donderdag 29 juni 2023

Duurzaam en zuinig: je kleding beschermen tijdens klusjes en koken

De productie van kleding is slecht voor het milieu. Voor katoen is enorm veel water nodig, vervoer en productie van kleding kosten veel energie en grondstoffen. Doodzonde dat die gemiddeld weinig gedragen worden. Het schijnt dat we kledingstukken gemiddeld maar 7x dragen voordat we ze weg doen.

Gisteren schreef ik over kleding en wassen en ook afgelopen maandag schreef ik over zuinig wassen.
Van wassen slijt textiel. Door het bewegen in de trommel de wasmachine en door de droger gaat textiel minder lang mee. Hoe minder wassen hoe beter!
Hoe zorg je nu dat je kleding mooi blijft?

- oude klussenkleding gebruiken voor verven, tuinieren. Die kleding mag vies worden. Je gaat er toch de deur niet mee uit. Als je klaar bent met verven of tuinieren dan was je de kleding en je bewaart ze tot de volgende klus. Het hindert helemaal niets dat er vlekken in zitten.

- na je werk kleed je je om en doe je iets aan dat comfortabel zit. Ik verwisselde ze voor een oude broek en een oude trui. Hierdoor hoeven je nette kledingstukken minder vaak gewassen te worden en blijven ze langer als nieuw. Ik hing ze na werktijd gewoon even uit.
Mijn vader deed het ook. Die verwisselde zijn nette werkpakken altijd direct voor casual kleding, een trui, een oude broek en zat daar dan de rest van de avond in. Zijn pakken kon mijn moeder niet zelf wassen, maar die moesten naar de stomerij. En daar hing een prijskaartje aan. Hoe minder vaak naar de stomerij hoe beter!

- mijn schoonvader droeg op de boerderij een overall. Die deed hij altijd aan als hij ging melken, de paarden ging verzorgen, de kippen of de schapen ging voeren. De overall zorgde er voor dat zijn kleding schoon bleef.

- bij het koken en poetsen gebruik je een schort. Vroeger droegen mijn moeder, mijn oma's en mijn tantes  jasschorten. Het was een soort jas over de gewone kleding.  Daardoor bleef hun kleding mooi schoon. In de film Flodder draagt ma Flodder ze ook en ze rookt er een sigaar bij. Dat deden mijn familieleden niet, behalve mijn jongste tante rookte niemand.

Jasschort
Schoenen
Niet alleen kleding kun je op deze manier langer goed en netjes houden, dat geldt ook net zo hard voor schoenen. Nette werkschoenen verwissel je voor slippers of pantoffels. Schoonvader deed klompen aan als hij naar buiten ging en liep binnen op sokken.

Ouderwets?
Is het zuinig omgaan met kleding en schoenen ouderwets?
Ik denk het niet. Ik denk dat we wat zorg voor kleding betreft terug moeten naar vroeger tijden, toen er veel voorzichtiger werd omgegaan met kleding en de verspilling nog niet zo enorm was als nu!

26 opmerkingen:

  1. Ik draag altijd met koken een schort

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wanneer ik het huis schoonmaak heb ik een oude joggingbroek en T-shirt aan dat zit ook veel lekkerder dan een jurk. Ben ik klaar doe ik mijn gewone kleding aan. Bij het eten koken draag ik een schort dat heeft al heel wat vlekken op mijn kleding opgevangen. Mijn moeder en omd droegen vroeger ook altijd zo'n jasschort en het valt mij op tijdens vakanties dat het in Duitsland en Frankrijk nog wel gedragen wordt (wel zijn dat overwegend oudere dames). Ik vind er eigenlijk niets raars aan. Overigens schreef ik over hetzelfde onderwerp een stukje naar de krant gisteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ging direct kijken of ze nog te koop waren en vond deze:
    https://www.bol.com/nl/nl/p/ma-flodder-jasschort-roos-xxl-rood/9300000143283360/

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik koop mijn kleding meestal bij de kringloop, een enkele keer koop ik iets bij het Kruitvat of de Hema. Hoewel mijn kleding 2de hands is doe ik er lang mee. Ik was alles binnenste buiten op een lage temperatuur dan blijft het mooier. Ik heb nog spullen in mijn kast van 15 jaar geleden en draag het nog steeds af en toe. Ik moet lachen om het plaatje van het jasschort, mijn schoonmoeder droeg altijd een roodwit gestreept jasschort. Ik vind de kringloopwinkel de laatste tijd schrikbarend en onnodig duur geworden. Echt niet leuk meer. Terwijl ze geen winst hoeven maken, het is een leer/werkbedrijf en geven aan goede doelen. Waarom dan de prijzen zo verhogen voor mensen met een smalle beurs in tijden van dure boodschappen en hoge rekeningen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat dacht je van de energiekosten, de huur van het pand etc.
      Bovendien, een goede winterjas voor 22 euro kun je niet in een gewone kledingzaak kopen.
      Thea

      Verwijderen
    2. De kringloop krijgt alle spullen gratis en er werken vrijwilligers die 1 euro 75 per dagdeel werken krijgen. Het pand is van de gemeente. Tegenwoordig kun je ook alleen nog maar pinnen omdat er geen bank meer in het dorp is waar ze het geld kunnen afstorten. Jammer!

      Verwijderen
  5. Schorten en jasschorten vind ik niet raar maar onhandig. Het zit niet lekker, zo'n extra laag kleding. Loop je te zweten in je gewone kleren die je daaronder draagt. Thuis heb ik altijd makkelijke , speciale 'huis'kleren aan. Makkelijke (korte) broeken , tshirts en een vest erover in de winter. Mogen vlekken op komen, zijn al 100den keren gewassen.Ga ik de deur uit dan trek ik mijn gewone kleren aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zelfs mijn schorten komen van de kringloopwinkel!
    Ik draag alleen een schort tijdens het koken.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb geen speciale werkkleding meer. Wat ik in de ochtend aantrek, hou ik de hele daf aan. Hoogstens omwisselen vanwege de temperatuur.Vroeger deed ik het verfwerk in huis, dan had ik uiteraard oude kleding aan. Voor tuinieren trok ik geen speciale oude kleding aan. Want dat ging bij mij zo tussen de bedrijven door. Nu ben ik alleen en heb geen speciale werktijden. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn oma droog een schotje dan in middel vastgeknoopt zat maar meestal hing het lager onder buik en was het effect weg. Ze was, net als ik, een enorme klieder, dus het bovendeel van kleding werd alsnog vies. Ik heb ooit wel een schort gehad maar zat in mijn herinnering altijd in de weg.
    Maar ik wordt steeds onhandiger, laat meer vallen door artrosehanden, dus misschien is een short toch wel handig. Buurvrouwen zie ik er ook wel mee buiten lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook vaak aan het knoeien tijdens het eten. Dus gebruik ik servetten van stof, vaatdoekjes, theedoeken, of keukendoeken als servet. Ook om kleding te beschermen.
      Mijn moeder had ook wel halve schortjes. Die zijn inderdaad niet heel handig. Jasschorten of een voorschoot met bevestiging om de nek zijn handiger.

      Verwijderen
  9. Esprit heeft leuke kleding. Vaak van gerecycled spul. Na één seizoen is de kleding op. Versleten. Heel jammer. Zelf kleding maken kost veel tijd. Ik koop liever kwaliteit, of maak het zelf. Helemaal klaar met kleding die niet lang mee gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ga altijd zuinig om met kleding. Voorzichtig wassen, netjes ophangen in de kast. Geen hoop op de grond, zeg maar. Ook draag ik tegenwoordig een schort bij het koken, ter bescherming. Spetters vet of tomatensaus op een mooie blouse is eeuwig zonde.

    Ik koop graag kwalitatief hoogwaardige kleding en zie dat het over het algemeen lang mooi blijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Vroeger moesten ook kinderen uit school voor het buitenspelen gelijk verkleden en ook oude schoenen aan. Om het nette schoolgoed langer mee te laten gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar spelen in oude kleren, die nat en modderig mogen worden, is toch ook veel fijner? Ook nu en dat heeft met 'net schoolgoed' niks te maken. Jammer genoeg spelen er nog maar weinig kinderen buiten.

      Verwijderen
    2. Onze kinderen speelden altijd in oude kleren buiten. Zaten vaak onder de modder etc.. Jongens he, Heel de middag hutten bouwen etc,, Soms grote winkelhaak in jas of broek, Niet erg oude kleding.Mn zaterdag en op woensdag middag als ze veel buiten speelden gaf ik ze oude speelkleren aan. Onze jongste speelt veel minder buiten. Die is nu 10 jaar. Maar als dit kind gaat spelen bij vriendjes dan hoor ik vaak dat ze binnen op de ipad hebben gezeten, Zo jammer. Bij onze oudste kinderen . nu volwassen was dit er gelukkig nog niet. groetjes Louise

      Verwijderen
    3. 13.41. Daar had het wél alles mee te maken. Tot in de jaren zestig. Om de nette kleren schoon te houden en te zorgen dat het minder sleet. Of iets comfortabel zat daar maakten ze zich toen echt niet druk om.

      Verwijderen
    4. NU heeft dat er niet mee te maken. En NU zijn kleren comfortabel, toen niet.Ik ben uit '56 en wij trokken oude schoenen aan als we buiten gingen spelen. Mijn moeder was niet zo van de nette kleren, het moest vooral praktisch zijn en tegen een stootje kunnen.

      Verwijderen
  12. Je gaat toch niet staan koken in mooie kleren? Begrijp ik echt niets van!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. In de jaren '50 en ook'60 was de kwaliteit van kleding beter. Vrouwen droegen rokken of jurken. De schort werd gedragen om de kleren te beschermen tijdens al het werk in huis.
    Nu zijn er veel meer en betere huishoudelijke apparaten, minder huishoudelijk werk en vooral comfortabeler en voordeligere kleren om in huis te dragen. Ik draag echt geen schort over joggingbroek en tshirt tijdens het stofzuigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik ben eigenlijk verslaafd aan schorten. Ik heb ze altijd om met huishoudelijk werk en ook onder het eten. Ik mag van mezelf niet meer voor het huis met een schort aan. Op tv gaan ze altijd klussen en koken met de mooiste kleren aan. Die kleren kun je na het programma weggooien!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik doe vrijwel alles in mijn gewone, dagelijkse kleding en zonder schort. Ik heb kleding om in te leven en niet andersom. Dat geldt trouwens ook voor andere spullen in huis. Als mijn kleding te mooi is om in te koken of werken dan doe ik het niet aan. En komt er een vlek in mijn dagelijkse kleding dan gaat het hup in de was. Ik heb werkelijk nog nooit kleding weg hoeven doen omdat er kook- of etensvlekken in zaten. Ik draag mijn kleding altijd helemaal af. Voor gelegenheden waarin ik wel wat netter moet heb ik wat nette kledingstukken die ik alleen dan ook doe. En ik heb kluskleren voor als er geverfd of geklust moet worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik draag als ik( heel ouderwets denk ik ) in de morgen wat oudere kleding en ben ik klaar met poetsen kleed ik me om.
    Voor de kerkgang hou ik ook goede kleding hoewel geen aparte zondagse jurk zoals vroeger. Met koken altijd een oud schort ) van mijn man geweest en gedragen op de markt.
    Kan ik helemaal om me heen slaan want ik ben ook een vlekken koningin in de keuken.
    Dus is mijn kleding verdeeld in werk ,opknappertje en echt netjes voor verjaardag of visite of kerk.
    Ik doe ook lang van mijn kleding
    Groet Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Net als mijn moeder heb ik werkkleding. Dat noem ik maar zo. Makkelijk zittende kleding en niet het nieuwste. Daar maak ik mijn huis mee schoon. Later spring ik dan onder de douche en trek andere, nieuwere kleding aan.
    Lief kookt altijd. Maar wij hebben meerdere schorten.
    Ik ben dit van huis uit gewend. En het bevalt goed.
    Ik heb wel veel kleding. Ik hou er gewoon van.

    Liefs Joanne 😘🧡

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Na mijn werk trek ik eerst thuis mijn sportkleding aan en ga ik sporten. Op de sportschool ga ik onder de douche en vervolgens trek ik mijn joggingbroek en een t-shirt (eventueel een vest) aan en ga ik naar huis. Thuis loop ik altijd op pantoffels. In het weekend draag ik geen werkkleding maar iets makkelijks wat er wel leuk uitziet (dus geen joggingbroek voor mij). Tijdens het koken heb ik een short voor.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.