maandag 4 september 2023

Een gezellige reünie (met recept)

Ooit werkten we voor dezelfde opleiding bij de Hanzehogeschool. Inmiddels is een flink deel met pensioen en de wat jongere collega's werken bij andere opleidingen van dezelfde hogeschool.
Sinds al weer heel veel jaren houden we jaarlijks een reünie met een maaltijd, dit jaar was al weer de 13e keer! We waren deze keer met 8 personen, 2 van ons waren helaas verhinderd.
Altijd is de reünie in een woning van een oud-collega. Een tijdlang huurden we voor het eten een cateringbedrijf in, dat in handen was van een oud-student, maar die oud student is tijdens coronatijd iets anders gaan doen. Dus maken we nu allemaal een gerecht, of een aantal gerechten en nemen we dat mee: een salade, wraps, een hartige taart, olijven, stokbrood en smeersels, wijn etc.
Ik maakte een fudge, waar ik al weken geleden ingrediënten voor in huis haalde, daarnaast nam ik een fles rode wijn mee.
Het was weer gezellig en we hebben fijn bijgepraat. Veel verhalen over het veranderende onderwijs, verhalen over nieuwe banen, de stand van onze gezondheid en de gezondheid van onze naasten.
De volgende keer gaan we met zijn allen naar Leeuwarden, waar de oudste van de club sinds kort woont.

De vegan fudge viel zeer in de smaak.
Had ik reeds het recept met jullie gedeeld?

Chocoladefudge             30 stukjes

320 gr gecondenseerde kokosmelk (blauw-wit blikje, AH/Jumbo/Amazing Oriental)
360 gr pure chocolade
2 el kokosolie
suiker (optioneel)
100 gr digestivekoekjes in stukjes of noten (optioneel)

Bereiding
1. Bekleed een bakvorm met bakpapier (bijvoorbeeld een cakeblik).
2. Breek de chocolade in stukjes.
3. Voeg de kokosmelk, chocolade, kokosolie en eventueel extra suiker toe aan een (steel)pan en laat op laag vuur smelten. Roer regelmatig door.
4. Voeg de koekstukjes of noten toe aan het mengsel en roer goed door.
5. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bakvorm.
6. Laat de fudge 2-3 uur opstijven in de koelkast.
7. Snijd de fudge in stukken

Ik gebruikte deels koekjes en deels amandelen.
Opgestijfd wordt de fudge best hard. Ik heb een groot koksmes gebruikt om de fudge in stukken te snijden.

6 opmerkingen:

  1. Heerlijk recept, lijkt een afgeleide van de beroemde Arretjescake, daar heb ik een uitgeknipt recept van mijn oma van, ik denk uit de 60-er jaren
    Dat wordt gemaakt met frituurvet en had ik ook altijd veel succes mee, pas als mensen wisten dat het met frituurvet was gemaakt vonden degenen die het niet kenden het minder lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bijna het schoolvoorbeeld dat snobs er genoegen in scheppen om, willens en wetens, belazerd te worden. Misschien iets vriendelijker gezegd: "het oog wil ook wat". Een collega van me kwam, ergens begin jaren '70, bij me op bezoek en hij kreeg op enig moment cognac in een heel heuse cognacbel aangeboden. Fantastisch vond hij het en 'je kon proeven' dat het echte Franse cognac was. Hij baseerde dat op het feit dat de drank kwam uit een Courvasier-fles. Wat hij niet wist was dat ik, speciaal voor hem, een staartje van een fles vieux van Dujardin overgegoten had in de fles van het dure merk.
      Bij mijn weten is de arretjescake recept nr 100 uit het receptenboekje dat de Nederlandse Olie Fabrieken (NOF) in Delft, na enige naamsveranderingen nu omgedoopt tot Calvé, uitgegeven heeft ergens in de jaren '30 van de vorige eeuw. Uit mijn kindertijd, begin jaren '50, herinner ik me nog wel de boekjes van Arretje Nof, het jongetje uit Bagdad dat op een door mij vergeten manier in Nederland terecht is gekomen, waar hij allerlei avonturen beleefde.
      Even een weetje; voor het oorspronkelijke recept werd door de NOF 's zomers hun eigen merk frituurvet aanbevolen en 's winters hun eigen merk margarine. Mijn moeder gebruikte meestal een blok plantenvet dat de toepasselijke naam had 'Planta'. In de jaren '30 was de koelkast verre van algemeen. Dus zo raar is het niet dat er door sommigen frituurvet gebruikt wordt in het recept.

      Verwijderen
  2. Oh ja heerlijk arretjescake stond geloof ik in het Wannée kookboek van mijn moeder maar wij maakten het met margarine. Om het na te bootsen ook wel eens goedkope biscuitjes van 0,25 cent per pakje van Dirk van de Broek besmeren met margarine (of roomboter :-)) en dan hagelslag erop. Zo herinner ik mij ook ineens uit hetzelfde kookboek de schoenlapperscake of taart gemaakt met (zelfgemaakte) appelmoes en beschuit. Recept van Aaf lijkt mij heerlijk moet toevallig van de week iets hebben om te trakteren dus ga het maken staat al eeuwen een blikje gecondenseerde melk in de kast komt dus mooi van pas.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ken het met roomboter, ik heb het vaak gemaakt als kind. Volgens mij ging er geen chocola door, maar cacaopoeder. Onze buurvrouw van toen maakte het ook met frituurvet. Dat zal wel goedkoper zijn geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk, zo’n reünie! Op fudge ben ik niet dol dus zal het recept niet gebruiken!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De arretjes cake was afkomstig uit een van de receptenboekjes die Calvé (heel lang geleden) heeft uitgegeven. Het gebruikte vet was Delfia, puur kokosvet. Of dit als frituurvet gekwalificeerd kan worden weet ik niet.
    Heel lekker, kan ik me herinneren, maar wel ontzettend machtig!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.