en slechtere wondgenezing kan zelfs met de allerzachtste borstel leiden tot veel narigheid.

      Verwijderen
  3. Ik ben ook erg blij dat het weer koeler is. Op deze manier is het veel leefbaarder.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hebben triple glas top in de winter maar nu in de zomer gaat de warmte maar moeilijk weg. Het valt mij overigens op dat er nog steeds gebouwd wordt met heel, heel veel glas in woningen en dat terwijl de zomers steeds warmer worden.
    In ons vorige appartement in 's Hertogenbosch was de woonkamer op het Noorden destijds vonden wij dat een minpunt maar ik zou het nu niet erg meer vinden. Waarom ook niet bouwen hier met standaard zonwering of rolluiken aan de buitenzijde van het huis zoals bijvoorbeeld ook in Duitsland.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook ik had zondagmiddag voor het eerst last van de warmte. Binnen was het goed te doen, 24 graden, maar ik kan niet een hele dag binnen zitten. Gisteren voelde het al veel beter en nu is het gewoon lekker weer.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb de winter vesten weer gepakt. Kippenvel en een drupneus van de kou. De woonkamer is net 19 graden.. hoe? Euh zon van het raam houden en verder van 5 tot 8 de ramen open. (Mijn man giet het zweet van het lijf met 19 graden.)
    Ik ben dus bijna niet binnen. Te koud.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Compressiekousen kun je, bij heet weer, regelmatig met water natsproeien,
    zo koel je goed af en kun je ze tóch dragen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb vooral problemen met aantrekken van de compressiekousen door zwetende voeten. Daar helpt nat maken niet bij. Met het dragen heb ik weinig problemen bij warmte.

      Verwijderen
    2. Met een hulpmiddel krijg je ze wel aan.
      Je hebt klasse 1 toch?
      Dr zijn simpele hulpmiddelen in soort zakken en dan krijg je ze makkelijk aan. Zeker als je daar speciale ruwe handschoenen voor gebruikt.
      Let er wel op of het hulpmiddel geschikt is voor kousen met open tenen of dichte tenen.

      Verwijderen
    3. Weet niet of je iets aan hebt maar heb jarenlang in de zorg gewerkt in bij mensen met transpirerende voeten/benen gebruikte ik altijd een beetje talkpoeder. Strooide dat op een katoenen hydrofiel washandje en wreef daar de benen en voeten mee in. Het scheelde natuurlijk wel dat zij het niet zelf hoefden te doen en jij wel.

      Verwijderen
    4. Talkpoeder maakt de voeten weer glad.

      Verwijderen
  8. Als je een groen dak hebt blijft de warmte ook langer binnen hangen. Duurzaam is niet altijd o.k.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.