woensdag 28 juni 2023

Is een capsulegarderobe voor mij duurzaam en zuinig?

Misschien moet ik beginnen met uitleggen wat een capsulegarderobe is.
Het is een minimale garderobe met bijvoorbeeld voor de zomer een (zomer)broek, een spijkerbroek, een zomerrok, een korte broek, een blouse met lange mouwen, een zomerse jurk, een paar basic t-shirts en een jasje. 
Alles kies je zo uit, dat het onderling te combineren is. Het is duurzaam doordat je weinig koopt en er dus weinig grondstoffen, water en energie nodig is voor de productie. Vooral als je kledingstukken ook nog tweedehands zijn en niet nieuw, dan ben je hartstikke goed bezig!

Een zomer capsulegarderobe is  zo klein, het past allemaal prima in één wasmachine.
En daar zit voor mij als alleenstaande het probleem. Want hoe doe je dat dan met wassen van deze kleding?
Niet?
Want met zo weinig kleding, dan zit alles na verloop van tijd in de wasmand.
En dan?
Als je met meer mensen bent, bijvoorbeeld een partner en een aantal kinderen, dan is er ook van andere huisgenoten wasgoed. Dan kun je met weinig kleding toe.
Voor mij gaat dat niet op en zou het betekenen dat ik vaak een halfvolle wasmachine moet laten draaien en daar ben ik tegen. Zonde van de energie en van het water!
Dan maar wat meer kleding!

Heb jij weinig kleding?

46 opmerkingen:

  1. Ik koop graag iets nieuws, en zolang het in de krant staat dat Maxima voor de tweede keer de zelfde jurk aan heeft, blijf ik het doen, juist zulke lui kunnen het verschil maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja als we allemaal naar een ander kijken....
      Je bent zelf verantwoordelijk voor je gedag en de gevolgen daarvan.

      Verwijderen
    2. Echt een reactie, waarmee iedereen zijn voordeel kan doen:(!

      Verwijderen
    3. Ha ha, Maxima. Wat zou je allemaal niet kunnen doen met 1 jaar kledingbudget van Maxima. Behalve een mooie capsule garderobe aanschaffen , kun je er een huis van kopen en dan hou je nog heel veel geld over.

      Verwijderen
  2. Of ik weinig kleding heb weet ik niet ik draag vooral jurken in de zomer met blote benen en sneakers of ballerina's en in de winter met een 80 denier panty en sneakers of enkellaarzen. Koop meestal jurken (vaak in de uitverkoop) van King Louie of Tante Betsy die best een aantal seizoenen meegaan. Ik was ze op lage temperaturen. Voor de zomer heb ik er 6 en voor de winter. Verder 2 broeken, 4 topjes en wat truien. Zomer en winter draag ik een hemd van merinowol dat klinkt tegenstrijdig maar ook een de zomer is dat heel lekker. Koop die altijd online bij Dilling echt niet goedkoop maar soms hebben ze 25% korting en ze gaan echt jarenlang mee. Wol hoef je ook echt niet elke dag te wassen. Ik draag zo'n hemd een week. Afgelopen weken was mijn moeder opgenomen in een revalidatiecentrum en had ik wat meer tijd. Ben weer eens gaan winkelen maar schrok echt van de slechte kwaliteit van veel (ook duurdere) kleding in de winkels. Was toevallig even bij de Primark en zag daar teenslippers voor Euro 1,30 dat is weliswaar schoeisel maar dat kan toch echt niet. Iedereen is natuurlijk vrij om te kopen wat hij/zij wil maar eerlijk gezegd wordt ik er wel een beetje verdrietig van. Of ik een capsule garderobe heb weet ik niet maar bij 4 vieze jurken draai ik een was op maximaal 30 graden. Bij meer kleding kreukelt het ook erg. Ook wel op Vinted gekocht maar mijn ervaring is dat kleding vaak in veel slechtere staat is dan mensen aangeven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de uitverkoop aan het einde van de zomer (bij een andere winkel) kocht ik slippers voor in huis van 1,25 euro voor 0,75 euro....ik loop er nu voor de 4de (volle, want ze mochten eerst in de kast wachten op het volgende zomerseizoen) zomer op. Of dat duurzaam is weet ik niet. Maar dat weet ik bij veel duurdere items ook niet, of de productie echt duurzaam was. Het enige dat ik echt in de hand heb is mijn eigen gebruik. Mijn slippers voor buiten (in de tuin, niet naar de supermarkt ofzo) gaan intussen al 25 jaar mee (maar die zijn dan ook van een veel duurder merk ;) ). Zo wissel ik het een beetje af, echt goed zicht op wat duurzaam is gemaakt heb je helaas toch nooit. Je was er tenslotte niet bij.

      Groetjes Lily

      Verwijderen
  3. Nee ik heb beslist meer kleding. Maar veel van de kringloop.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb wel weinig kleding. Al mijn kleding is tweedehands. Ik draag graag natuurlijk materiaal en heb een lastige maat. Er is gewoon niet veel te vinden. Wassen doe ik ook nog graag apart, dus de trommel is zelden vol. Gelukkig heb ik een machine die heel zuinig is. En ik bedenk me maar dat produceren van nieuwe kleding heel veel water en energie kost.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja ik heb weinig kleding. Misschien net niet zo weinig als wat je beschrijft, maar wel weinig en onderling te combineren vaak. Ik transpireer vaak en zijn maar met 2 personen. Mijn man heeft 2 lichtere spijkerbroeken en 1 bermuda(zomer) en 2 donkere spijkerbroeken (winter)en aantal overhemden en s winters 2 truien erbij. Hij draagt nooit niks anders. Ik maak zomers vaak gebruik van het korte spoelprogramma van de wasmachine om overhemd en jurk van mij even uit te spoelen. s Morgens weer droog en fris. Dat is voldoende. Kleding goed wassen gaat later samen met de handdoeken en beddengoed. s Winters volstaat goed luchten vaak. Mijn doel is niet zozeer een capsule wardrobe, maar ik vind het gewoon genoeg. Ik heb in de 2 weken 2 of max 3 gewone draaien van de wasmachine.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij hebben genoeg om spijkerbroeken apart te wassen van tshirts. Ruim meer dan een 33 items. Want met 3 personen in huis duurt het te lang om de trommel te vullen. Als we nog 2 tops en 2 broeken hebben is de wasmachine vol en hebben we een dag of 3 misschien 4 om te wassen en drogen. Ook sokken en washandjes en handdoeken en poetsdoeken zijn ruimer aanwezig dan minimaal. Ook daar als het einde van de stapels eraan komt is de trommel vol. Wel doen we met bijna alles jarenlang. En iets tot op de draad verslijten is ook een vorm van duurzaamheid, net als zo zuinig mogelijk wassen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb heel veel kleding, veel is al jaren oud en zeker 80% komt van de kringloop. Ik wissel graag van kleding overdag om me aan te passen aan de temperatuur. In de ochtend rok en shirt en in de middag een losse jurk.
    Broeken draag ik weinig in de zomer, korte broek heb ik niet, heb hele lelijke dikke knieen met ritssluitingen van knieprotheses operatie. Draag dus liever rokken net onder de knie of enkellang.
    Ik had ook paar jurken die me in taille niet meer lekker zaten omdat ik 6 cm ben gekrompen en dat betekent een dikkere taille. Omdat het vrij lang jurken waren kon ik er rokken van maken.
    Shirtjes in vele kleuren zonder mouwen en als het een mouw heeft tot de elleboog. Door de hangende kipfileetjes vind ik dan een mouw halverwege bovenarm er niet mooi uitzien.
    Ik draag kleding meestal 2 dagen en als het niet vies is hang ik het een dag buiten is het ook weer fris.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook al gekrompen. Was 1.82 meter nu 1.78 meter.

      Verwijderen
  8. Als je zo weinig kleding hebt, draag je het veel vaker, wordt het vaker gewassen en slijt het dus ook sneller. Zolang je alles afdraagt, kun je ook meer kleding in je kast hebben. Het wordt wel saai, alle dagen hetzelfde aan. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is toch niet saai, mannen dragen ook elke dag hetzelfde. En veel mensen dragen 80% van de tijd 20% van de inhoud van de kast. Daarom heb ik de 50% die ik nauwelijks droeg weggedaan naar de kringloop zodat anderen er wel veel plezier van hebben en het niet zonde van arbeid en grondstoffen was.
      En nu draag ik naar mijn werk net als de mannen elke dag hetzelfde. Niemand die er wat van vind. Ik varieer eens met de kleur van mijn blouse, een sjaaltje of een broche. Ook geen keuze stress van wat moet ik nu weer aan, lekker makkelijk.

      Verwijderen
    2. Precies daarom heb ik jaren terug kledingkast flink uitgemest. Weg er mee.
      Ik draag nu alles en voel me in alles ook echt fijn.
      2 leuke sjaaltjes en 1 ketting haalt vaak toch wat meer de kleding op.
      Heerlijk, geen keuzestress meer!

      Verwijderen
    3. Prima oplossing, mensen weten een dag later meestal al niet meer wat hn collega's aan hadden, tenzij het heel erg opviel. Zo'n vaste, dezelfde, outfit voor werk is erg handig.

      Verwijderen
    4. Anoniem 19.53, Mijn man droeg echt niet elke dag hetzelfde. Met name in truien en overhemden zorgde ik wel voor wat variatie. Dat wilde hij zelf ook. Draagt jou man elke dag dezelfde trui en overhemd? Geartsje




      Verwijderen
  9. Lastig hoor, ik weet niet of hetbmet zon kleine garderobe en de was lukt. Mijn kleding (alle seizoenen bij elkaar) past in een ouderwetse houten linnenkast, dat is mijn capsule. Als iets versleten is, vervang ik het, zo blijft het in de kast passen. Truien liggen nu in de verre hoek, in de winter liggen daar de topjes. Met hangkleding schuif ik ook, wat niet in het seizoen is, hang ver uit het midden.
    Vergeleken met veel mensen heb ik weinig kleding en doe ik er lang mee, mn oudste rokje is nu 22 jaar oud. Maar een capsule vind ik dus lastig.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb, vind ik zelf, veel kleren vooral omdat ik geen trendvolger ben en alles draag totdat het echt versleten is. Veel kleren kocht ik tweedehands, ik herstel een kledingstuk meteen zodra er iets aan mankeert. Ondergoed en schoenen koop ik nieuw.
    Geen capsule garderobe dus maar wel duurzaam.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb 1 enkele legkast en 1 enkele hangkast vol kleding, en het gaat allemaal heel lang mee. Ik koop klassieke stukken die goed zitten, liefst in de aanbieding. Van niet-natuurlijke materialen ga ik enorm zweten, dus bij mij geen modal, viscose, etc.; dat betekent ook dat 95% van wat er in de winkels hangt, voor mij niet interessant is, wat het winkelen dan weer heel snel, maar wel frustrerend maakt. De stukken die ik dan wel koop, moeten dus wel lang meegaan.
    Veel merken hebben tegenwoordig shirtjes met wasvoorschrift 'delicaat', waarvan ik gewoon denk: 'ze hebben gekeken met hoe weinig stof en met hoe zo'n dunne draad ze nog weg kunnen komen'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uw laatste zin...🤣
      Helaas is het echt zo, dat is triest genoeg.

      Verwijderen
  12. Voor de zomer heb ik een aantal jurken en rokken. Die draag ik twee dagen, soms nog een dag extra na nog een dag luchten. Mijn wasmachine is 5 kg, dus die zit vol na ongeveer een week- ik was alleen met volle machine. Nieuwe machines schijnen altijd groter te zijn, dan heb ik meer kleding nodig. Voor de winter heb ik een minimale 'voorraad', 2a3 broeken, wat truien... Net genoeg om het uitbte zingen tot de volgende wasbeurt. Ik vind zomerkleding, rokken en jurken, leuker dan winterkleding!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb zo'n overbekend ladekastje van Ikea met 4 laden. Daarvan is één gevuld met pillen, helaas, en in de rest zit kleding. Als het niet meer past, doe ik wat weg.
    Mijn jas hangt aan de kapstok en ondergoed in een mandje. That's it!
    Mijn man heeft ook zo'n kastje. Twee lades voor hem, één voor de handdoeken en één voor rommel.
    Dat is het wel zo'n beetje.
    Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik doe lang met mijn kleding.Gebruik voor tussendoor Dry wash spray en anders een 20 minuten wasjes. Zo blijft kleding langer mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Volgens mij is het idee van de capsule wardrobe ook dat je een eigen stijl hebt en alles bij elkaar past. En je dus niet met de mode meegaat en steeds iets nieuws 'moet' hebben maar meer een eigen stijl met basisstukken waar je soms op aanvult.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En van goede kwaliteit is, geen polyester-flodders.

      Verwijderen
    2. Niets fijners dan gewoon natuurlijke materialen zoals katoen en linnen.
      Viscose vind ook vreselijk, zweet veel meer.

      Verwijderen
  16. Ik probeer om 27 stuks kleding in de kast te hebben, inclusief schoenen en een jas, exclusief ondergoed en nachtgoed.
    Echt een sport om dan toch genoeg kleding te hebben die je leuk staat en lekker zit. Het scheelt natuurlijk wel dat ik met pensioen ben!
    Mijn basiskleur is blauw, verder nog wat zwart, wit en groen, en zoveel mogelijk katoen zonder lycra of andere rommel.
    Van kleding die echt op is knip of scheur ik kleine reepjes die ik aan elkaar naai op Japanse wijze, Boro heet het.
    Wassen doe ik regelmatig met de hand, in een emmertje.
    Als ik wel in de wasmachine was dan alles op 60 graden, dan moet het ook goed schoon he. Geen smerige poepbacillen overal, bleh!
    Hoewel, goede Coli- bacteriën zijn nooit te versmaden, zei onze ziekenhuis hygienist vroeger altijd, haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Eén keer heb ik een heel jaar geen kleding of schoenen enz. gekocht. Soms koop ik lang niks maar een heel jaar dat lukt me niet meer. Uitverkoop is aantrekkelijk! Doe wel jaren met mijn kleren en schoenen.Laatst zag ik een mooi badpak van mijn merk, niet gekocht maar nu het afgeprijsd is heb ik het toch besteld.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik heb 5 broeken die ik hele jaar door draag tot max 22gr met volle zon.
    2 dunne zomer broeken, rokken 1 jurk.
    5 shirts korte mouw, 3 driekwarts mouw, 2 wintervesten, 1 zomervest, 1 voorjaar/najaartstrui en 2 warme truien.
    1 zomerjas
    1 winterjas
    1 paar slippers en 1 paar pantoffels voor in huis

    Voor bloedhete dagen heb ik voor thuis soort 2 overgooiers waar ik het huis echt niet in verlaat.
    Winter 1 joggingbroek en fleece vest voor thuis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben de schrijver van bovenstaande zelf.
      Ik ontdek dat ik dus nog minder heb dan 33 items (33 items capsule wardrobe) 🤣.
      Scchoenen en kassen tellen niet mee.
      Als het echt warm weer is dan spoel ik het met handwas goed uit, dan wasmachine op spoelen en centrifugeren en is het in 13min klaar. Enkel centrifugeren is in 7min.
      Swinters hang ik kleding vaak buiten te luchten, zeker vesten, en dan gaat het aan andere kant van de kast zodat ik weet dat het al gedragen is.
      Het meeste is met elkaar te combineren.
      Ik heb 2 sjaaltjes en een lange ketting die ik vaak combineer met kleding.
      Meeste wat ik heb gaat al jaren mee.
      En als ik wat nieuws nodig heb ik liever wat duurders van betere kwaliteit wat ook weer lang mee gaat.

      Mijn kleding wil ik schoon en fris hebben en ik was op 40 of 60gr.
      Ik hou al zvm rekening met milieu; 100% natuurlijke, gezonde en ecologische schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten (o.a. blok shampoo, blok zeep), zonnebrand, ben zuinig op mijn spullen en waar ik goed voor zorg.

      Mijn kleding is niet een bewuste keuze van zo weinig van max 33 items. Ik kan gewoon totaal niet tegen volle kasten.

      Verwijderen
  19. Ik heb duidelijk veel meer kledingstukken dan in een capsule garderobe. En het kan me ook niets schelen. Ik draag geen jurken, blouses en jasjes.
    Ik heb zeker 70 t- shirts met lange, korte en zonder mouwen. Broeken heb ik minder. Maar toch zeker zo’n 10 met lange pijpen en 6 met korte pijpen. Kleding draag ik helemaal op. Zo niet dan geef ik het door of doe het in de BEST zak.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Leuke antwoorden hier. Het meest lastige vind ik de miskoop. Ik heb ze niet vaak, maar baal er wel van als ik ze heb. Twee jaar geleden kocht ik een leuke rok, maar je kunt er niet mee fietsen. Dus kan niet aan naar het werk. Die heb ik nu naar de Appel en Ei gebracht om te verkopen. Krijg ik er toch weer wat voor terug, misschien vind ik er een leuk tweedehands rokje voor terug.
    Omdat ik relatief lang ben, krimpt kleding soms ook vervelend, heb je toch weer te korte mouwen...
    Hoe goed ik ook probeer op te letten, het lukt niet altijd hoor.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Miskopen doe ik net zo makkelijk weer weg.
      Geld is toch al betaald ;)

      Verwijderen
    2. Dat is waar, maar baal je dan niet?
      En in relatie tot die capsule garderobe...ik vind het dus lastig om kleding te kiezen die echt goed is en blijft. Soms heb ik het wel hoor, soort treffers.
      Groet, G

      Verwijderen
    3. Tuurlijk baal ik dan zeker.
      Vooral omdat mn budget zeer beperkt is, maar er lang bij stilstaan heeft geen zin.
      Het geld komt er niet mee terug ;)
      Ik heb weinig een miskoop.
      Tegenwoordig lijken ook de betere kledinglabels in kwaliteit te dalen.

      Verwijderen
    4. Ik heb korte leggings vior onder mijn jurken. Op die manier kan ik ook met een kortere jurk op de fiets. Het zit ook lekker: je bovenbenen kleven bij warm weer niet aan elkaar .

      Verwijderen
    5. Dankjewel voor de tip voor de legging, groet, G

      Verwijderen
  21. Het schijnt dat moderne wasmachines de hoeveelheid water en daarmee ook het energieverbruik deels kunnen aanpassen aan hoeveel kilo was je in de trommel stopt. Stop je er een half wasje in, dan kost het dus minder water en stroom.

    Laat je bij een volgende aankoop van een wasmachine goed voorlichten, maar wees dus niet te bang dat er voor jou, met weinig was, straks geen goede wasmachine meer te koop is.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik heb te weinig kleren, moeilijke maat en vind de meeste kleren in de winkels niet mooi. Soms heb ik geluk bij Vinted of zie ik zomaar iets moois dat past. Iets duurs kopen vind ik geen probleem mits ik het jaren kan dragen.
    Schoenen moeten meteen goed zitten en ook jaren meegaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik tel m'n kledingstukken niet. Ik check zo nu en dan wat er wel en niet gedragen wordt. Wat echt niet gedragen wordt of weinig, belandt op Vinted. Daar koop ik zelf ook ongeveer de helft van m'n garderobe, denk ik.

    Ik ben ook niet bezig met of het tijdloos is. Als het niet van nú is, dan is dat niet mijn probleem. Wat ik mooi vind, dat draag ik. Het enige waar ik tegenwoordig goed op focus zijn de kleuren. Ik ben een zogenaamd zomertype, dus koele tinten en veel blauw. Dat zie je terug in m'n kast en die stukken worden ook veel gedragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik heb een kast van 1 meter breed voor zomer-en winterkleren samen, en 10 paar schoenen incl wandelschoenen/ sportschoene/pantoffels / tuinschoenen en car to bar schoenen. Al draag ik de laatste nooit meer.
    Mijn schoonmoeder is 10 cm gekrompen en daardoor zitten haar darmen behoorlijk klem. Ook loopt ze heel erg krom achter de rollator. Het is erg lastig voor haar om kleding te vinden die voldoende comfortabel om haar middel zit en toch niet naar beneden zakt als ze met rollator naar toilet gaat, en die ze zelfstandig kan aantrekken en niet opkruipen en zo. Haar kast wordt steeds leger maar vrolijk word je er niet van. Ze heeft maar 1 set die haar echt lekker zit en die draagt ze dan erg lang omdat ze tijdens het wassen haar tweede keus moet dragen. Alles wordt sleets en niets wordt vervangen want niets is comfortabel. Ontelbare malen naar de winkel teruggestuurd omdat een shirt toch niet geschikt was. De vraag of een kledingstuk qua kleur flattert en vrolijk maakt, is daarmee volstrekt irrelevant geworden. Ik vind het een zegen dat ik daar nog wel fijn naar kan kijken voor mezelf!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Reactie op Siebrie, ook zoiets: vesten zonder knopen is zg. in de mode, Nee hoor geen knopen aan de vesten naaien dat scheelt de fabrikanten tijd en geld!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik veel vesten ook mooier vind zonder knopen.
      Ik draag ze zelf ook nooit dicht.

      Verwijderen
  26. Dit weekend aardig artikel in The Guardian over het 'niet wassen van kleding'. Je wast je beddengoed ook niet na 1 of 2 nachten slapen. Kleding wordt, tegenwoordig, niet meer zo snel vies of zweterig. We wassen onze lichamen vaker dan vroeger, we doen minder arbeidsintensief werk etc... het kan prima buiten luchten en zoals hierboven iemand reageerde kan het ook even snel gespoeld worden ipv een lange cyclus in de wasmachine.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. ik denk dat je het te snel afwijst. Naast kleding is er ook andere was zoals beddengoed, keukentextiel, schoonmaakdoeken. Je zou een deel van je kleding kunnen combineren met een deel van het andere wasgoed, zodat je toch genoeg kleding op voorraad hebt. Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.