zondag 3 september 2023

Mijn energieverbruik in de maand augustus + opbrengsten zonnepanelen

GASVERBRUIK
In augustus heb ik alleen gas verbruikt voor koken en douchen. En voor het koken maakte ik ook gebruik van mijn oven. Daardoor bleef mijn gasverbruik beperkt tot nog geen 1 m³. Om precies te zijn: 0,926 m³.
Nu was ik van de 31 dagen die augustus telt, 8 dagen op vakantie. Dat beperkt het verbruik natuurlijk ook!

ZONNEPANELEN
Teruggeleverd: 208 kWh.
Totale opbrengst: 245 kWh
Ik gebruikte direct dus 245-208 = 37 kWh stroom opgewekt door mijn zonnepanelen. Dat is méér dan ik afnam bij mijn leverancier.

Dan het geleverde  ELEKTRICITEIT
Op momenten dat mijn zonnepanelen niets leverden, of in ieder geval niet genoeg, nam ik 25 kWh af van mijn leverancier. Dat was tijdens wassen, brood roosteren, ovengebruik etc. Vaak probeer dat dat wel tijdens zonnige momenten te doen, maar ook dan leveren mijn zonnepanelen niet altijd genoeg en ontstaat er regelmatig een piek(je) in de levering. 
Mijn totaalverbruik aan stroom in augustus is dus 62 kWh.

Wat kost mijn verbruik, inclusief vaste lasten en inclusief vermindering energiebelasting?
Dat kost - €26,06.
Dat bedrag gaat de komende maanden wel anders worden. Dan ga ik meer stoken en meer stroom verbruiken, maar aanzienlijk minder stroom produceren.
In november 2022 bracht de teruglevering van de zonnepanelen 23 kWh op, de teruglevering in de afgelopen maand 208 kWh.

1 opmerking:

  1. Hallo, wij lieten in februari zonnepanelen plaatsen met het oog op verlagen van onze elektriciteitsfactuur. Ik kan niet overweg met digitale zaken dus heb geen app (of wat dan ook) om de productie en het verbruik van de panelen op te volgen.
    Wij hebben wel een digitale elektriciteitsmeter (was verplicht na de plaatsing van de zonnepanelen). Als je op die meter een 'menu' doorloopt kun je wel zien wat je zonnepanelen in totaal al aan het net geleverd hebben, wat ze op het moment zelf aan het net leveren zijn. Op 'wat ze op het moment aan het net leveren zijn', daarop baseer ik me om toestellen die veel verbruiken in te schakelen. Wij kochten een waterkokertje dat 1000 w verbruikt dus als ik op de meter zie dat ik meer dan 1000 w 'over' heb en aan het net lever, dan gebruik ik dat kokertje om ter te warmen. We koken normaal gezien op gas maar kochten een opzetplaat met twee kookbekken eentje van 800 w en eentje van 1200 w. Zie ik dat ik rond de middag meer dan 800 w produceer,, dan kook ik op die kookplaat. De voorbije maanden is het me vaak gelukt om het volledige middagmaal op dat elektrisch opzetvuurtje te bereiden mét gratis zonnewarmte.
    Heb ik warm water nodig bv voor de afwas maar heb ik geen 1000 w 'over' dan heb ik vaak genoeg elektriciteit om mijn kleinste elektrische kookplaat te gebruiken (800 w). Ik warm ook vaak water op als ik voldoende zon heb en giet dat water in ene thermos om later de afwas mee te doen of om te gebruiken bij berieden van het eten.
    Onze koffiezet gebruikt 1000 w maar als ik bv maar 850 w 'over' heb die toch maar aan het net geleverd wordt, dan warm ik het water voor de koffie op op de kookplaat en giet, handmatig, de koffie door (zoals in d eoude tijd). Het vraagt wat meer tijd maar geeft dan wel voldoening als ik 'gratis' elektrische heb kunnen gebruiken om de koffie te zetten.
    Sinds we zonnepanelen hebben, kook ik vaak aardappelen en pasta voor twee dagen als er zonneproductie genoeg is. De eerste dag zijn de aardappelen vers, de tweede dag verwarm ik die gewoon mee in de pan met het vlees en/of met de groenten.
    Ik vind he jammer dat wij, bij de installatie van de zonnepanelen, verplicht waren om een digitale meter te laten plaatsen en dus niet kunnen genieten van een terugdraaiende meter. Het doet me soms hartzeer om te zien hoeveel door onze panelen geproduceerde elektriciteit naar het net vloeit omdat het op momenten veel te veel is om zelf te gebruiken..... Wat je van de energiemaatschappij krijgt als terugleveringsvergoeding is maar een peulschilletje tov de prijs die ze zelf betaalt als je elektriciteit moet inkopen op momenten dat jezelf geen zonneproductie hebt. Ik stel me nog altijd de vraag of de investering die we deden om de zonnepanelen te plaatsen ook effectief het geld zal waard geweest zijn...... liesbet

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.