zondag 25 juni 2023

Jezelf trakteren op fout lekkers, doe jij dat ook wel eens?

Bron foto: AH

Soms nadat ik bij de tandarts ben geweest of na een diabetescontrole met bloeddrukmeting, dan trakteer ik mijzelf op lekkers dat slecht is voor mij. De controle ging prima, geen tanden of kiezen met gaatjes, de bloeddruk is prima, gewicht en bloedsuikers zijn OK.

Drop, ijs, chocolade, chips. Ik heb dan een enorme behoefte om even uit de band te springen en even iets te nemen dat eigenlijk niet mag. Twee zoute haringen toen ik zwanger was en ik vanwege mijn bloeddruk op een zoutbeperkt dieet stond.

Na een "overtreding" van de voorgeschreven dieetregels is het ook wel weer klaar, maar die behoefte om even los te gaan na controle is er altijd.

Twee weken geleden na de diabetescontrole chocolade van een A-merk in een paarse wikkel. Soms een zak drop, wat ook heel fout is.

Het heeft ongetwijfeld te maken met mijn eetbuistoornis in het verleden, een stoornis die voor een (klein, en soms wat groter) deel nog steeds aanwezig is.
Fixatie op eten, lekkers, iets moeten hebben.
Lekker iets weg kauwen.

Ik houd mezelf voor dat één keer iets fout eten niet zo veel kwaad kan en ik denk ook dat dit zo is. Natuurlijk is het beter om het niet te doen en me te beperken tot worteltjes en radijsjes of een appel als tussendoortje. Maar een enkele keer, wat kan daar nu op tegen zijn?

Herken jij dat?

23 opmerkingen:

  1. Heel herkenbaar! Na de tandarts (mits het er ook het weer voor is) een milkshake...heerlijk. Na een standaardcontrole bij oogheelkunde, gebak van de AH (normaal vind ik dit ook vééél te duur, buiten dat het ongezond is)...nomnom.

    Maar mijn ouders zeiden vroeger al over een bezoek aan de dokter: 'na het zuur, het zoet'. Dat krijg je er bij mij niet meer uit! Nogal tijd beter dan dat eeuwige 'al klaar!'...ja echt?, nou dat 'al' maak ik zelf wel uit. Grom! Dan liever gewoon erkennen dat het rot is en er iets tegenoverstellen om de balans een beetje terug te brengen! Beetje lief zijn voor jezelf, mag best vind ik.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als niet heel veel mensen die foute dingen aten, zouden ze toch niet zo veel in de supermarkt liggen?
    Ik en al mijn vriendinnen hebben een flinke fixatie op eten. Volgens mij hoort dat er gewoon bij, maar is het een soort van taboe. De vrouwen die dat wel hebben, houden beschaamd hun mond en wie dat niet heeft schreeuwt van de daken dat het onbeschaamd/zwak/dom etc/ is.
    Voor mij en mijn vriendinnen is het in ieder geval een dagelijks gevecht om geen overgewicht te krijgen, zo zijn de meeste mensen (gefeliciteerd als je er wel makkelijk van af blijft!) gewoon geprogrammeerd ben ik bang. Alleen de één heeft het wat beter in de hand dan de ander. Er hangt alleen nogal wat schaamte omheen.
    Ik denk dat je jouw gedrag helemaal niet hoeft te linken aan een stoornis, volgens mij hebben de meeste mensen dit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Na ruim 50 jaar afvallen (alle "dieeten" gedaan) en aankomen ben ik sinds een jaar of 10 op het punt van een nog te hoog maar wel stabiel gewicht en beschouw ik niets meer als fout of zonde als ik buiten de basis eet.
    Geeft veel rust als ik alles mag eten maar het hoeft niet.
    En nee ik heb nooit de behoefte gehad iets "fouts" te nemen na een controle of zo

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nee ik herken het niet. Ik hou van goed klaargemaakt eten met de beste ingredienten. Een radijsje uit de moestuin doet me meer dan een dropje. Maar ik heb dan ook geen eetstoornis. Ik denk dat je het heel goed doet zo!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja hoor, Ik herken dat. Ook diabetes en hoge bloeddruk. Goed onder controle, al kan het altijd beter. Ik wil graag niet de goede diabetes waarden (53), maar naar de gezonde waarden ( 42). Daar doe ik heel veel voor. Na een controle en bij een vakantie gun ik mezelf een zak met de lekkere dropjes; dus niet suikervrij oid. En op verjaardagen een heerlijk gebakje. Dat is met mijn familie 18 keer per jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is psychologisch misschien heel gezond om een keer uit de band te springen. Maar als ik dat doe, dan stop ik niet meer.
    Ik eet niet 1 stroopwafel maar het hele pak en ga daarna nog meer stomme dingen eten die ik toevallig (?) in huis heb.
    Dat jij het zo goed onder controle hebt dat je na jezelf op iets te hebben getrakteerd, kan stoppen, vind ik heel knap.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik herken het zeker. Het probleem is als ik 1 x chips, chocola, gebak eet het heel moeilijk is hier weer mee te stoppen. Zolang ik het niet eet gaat het prima, is er geen behoefte. Zodra ik 1 x voor de bijl ga, heb ik moeite weer terug in het oude patroon te gaan. Bijvoorbeeld tijdens vakantie iets lekkers bij de koffie. Voor ik het weet ben ik 2 kilo zwaarder en heb ik moeite weer op gewicht te komen. Niet doen dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Behoefte aan lekkers, zeker. Maar niet na medische controles of zo. Ik mag van mezelf nu in principe alles eten, maar heb een voorkeur voor niet te veel bewerkt, geen geharde plantaardige vetten. Dan vallen veel zaken al af.
    Gisteren nog wat lekkers gekocht bij de banketbakker, 1 tractatie voor bij de koffie. Ik kijk nu al uit naar die koffiepauze. Ik doe het zelden, nu dus even wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nee, ik herken het totaal niet. Ik heb geen behoefte om mezelf te verwennen of te trakteren. Laatst was mijn zuster bij me op bezoek, zijn we de stad ingegaan en hebben we een ijsje gekocht. Ik nam een lekker dik softijsje, vind ik heerlijk. Dan heb ik niet het gevoel dat ik iets doe wat eigenlijk niet mag. Toch loop ik zo’n zaak gewoon voorbij als ik alleen ben. Maar ik heb ook geen enkel dieet, waar ik me aan moet houden. Misschien scheelt dat. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zeker, maar misschien is dat wel een 'vrouwendingetje', mijn man kan een trommel vol lekkers hebben of een doos bonbons en dan neemt hij er maar eentje:-) Ik heb maandenlang door stress veel te veel gesnoept en genoot er eigenlijk niet echt van. Nu niet maar maar moeite kost het wel. Neem eens in de week een zakje zelfschep van het Kruidvat met maximaal 10 snoepjes en die eet ik dan achter elkaar op. Dan is het ook weer klaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn man is van het type alles gaat op. Dus die chips die.ik.op dinsdag met de weekboodschappen doe voor zaterdagavond met bezoek? Dinsdagavond is die leeg. De chocolade die ik om 15 uur kreeg op mijn verjaardag waarna ik nog een uurtje heb gewerkt? Op bij thuiskomst. Ik heb nu een kastje met een slot erop. Ik werd er horendol en woest van dat alles verdwijnt.en hij kon best eene paar kilo gebruiken (58 kilo bij 1.90) maar zo onderhand heeft ie al die kilo's wel verzameld (88 kilo). Wij hadden thuis vroeger in de keuken iets wat je elke dag 1 van mocht en lekkers in de kelder bleef je af.en lekker data je gekregen had legde je in je eigen trommel en mocht je zelf bepalen, binnen de grenzen van een bepaalde maat bakje, tijden rond het eten en niet meenemen buitenshuis of als je in bed moest liggen.
      Ik kon met 10 bonbons een week of 4 doen, langer waren ze ook niet zo lekker meer als vers. Als kind al. Ik ging er echt voor zitten met thee en een boek en dan at ik 1 of 2 lekkere dingetjes. Nu moet ik het echt achter slot en grendel bewaren want anders grijp ik altijd mis.

      Mijn man heeft als kind en tiener jarenlang te weinig gegeten omdat er niet meer te eten was in huis. Hij kan ook geen eten laten staan,als ik voor 3 keer kook moet ik het beslist niet af laten koelen in het zicht,zeker niet serveren voor ik de andere porties eruit heb geschept en 2 dagen in de koelkast bewaren betekent dat ie een 'snackje' neemt op thuiswerkdagen. Dat je an om half zes je koelkast opentrekt om snel in 15 minuten gezond eten op tafel te zetten en dat je kost een uur om te maken maar is al klaar gedeelte op is. Ik vries het in want dan heb ik kans dat het er nog is.

      Verwijderen
  11. Ik herken het zeker.
    Vorig jaar ben ik op eigen houtje door koolhydraat beperkt eten 20 kilo afgevallen, in een half jaar.
    Mijn bloedsuikers zijn heel mooi stabiel, spuit 4 keer per dag insuline, ruim 35 jaar. En nu veel minder.
    Gezond gewicht gelukkig nu, van maat 44/ 46 naar 38/ 40 gegaan. De behoefte om te snoepen heb ik eigenlijk niet meer, maar 2 keer per jaar, na controle bij de internist ga ik iets lekkers eten, wat ik normaal nooit eet.
    Dat was afgelopen week patat, die keer dus veel meer spuiten, maar daarna weer gewoon verder. Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik denk iedere keer alshet lekkers op is neem ik niet meer wat mee
    En ik ben iedere keer weer boos op mijzelf dat ik het toch doe
    Ik heb ook nog erge last van de overgang en ik eet veel koeken wat ik toch eerder nooit deed
    Ik weet dat het ongezond is veel suiker is finest voor je lichaam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. in de overgang had ik ook wel meer last van zoetbehoefte maar nu de hormonen weer in balans zijn is het helemaal over. Er is dus hoop

      Verwijderen
  13. Nee, ik herken het ook niet. Mijn gewicht is vrij stabiel, soms een kilo meer (in de winter) en soms een kilo minder. Ieder zaterdag haal ik iets lekkers voor bij de koffie op zondagochtend en een koekje of een stukje chocolade gaat er altijd wel in.. Op een verjaardag of op bezoek bij iemand eet ik een stukje taart oid.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Het begint al met het ‘fout’ lekkers te noemen. Zolang je je realiseert dat je dat niet dagelijks doet, is het gewoon lekkers. Genieten hoort bij het leven. Zodra je geen ruggengraat hebt en je je achter je trek verschuilt wordt het een ander verhaal. Maar geniet jij gewoon lekker van je paarse wikkel chocolade! (Welke is dat dan? :))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens! Volgens mij zit de eetstoornis hem erin dat je het fout noemt en niet dat je het eet (in de mate waarin jij het doet).

      Verwijderen
  15. Je kunt sowieso beter alleen dingen eten die je lekker vindt
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Zeker wel, niks mis mee volgens mij. Wanneer het maar niet dagelijks is.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Na de 14 daagse boodschappenronde. een reep chocolade, of een pak gerookte zalm, ijs. Het is zo op.
    Maar wat ik ook doe is wekelijks een lunch in het restaurant van de bieb. Maar onlangs was ik te laat thuis van mijn werk, half 8, toen ben ik gaan eten in een eenvoudig restaurant. Daarbij let ik op dat ik voldoende groente neem.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik herken het wel maar bij mij werkt het niet zo. Ik trakteer mezelf tegenwoordig op zaterdagavond op een ijscoupe met slagroom. Dat is een grote bak vol en ik kijk er echt naar uit. Verder zorgt mijn eetstoornis ervoor dat ik weinig zogenaamde slecht voedsel eet. Wel iedere dag een blokje fudge, ook een kleine traktatie omdat ik graag zoet eet. Maar ik ben inmiddels gaan leren om niet meer te eten wat ik lekker vind (dan zou ik alleen nog maar snoep koek en ijs eten denk ik) maar lekker te vinden wat ik eet. En verder moet iedereen eten waar hij/zij zich goed bij voelt! Ik doe het op mijn manier en dat is zeker niet de beste manier.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Eten is zo fijn :) ik kies liever voor echt lekkere dingen dan de middenmoot, dat is vaak duurder dus koop ik minder. Mijn gewicht is al 20 jaar ca. hetzelfde. Laatste jaren kan ik niet meer tegen tarwe, dus dat scheelt koek en vooral taart op het werk. Maar sowieso ben ik meer een hartige eter dus zet kaasjes voor mij neer en ik eet ze in een rap tempo op.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.