zondag 21 januari 2024

Heerlijk warm!

Ik ben heel blij met mijn 3 elektrische dekens! Niet 3 dezelfde, maar verschillende.

Een onderdeken voor in bed. Die heeft 3 standen. Als ik naar bed ga, is die aan op stand drie. Daarmee kun je het bed lekker voorverwarmen. Als ik ga slapen doe ik de deken uit en kan ik heerlijk warm gaan slapen. Het is een lekkere warmte over mijn hele lichaam. Een enkele keer word ik wakker met koude voeten of een koude voet, dan heeft zo'n voet in mijn slaap ongemerkt buiten het dekbed gelegen en is die voet afgekoeld. Dan zet ik mijn deken op standje 1 en slaap weer in. Bij stand 1 word de deken niet heel warm, maar de warmte is voldoende om weer in te kunnen slapen. Als ik daarna in de nacht wakker weer word, ik word nogal eens wakker in de nacht, dan schakel ik de deken uit.

Een bovendeken voor op de bank. Daar schuif ik van hals tot voeten onder. Deze deken heeft ook 3 standen. Ik begin met stand 3, ook al is het +18 graden in de woonkamer. Als de deken goed warm is, dan schakel ik af naar stand 1 of 2. Zo lang ik onder die deken zit, ben ik lekker warm. Vanaf het moment dat ik 's avonds op de bank zit te lezen of tv te kijken, doe ik de verwarming op 15 graden. Dat kan prima en bespaart gas!

Een stoeldeken. Ook de stoeldeken heeft 3 standen. Meestal gebruik ik stand 2. Die deken verwarmt mijn rug en billen heerlijk. Misschien ken je de reclame voor deze deken. Een dame is volledig ingepakt en leeft op door de stoeldeken. Inpakken en dekens zijn ineens niet meer nodig. Dat is nogal overdreven, want zo werkt het nu ook weer niet. Je raakt zittend op de stoeldeken aan de voorkant van je lichaam best veel warmte kwijt! Dus ik heb een dekentje over mijn benen en een lekker warm vest aan.
Ik snap dat de reclame grappig bedoeld is, maar toch vind ik die reclame een beetje gek, maar dat geheel terzijde.

Ik geniet van de warmte van mijn dekens en kan daardoor de stookkosten vrij laag houden. Voor 1 mens in huis kan dat prima, bij bezoek en meer bewoners is dat ingewikkelder. Je kunt niet iedereen op een stoeldeken zetten of onder een bovendeken op de bank.
Vandaag spelen en eten mijn beide kleindochters van 7 en 3 jaar hier, dus staat de thermostaat op 18 graden en word er geen gebruik gemaakt van elektrische dekens!

De stroom kost mij weinig. Ik lever namelijk ruim 1600 kWh per jaar terug en deze teruggeleverde stroom levert 13,5 cent per kWh op! Daar kan ik voordelig wat extra van verbruiken.

19 opmerkingen:

  1. Hier nog een ouderwetse kruik in bed na het avondeten. Dat maakt zo'n warm holletje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hou niet van dat dekentjes gedoe. Kleed me goed aan, gebruik een airco voor het verwarmen (heb ook zonnepanelen) .
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik gebruik een pittezak in bed, als ik er eerder in ga dan mijn vriend. Anders vervult hij die functie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als ik de kleinkinderen heb en dat is nog weleens, dan gaat de vloerverwarming op 20.
    De oudste is bijna drie de jongste 9 maanden.
    Vloerverwarming gaat snachts automatisch naar 18 graden al jaren lang.
    Kinderen in 18 graden ,is met dit weer, te koud in huis.
    Je moet wel behaagelijk in huis kunnen vertoeven,ik zeg altijd maar zo het huis is er voor mij en ik niet voor het huis.
    Ik vind het knap dat je het zo doet ,maar we leven nu ook weer niet in een tijd waarin je zo erg sober moet omspringen met gas.
    Enik heb een zeer laag gasverbruik maar wissel gewoon niet snel van temperatuur.
    Denk dat dat scheelt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn 4 kleinkinderen zijn gewend aan 18 graden in hun eigen huis en onverwarmde slaapkamers waar ze ook regelmatig spelen.

      Verwijderen
    2. Vloerverwarming werkt anders. Mijn ouders hebben in de aanbouw vloerverwarming, elders gewoon CV. De aanbouw voelt toch minder warm aan als de rest van het huis. De warmte wordt nl. niet rondgepompt zoals bij radiatoren.

      Verwijderen
    3. Hoe lager je temperatuur overdag in huis, hoe lager de temperatuur ‘s nachts ook is. De vraag is hoeveel je dan aan gas bespaart. Omdat ik de cv overdag vaak uitliet, is het in de nacht ook kouder. De warmte trekt zo uit het huis. Dus heb ik besloten voortaan bij het opstaan de cv direct op 19 graden te zetten. Geartsje

      Verwijderen
    4. Ik vind 18 graden voor kinderen (eigenlijk voor iedereen) veel te koud en gewoon zielig.
      Evelien

      Verwijderen
    5. @Evelien, als je 18 graden te koud vindt voor een kind, in wat voor een wereld ben jij dan groot geworden. Ikzelf heb de thermostaat op 18 graden staan en hoewel we beiden tachtigers zijn, ervaren we het als comfortabel. Je moet dan natuurlijk niet in korte broek en T-shirtje stil in een stoel gaan zitten lezen, want dan voelt het wel frisjes.
      Mijn eerste gedachte bij jouw opmerking was "wat ben ik als kind toch mishandeld door mijn ouders, om maar niet te spreken over de 'mishandelingen' die mijn ouders en grootouders ondergaan moeten hebben als kind". geboren en opgegroeid in een boerderij waar alleen (woon)keuken verwarmd werd en het op de slaapkamers vroor het 's winters best wel. Toch herinner ik mijn kindertijd niet als een kleumerige tijd. Integendeel, in mijn herinnering was het binnenshuis altijd warm en dat was echt niet alleen doordat mijn ouders ook 'warme' mensen waren.
      Een spelend kind heeft het echt niet koud bij 18 graden, tenzij je het kind ook nog eens te weinig te eten geeft, maar dan ben je echt bezig met kindermishandeling en dat lijkt me niet wat (groot)ouders normaal gesproken doen.

      Verwijderen
    6. @Willem ja ik vind dat toch een soort van mishandeling,18 graden gaat misschien nog net als ze aan het spelen zijn maar niet als ze op de bank zitten of aan tafel.
      Ik ben ook opgegroeid op een boerderij en de woonkamer en keuken was het gewoon 20 a 21 graden en op de slaapkamers elektrische kacheltje en een elektrische deken.
      Mijn beiden grootouders ook allebei van een boerderij was het ook gewoon net zo.
      Evelien

      Verwijderen
  5. Onder een dekentje op de bank, dat is toch zeker iets van de laatste jaren ? Laat staan met een elektrische deken. Kan me herinneren dat echt oude mensen wel een plaid over hun knieen hadden liggen. Maar zij zaten dan .
    Languit op de bank, dat deed je als je ziek was.
    Ik hou niet van elektrische dekens. Heb losse bedsokken aan, ook weleens een kruik.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. de hele dag onder een deken ,echt niet.heb een winterhemd en een trui ,kachel op 19.goed geisoleerd huis.geen tijd om op de bank te liggen, te veel hobbys

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi, ik zit niet of of onder een dekentje als ik zwem, als ik op de sportschool ben, of tijdens het boodschappen doen of eten koken of ergens op bezoek ben. Alleen op momenten dat het kán.

      Verwijderen
  7. Bij welke energieleverancier krijg je 13,5 cent? Wij hebben ook zonnepanelen en kunnen die niet vinden. Wij krijgen 9 cent per kWh. Het scheelt toch 4,5 cent. Groetjes, Anna.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb mijn vaste contract al in mei vorig jaar afgesloten. Daarna zijn de teruglevertarieven omlaag gegaan. Het ging heel snel, want volgens mij kreeg ik in januari 2023 nog 25 cent per kWh.

      Verwijderen
  8. Ik hou van wol. Ik draag ‘s winters vooral wol, heerlijk warm. Sokken, t-shirts, truien en sjaals. En voor op de bank een wollen deken van Aabe.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Per 1-1-2024 startte het laatste jaar van Greenchoice. Het is helaas ook het laatste jaar van de domme energie meters. Ik heb een drie jarig contract, maar dankzij de verhoogde betastingen moet ik €8 per maand meer betalen. In 2022 betaalde ik €27 per maand in 2023 €29 en volgend jaar €36 per maand. Over de eindafrekening in 2023 moet ik €1,78 bijbetalen, waar ik in 2022 nog fors terug kreeg.
    Op dit.moment is het 19 graden. Ik stook met de CV en ook de Econoheat. Van al mijn buren betaal ik het minst. Ik draag een warme fleece overgooier. Maar de grootste winst is toch de extra isolatie van de vloer in 2014.
    Ik werd er over aangesproken en gevraagd of het wel warm was in huis. Die ochtend was het nog 18,2 graden.
    Ach ik verlang nog steeds naar een vrijstaand huis in de rimboe. Maar ik hoop op de verlenging van de eind- en begin halte van de tram voor de deur, wanneer ik echt stokoud ben.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heerlijk die elektrische dekentjes. Ik heb een vergelijkbare set wn ik vind ze echt comfortverhogend. De elektrische deken voor over me heen vinden de kinderen en de kat ook fantastisch. Ik zit geregeld met twee kinderen onder dat ding en dan de kat erop. Het is zo'n fijne warmte...

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.