vrijdag 29 maart 2024

Is jouw mailadres ook handelswaar, net als één van mijn mailadressen?

RTL nieuws meldt dat de politie onlangs 6 verdachten heeft aangehouden voor bankhelpdeskfraude. Ze bleken lijsten te bezitten met o.a. 5 miljoen Nederlandse mailadressen. Die adressen zijn verkocht aan cybercriminelen en mensen met deze mailadressen zijn slachtoffer zonder dat zelf te weten.

In dat bericht wordt vermeld hoe je er achter kunt komen of jouw mailadres ook verhandeld is.
En bingo!
1 van mijn mailadressen zat daar tussen.

Hoe check jij of jouw mailadres er tussen zit?
Dat kan heel eenvoudig door je mailadres in te voeren op een site van de politie. Als je mailadres er tussen zit, dan ontvang je een mailtje met adviezen over wat je het beste kunt doen. Als je mailadres niet op die lijst(en) staat, dan gebeurt er niets en ontvang je geen mail van de politie.

Op de website van de politie:
Check je hack
De politie is actief in het bestrijden van cybercriminaliteit. In datasets die in beslag genomen zijn, zitten soms privégegevens van burgers die door criminelen zijn gebruikt. Om schade te voorkomen, is het belangrijk te checken of uw e-mailadres in datasets voorkomt. Dat kan met onze checkfunctie.

Ik had het niet verwacht, maar toch zat ik er tussen!
Nu ben ik altijd heel voorzichtig met mail. Ik klik nooit ergens op als ik het er ook maar een klein beetje niet betrouwbaar uit vind zien.
Voortaan ben ik nog voorzichtiger!

Het is overigens zo dat mijn mail  veel spam ondervangt en doorsluist naar de spambox. Die krijg ik dan helemaal niet te zien. Ik ging alleen voor deze blog even kijken.
Mailtjes over:
- dat ik iets gewonnen heb
- weggeefacties
- gratis een dure merktelefoon mag ontvangen
- dat ik mijn energienota nog niet betaald heb, met een link om te betalen
etc
Ik open ze niet en laat ze staan in de spam.
Geen last van, hoewel het misschien een goed idee is om alle spam, na een check of er misschien ook een serieus mailtje tussen zit, gewoon maar weg te gooien.
Want waarom niet?

13 opmerkingen:

  1. Dankjewel voor de tip Aaf, ik ga mijn mailadres ook checken.
    Ik heb twee mailadressen, 1 voor serieuze zaken (overheidsinstanties bv) en een voor commerciele dingen, waar ook af en toe reclame komt.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb gecheckt en mijn emailadres staat er niet in.
    Ik gooi altijd alle spam weg nadat ik het op de blokkeerlijst heb gezet.
    Dit helpt niet altijd want sommigen komen via een andere route wel weer binnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb het gecheckt en wacht nu op de uitslag. Maar wat doen criminelen dan eigenlijk met die email adressen? Wat hebben ze er aan?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja ik zat er ook bij. Verder dan zorgvuldig je mails lezen en nergens op klikken, ook niet de afbeeldingen downloaden, kan je niet doen. Ook afzender e-mailadres goed bekijken. Ik kreeg van de ING een zeer betrouwbaar lijkende mail, maar de extension was ING . COM . Terwijl ING . NL is.
    Elke avond voor afsluiten leeg ik mijn spam/junk mail box en om de dag verwijder ik andere verwijderde mails.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Aargh! Net bericht gehad: mijn emailadres is idd 'bekend bij criminelen'. Lekker dan...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook je spammap zou je eigenlijk moeten controleren - want daar zit bij mij geregeld toch iets serieus in.... Kreeg ooit een mailtje met "gefeliciteerd" als kop, en als afzender alleen een vrouwenvoornaam - bleek dat ik écht iets leuks had gewonnen - als ik reageerde tenminste (dat had ik gelukkig gedaan...). Maar ook wel mailtjes van het "CJB": ik zou 90 km te hard hebben gereden - vind ik wel knap, ik rijd geen auto, wel fiets.... En als antwoord op de vraag van Nicole: een mailadres, zeker samen met andere gegevens die je zélf op internet zet, kan worden gebruikt om betrouwbaarder over te komen - als ze je mailadres hebben, én weten wat je bank is, waar en hoe je woont, dat je man in ... werkt: dan kan daar misbruik van worden gemaakt. Toen ik ooit een appje kreeg van "mijn dochter" wist ik snel dat dat nergens over ging - ik HEB helemaal geen dochter!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn emailadres zat er gelukkig niet bij!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dankjewel voor je informatieve blogs!
    Je verdient een lintje!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gelukkig zat mijn mailadres er niet bij. Wat een vervelende toestand met dat hacken

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een goed alternatief voor de site van de politie is https://haveibeenpwned.com/. Deze website verzamelt al jaren informatie over gelekte accounts en heeft inmiddels een database met ruim 13 miljard accounts uit bekende datalekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben gehackt bij de Bunq bank. Spaarrekening werd omgezet in betaalrekening en er werd bijna tien mille afgeschreven. Gelukkig heeft Bunq een mogelijkheid om die betaling te stoppen. Ik was nog net op tijd. Maar genoeg reden om mijn Bunq bankrekening te stoppen. Liever minder rente maar meer rust. Alles is naar Leaseplanbank. Nooit meer Bunq.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ze kunnen je mail adres ook hebben gekregen door een site te hacken waar je een account had, dat is bij mij ook ooit gebeurd, dus dat hoeft jou schuld niet te zijn.
    Het rotte is wel dat je mail adres jaren en jaren rond gaat en steeds weer wordt op gekocht door figuren die fake mails rond sturen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.