donderdag 13 juli 2023

De val van het kabinet en het opstappen van Rutte

In Groningen is nogal wat beroering en vooral verontwaardiging ontstaan over het opstappen van Rutte. Nou ja, hij is nog niet echt opgestapt, hij is nog demissionair, zoals dat heet.
Vanwaar de verontwaardiging? 
Welnu, heel simpel: Hij liet het kabinet niet vallen en hij stapte niet op bij de presentatie van het rapport over het onrecht dat de Groningers is aangedaan, maar vanwege een vaag asielprobleem. Hij wilde het aantal nareizigers beperken. Wat hem betreft zou het voor mensen die op de vlucht zijn voor een oorlog moeilijker moeten worden om familie over te laten komen naar Nederland.
Dat onderwerp was kennelijk veel belangrijker dan alle shit die de Groningers is aangedaan.

Commissaris van de Koning René Paas op de site van RTV-Noord:
'De afgelopen twaalf jaar waren de zwaarste jaren voor Groningen. Het kabinet had onder leiding van Rutte na de aardbevingen bij Huizinge in 2012 moeten zien dat het echt tijd werd om minder gas te winnen. Het Kamerdebat over het enquêterapport van vier weken geleden was een prima reden geweest voor hem om op te stappen.'
'Ongelooflijk dat er reden genoeg was voor het kabinet om drie, vier keer af te treden vanwege de parlementaire enquête', stelt commissaris van de Koning René Paas. 'Maar in het landsbelang, mondiale instabiele energiecrisis en de oorlog in Oekraïne was het zeer ongewenst om het kabinet te laten vallen op een vernietigend rapport over Groningen. Enkele weken later kan dat wel om puur politieke redenen.'

Toen vond hij dat niet nodig en nu stapt hij op omdat hij vindt dat er minder gezinsleden van asielzoekers uit onveilige landen naar Nederland moeten reizen, kinderen van statushouders, mensen die al een vluchtelingenstatus hebben, zouden geen kinderen mogen laten overkomen naar Nederland, of in ieder geval een stuk later. Het is voor mij zeer de vraag of dat in het kader van de rechten van de mens mag. Volgens mij heeft iedereen recht op gezinshereniging, zeker ook kinderen van statushouders.
Racistische plannen vind ik het!

Ik snap de verontwaardiging in Groningen volkomen!

23 opmerkingen:

  1. Die verontwaardiging leeft niet alleen in Groningen hoor. Als inwoner van Gouda vind ik dat we genant slecht omgaan met slachtoffers van aardbevingen en toeslagenaffaire.
    Ik ga CU stemmen, ook omdat ik vind dat zij bleven staan voor wet en waarden in het asielbeleid. En niet voor het stemmen winnen.. En ik ben niet eens gelovig. Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen ik in mijn huidige woonplaats kwam wonen, in een biblebelt, waren er als eerste gemeenteraad verkiezingen. Ik had in vorige woonplaats op een locale partij gestemd. De onafhankelijke partij hier wilde vooral veel veranderingen, o.a. de zondagsrust aantasten en ik ben er huist voor rust komen wonen.
      Toen kwam ik op de CU uit die voor stabiliteit wil zorgen en voor normen en waarden staat.

      Verwijderen
  2. In alle voorgaande gevallen bleek de coalitie een compromis te willen bereiken en is dat ook gebeurd. Dan blijft het kabinet zitten.

    Nu wilden ze dat duidelijk niet. Als je kabinet niet meer samen wil werken dan houd het op en moet je als groep de moeilijke beslissing nemen er mee te stoppen. En dat heeft het kabinet nu gedaan.

    Het is altijd makkelijk het op 1 persoon te gooien terwijl het een groepsactiviteit en groepsbeslissing is. Maar ja, de boodschapper affakkelen is makkelijker.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reden levert misschien bij de verkiezingen meer kijkers op

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zullen e dan nu eens iets fatsoenlijks gaan stemmen samen? Iets waardoor niet het halve land nog net de eindjes aan elkaar kan knopen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is beslist niet gezegd dat de ogenschijnlijke aanleiding de werkelijke reden was. En hoe dan ook: blij dat hij nu opstapt en we hoeven wat mij betreft niet heel veel meer over hem te lezen. Er is zoveel kapot gemaakt en er is werk aan de winkel om daar verbeteringen in aan te brengen. Realistisch blijven denken, dat zal makkelijk een paar decennia duren. Ik hoop dat er een integer kabinet komt dat de tweede kamer ruimte geeft voor tegengeluid.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik begrijp niet zo dat meneer Rutte van alles de schuld krijgt. Er zit daar een heel kabinet die samen beslissingen moeten nemen. En als ze er dan helemaal niet uitkomen, waar dus meerdere partijen bij betrokken zijn, dan houdt het op.
    Ik kan wel goed het gevoel begrijpen dat men zich minder belangrijk voelt in Groningen dan deze problematiek.
    Groningen is al te lang een ondergeschoven kindje :(

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het kabinet is eerder gevallen op de toeslagenaffaire (of schandaal wat het eigenlijk is) en er is deze krappe 1,5 jaar dat deze coalitie aan de macht was maar weinig goeds gebeurt t.o.v. de toeslagen, de mensen in Groningen, de zorg, de pensioenen, de woningcrisis, het OV, de energie. Voor Rutte was dit blijkbaar een speerpunt en zo kan en kon hij zeggen dat zijn VVD zijn uiterste best heeft gedaan. Gisteren hoorde ik dat het eigenlijk om weinig nareizigers ging in ieder geval veel minder dan voorgespiegeld. De grootste groep zijn de arbeidsmigranten en de mensen uit de Oekraïne. Ik denk dat Rutte vooral voelde aankomen dat de motie van wantrouwen breed gesteund zou worden en dat hij daarom aftrad. Of het land en de situatie daar nou zoveel beter van worden? Ik heb zo mijn twijfels vooral omdat er pas half september bekend wordt gemaakt welke onderwerpen controversieel verklaard worden. Half november verkiezingen dus dit jaar is voor een hoop (belangrijke) beslissingen min of meer afgeschreven en ja wie moet de kar gaan trekken. Mevrouw Yesilgoz ken ik niet goed maar iemand als Jesse Klaver, Rob Jetten of Ahmed Aboutaleb misschien de laatste hij is in ieder geval een bestuurder die al een tijdje meeloopt. Zelf stem ik al 25+ jaar op de SP ze slaan misschien (zoals vaak gezegd wordt) geen deuk in een pakje boter maar ze blijven wel achter hun standpunten staan. Mevrouw Kaag gaat niet mee met de volgende ronde, ik ben en was geen fan van haar beleid maar beledigen en bedreigen mag nooit in welke functie of hoedanigheid dan ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Don’t shoot the piano player!
    Hoewel ik beslist niet achter Rutte (en de VVD) sta moet het niet teveel op de man gespeeld worden. Zo’n besluit wordt door een groep mensen genomen.
    Er moet iets veranderen in Nederland, dat is duidelijk. Niet alleen in de politiek maar overal!
    Een kabinet met FvD’ers, BBB’ers,PVV’ers e.d. is iets om nachtmerries van te krijgen!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vind niet dat je aardbevings ellende moet gaan vergelijken met de vluchtelingenproblemen. Die problemen zijn trouwens niet vaag hoor, zoals jij schrijft. Dat is appels met peren vergelijken. Allebei heel nare toestanden met verstrekkende gevolgen.
    Goed dat Rutte vertrekt, hij zit al veel te lang op die plek.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Goed zo Aaf! groeten,Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Rechten van de mens is een ruim begrip. Het kan niet alleen gaan om de rechten van vluchtelingen. Als je hier hele families heen haalt, moet je ze ook kunnen huisvesten. Iets wat al onmogelijk is voor eigen bevolking.

    Als jonge mensen tientallen jaren op wachtlijsten moeten voor huurwoningen of eeuwig in gevecht voor een te dure koopwoning, waarom zou dan die asielzoeker met z'n gezin voorrang mogen hebben? Dat gaat gewoon niet. Ergens hebben de mensen hier ook belangen die behartigd moeten worden.

    Dus gelinkt aan de topic van gisteren: bejaardenhuizen weer optuigen voor wat extra doorstroming, huisjesmelkers harder aanpakken, huizenbouw in de hoogste versnelling... dan kun je al deze problemen sneller het hoofd bieden.
    Zolang we blijven ruziën over stikstof zal dat echter allemaal moeizaam gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mijn zoon heeft onlangs zijn eerste huis gekocht en laat een vier kamer sociale huurwoning achter (waar hij 4 jaar alleen in woonde!!!). Gelukkig is zijn flat toegewezen aan een gezin van statushouders en kan hij het laminaat, gordijnen, lampen etc laten liggen / hangen voor hen. Scheelt zo veel werk en ik ben erg blij dat hij daardoor vluchtelingen een beetje op weg kan helpen.
    Anders had alles er uit gesloopt moeten worden. Verspilling ten top.
    Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat herken ik ook van de meeste woningstichtingen. Je moet het huis en tuin leeg opleveren. Vraag eerst eens aan de nieuwe bewoners wat zij graag willen hebben! Haal niet meteen alles weg, maar laat die mooie boom staan. Laat de vloer liggen als deze netjes is.
      Bij mijn ouders in de straat zijn woningen met een open trap naar boven. Deze veroorzaakt een koude tocht. Iedereen maakt de trap dicht vanwege deze tocht én moeten hem weer openen als ze verhuizen. Hoezo….

      Verwijderen
    2. Een vriendin van mijn moeder is recent overleden en zij liet een sociale huurwoning achter. Ze had zelf een paar eenvoudige aanpassingen gedaan zoals een douchecabine en beugels in douche en toilet. 6 maanden voor ze overleed had ze i.v.m. rollatorgebruik en laminaatvloer door het gehele huis laten leggen. Niks overleg met nieuwe bewoners. Alles moest eruit gesloopt worden. Echt bizar.

      Verwijderen
    3. Ja, ik was daar ook bang voor. Of dat je er mee op marktplaats moet gaan leuren. Zo blij dat hij er nu een gezin blij mee kan maken. Ik ga dit weekend de gordijnen voor ze wassen, hebben ze lekker schone start.
      Lang leve de vluchtelingen!!!

      Verwijderen
  13. Ik denk eerder dat Rutte nu opstapt vanwege de mogelijkheden voor zijn verdere carriere bij bijvoorbeel de EU of de NATO, wel heel toevallig dat daar 3 topfuncties vrijkomen volgend jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies! Dit is één en al taktische zet. Die man zat aan z'n plek vastgelijmd en nou stapt hij ineens op vanwege een zogenaamd onoverkomelijk probleem.... Alsof Groningen en de toeslagenaffaire dat niet waren.

      Mijn idee: de VVD blijft achter zonder Rutte (die veel mensen niet meer willen), maar mét de stelling dat ze zich hard maken voor minder asielzoekers. Dus dat is winstmaximalisatie voor de VVD.
      Rutte heeft zich onder een verlies uitgedraaid, krijgt extra bonuspunten voor zijn zeer taktische insteek (waarbij hij de winst voor de partij maximaliseert) en kan zo aan de slag in één of ander dikbetaalde baan.

      Verwijderen
  14. De poppetjes die weer terugkeerden na de toeslagenaffaire en eigenlijk toen weg hadden moeten gaan doen dat nu. Wellicht dat we nu een wat opener (al betwijfel ik het) kabinet krijgen. Wie dat dan ook moge zijn. Hopelijk wordt er gestemd op inhoud en niet op een mooi koppie of populistisch gelul in de ruimte. Consumindersingle.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Het laatste kabinet had er nooit moeten komen. Er werd zoveel water bij de wijn gedaan dat het een waterballet is geworden. Ik woon in de provincie Groningen en niet iedereen heeft aardbevingschade. De externe partijen die heelveel geld aan het aardgas hebben verdiend, laten nu hun ware gezicht zien. De regering cq 2e kamer hadden d.m.v. moties hier meteen tegen op moeten treden.
    Achteraf is een koe in de kont kijken.
    Bovendien is er nu geld uitgegeven aan Groningers en een gedeelte aan inwoners van Drenthe waar ik mijn vraagtekens bij zet.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.