vrijdag 5 januari 2024

Hoge(re) spaarrentes maken sparen weer de moeite waard!

Niet dat sparen nooit de moeite waard was. Het is altijd goed om geld achter de hand te hebben om financiële tegenvallers op te vangen. Volgens het Nibud (klik op de link voor meer informatie) zou je een mooie buffer moeten hebben voor als de wasmachine het begeeft, of de APK-keuring duurder uitvalt dan verwacht. Volgens Nibud zou ik bijvoorbeeld een buffer moeten hebben van ongeveer 11.000 euro.
Best hoog! Dat heeft er mee te maken dat ik in een koophuis woon. Als ik in een huurhuis zou wonen, dan zou de geadviseerde buffer een stuk lager kunnen zijn.

Terug naar de titel van dit bericht. Ik las in de (Volks)krant dat de spaarrentes sinds 2012 nog nooit zo hoog zijn geweest. Hoog tijd om daar slim gebruik van te maken. Volgens het artikel in de krant is het niet de verwachting dat de spaarrentes voorlopig nog verder zullen stijgen.

Dus een mooie tijd om te beginnen met sparen als je dat niet al deed.
Let daarbij wel op, want de grote banken geven je relatief erg weinig rente. Een beetje jammer, maar je moet op zoek naar de beste rente, het liefst in combinatie met een eerlijke bank, wat mij betreft!
Waar vind je een overzicht van de beste rente?
Een goed overzicht geeft de site van Spaarbank veranderen. Je vindt er de hoogste rentes voor gewone rekeningen en ook voor spaardeposito's.

Hoe doe ik het?
Ik spaar en ik heb spaardeposito's. Het nadeel van spaardeposito's is dat het geld vast staat. Je kunt dus niet vrij beschikken over je geld. Daar staat tegenover dat je een tamelijk hoge rente krijgt over je geld, dat kan oplopen tot 4,2%.
Ik ben nogal gehecht aan mijn huisbank, de ASN, daar krijg je geen 4,2%.
Deels spaar ik gewoon op de spaarrekening, maar ik ben ook begonnen met spaardeposito's. Deposito's van een jaar leveren op dit moment 2,3% rente op! Heel mooi!
Het plan is dat er ieder kwartaal een spaardeposito af loopt, waardoor ik èn een hogere rente krijg dan op mijn spaarrekening èn er toch steeds binnen 3 maanden weer extra geld beschikbaar komt naast de buffer die ik aanhoud op mijn spaarrekening, mochten er noodgevallen optreden die bijvoorbeeld niet door zorgverzekering of woonhuisverzekering gedekt worden.

Spaar jij? En zo ja, maak je gebruik van spaardeposito's?

19 opmerkingen:

  1. Ja ik spaar zeker. Mijn spaarrekening voelt als een soort vangnet, en is in die zin belangrijk voor me. We hebben financieel zware tijden gekend, en dat wil ik niet meer terug!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb gespaard en heb voldoende geld op de spaarrekeningen. Wat ik nu overhoud (van AOW, geen pensioen) schenk ik aan de (klein)-kinderen en aan goede doelen.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sparen is altijd de moeite waard. Ik spaar niet om rente te kunnen ontvangen, maar omdat ik geld overhoud. In de periode van 0 procent rente was de inflatie ook 0. Nu krijgen we rente, maar is er ook geldontwaarding, dus inflatie. Nu krijg ik voor 1 jaar vast 3 % rente. Maar de inflatie is ook minstens 3 %, Is de inflatie hoger en de rente lager, dan waren we beter af met 0% rente. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zeker sparen we, we leven van 1 salaris en sparen t andere. Ooit aan t begin van onze relatie zetten we t geld voor een paar jaar jaar vast
    Ik weet niet of dat deposito s waren

    Toen kregen we 8,5 %rente,ook toen de rente allang gezakt was.Dat was erg leuk.
    Op onze hypotheek betaalden we toen 11,25%dat was een stuk minder leuk.
    Helaas hadden we toen veel minder spaargeld als nu.

    Sparen geeft mij een goed gevoel.
    We kunnen alles doen wat we willen,gelukkig willen we niet zo heel veel, anders kon het niet😉

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind de buffer-berekenaar van Nibud wel echt hoog inzetten. Wij (gezn van twee personen van middelbare leeftijd) moeten volgens hen alleen al voor het vervangen van meubels en inboedel 10.000 euro achter de hand houden. De totale buffer komt op zo'n 25.000 euro volgens Nibud.
    Ik vind dat een beetje ontmoedigend. Zoveel hebben we ook niet (contant) achter de hand, en ik denk ook niet dat dat nodig is.
    Dus als er voor jou ook een onmogelijk hoog bedrag uit komt: met een kwart of met de helft van het genoemde bedrag kom je echt al een heel eind. (En iets is natuurlijk beter dan niets).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Inderdaad. Ook wordt geen rekening gehouden met inkomsten en bijvoorbeeld of je hypotheek is afgelost.
    Als je de helft van je inkomsten normaal gesproken kunt uitgeven aan extraatjes en luxe dan kun je veel gemakkelijker besparen als dat even nodig is en heb je je buffer zo weer opgebouwd. Kom je elke maand maar net uit dan is dat een stuk lastiger.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vind 11.000 voor een alleenstaande met koophuis juist aan de erg lage kant,helemaal als je bedenkt dat een begrafenis tegenwoordig zo 10.000 euro kost.
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je dood bent heb je weinig uitgaven

      Verwijderen
    2. Dat sowieso maar dat maakt niet weg dat je voor een uitvaart zo 10.000 kwijt bent of je moet zo aso zijn dat jij je nabestaanden er voor laat opdraaien?.

      Verwijderen
    3. Daar heb je toch je uitvaartverzekering voor?

      Verwijderen
    4. Een uitvaartverzekering is zonde van het geld. Je kunt beter een bepaald bedrag gereserveerd houden voor je uitvaart. Geartsje

      Verwijderen
    5. Een uitvaartverzekering dekt echt niet alle kosten ennet wat Geartsje zegt je kunt het veel beter zelf achter de hand hebben.
      Evelien

      Verwijderen
  8. Als het Nibud 10.000 euro adviseren als buffer voor vervanging van meubels, gaan ze vermoedelijk uit van de vervanging van alle meubels tegelijk.. Maar je vervangt nooit alle meubels tegelijk. Behalve bij een brand. Maar dan hebben de meeste mensen wel een brandverzekering die uitkeert. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik lees dat de inflatie in december 3.4% was. Ik keijg nu voor 1 jaar 3% rente, dus lever ik 0.4% in. Je moet je niet rijk rekenen met rente. Het is een vergoeding voor de inflatie.Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zekers sparen wij. Zowel via de bank als ook koopzegels en kleingeld. Verder sparen we nog voor onze jongste dochter nu 15 dit doen we tot haar 20e dat hebben we bij oudste ook gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Je blog komt als geroepen, ik moet een aantal beslissingen nemen over spaargeld en was van plan dat in het weekend te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik zie dat de hoogste rentes al weer dalen voor een deposito. Toen de rente zo laag was stond het gewoon bij de (groot) bank. Zachtjesaan een depositoladdertje gevormd. Pas geleden voor 3 jaar een deposito genomen voor 4,3% p.j. De gok gewaagd voor zo lang. Er blijft gelukkig nog net genoeg spaargeld over voor noodgevallen. Ik vind de nibud bedragen flink overdreven. Over een 2 maanden verwacht ik al een deposito terug te krijgen met een leuk rentebedrag.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Buffer is sterk afhankelijk van de waarde van je huis. Voor auto wordt alleen het onderhoud meegenomen en dat is €800 per jaar. Iedereen weet dat de dure elektrische auto er aan komt.
    Nibud buffer is een leuk speeltje voor een starter. Wil je verhuizen of iets anders zul je toch een ander spaar niveau moeten hebben. Zeker als alleenstaande.
    Ik zag onlangs een huis in de randstad voor €700.000. Normaal is dan toch wel je portemonnee leeg. De mensen verbouwen ook nog. Dat kost enorm veel, maar het huis knapt er van op.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb een deposito voor 1 jaar in Italië. In de zomer afgesloten tegen 4,2%. Het is geld voor de lange termijn dus ik kan het een jaar missen (en eventueel langer als de bank onverhoopt failliet zou gaan en ik zou moeten wachten tot het Europese garantiestelsel uitkeert).

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.