donderdag 28 maart 2024

Ongezonde rook

Dat het inademen van houtrook en tabaksrook slecht is voor mensen, en natuurlijk ook voor (huis)dieren, dat wisten we al. Maar dat rook in voeding slecht is voor mensen, daar was ik mij helemaal niet van bewust. Achteraf vind ik dat ik beter had moeten weten, want ik wist wel dat verbrand voedsel slecht is voor mensen.  Verbrand op de barbecue, verbrand in de oven of op de broodrooster:  alles is slecht, waarom zou rook dan onschuldig zijn?

Maandagavond keek ik naar een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde en die ging over gerookte voeding en voeding met rooksmaak/rookaroma. Die rooksmaak/rookaroma wordt niet chemisch gemaakt, maar wordt gewonnen uit houtrook en is gevaarlijk voor mensen, zeker in grote(re) hoeveelheden.
Er is heel veel voeding op de markt met rooksmaak of gerookt.
Gerookte vis:  haring, paling, makreel, forel, zalm, heilbot, sprot, mosselen.
Gerookt(e) vlees(producten): kip, worst, ribeye, kalfsborst, ham, spek, eendenborst
Je hebt gerookte kaas en gerookte tofu.
Daarnaast wordt rooksmaak toegevoegd aan allerlei andere producten: noten, sauzen, chips. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Gerookte makreel

Ik dacht dat die rooksmaak geen kwaad kon, maar dat blijkt niet zo te zijn. Die kan wel degelijk kwaad, zoals ook het inademen van rook kwaad kan.
Mijn vertrouwen in de wet- en regelgeving is te groot. Er staat wel wat te gebeuren. Het is de bedoeling om rooksmaak/rookaroma in de EU te gaan verbieden. Alles wat ambachtelijk gerookt wordt, zoals vis en sommige vleessoorten, wordt (nog?) niet verboden, hoewel ook daar rook slecht is voor een mens, alleen is er nog geen overeenstemming over de regelgeving.
Ik ben een liefhebber van gerookte zalm, haring en makreel. Dat eten daarvan moet ik toch maar eens gaan afbouwen.
Wil je de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde terugzien? Dan kan hier

Gerookte paling

33 opmerkingen:

  1. Maar die producten eet een mens toch niet in grote hoeveelheden? Er is nog zoveel niet zo gezond.b.v de krokante korstjes aan geroosterd brood of vlees

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daar hebben we onze panische Aaf weer. Je kunt gewoon je harinkje blijven eten hoor. Het gevaar zit hem in consumptie in GROTE hoeveelheden!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als er iemand nuchter met de feiten omgaat is het Aaf wel. Dom commentaar kunt u beter voor u houden .

      Verwijderen
    2. Je kunt mij niet vaak betrappen op paniek, en dat is ook nu helemaal niet het geval. Ik schrijf alleen maar over risico's van rook(smaak) waar ik mij niet bewust van was.

      Verwijderen
    3. Wat een rare reactie van anoniem. Als er iemand nuchter en feitelijk schrijft is het Aaf wel. Groetjes, Dagmar

      Verwijderen
    4. Ook kleine hoeveelheden zetten zich vast in je vetcellen en kunnen tot kanker ontwikkelen. Dat gaat alleen langzaam dus de meeste mensen zullen er niet aan overlijden. Gr.Marij

      Verwijderen
  3. Wat een betutteling. Hoe vaak eet een mens gerookte zalm? EU ga urgentere problemen aanpakken. Gaan we de bbq ook verbieden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou mooi zijn! Steek je hoofd maar in het zand.
      Ik ben blij met de informatie, beter dan onnozel blijven en denken dat het in Nederland of de EU goed geregeld zou zijn met onze voeding, chemische bestrijdingsmiddelen en weet ik wat nog meer!
      Economische belangen wegen in de meeste gevallen zwaarder dan de volksgezondheid.

      Verwijderen
  4. Het was echt naar om te zien inderdaad, de teer droop van de wanden.
    En dat rookaroma was zo mogelijk nog erger, daar liepen werknemers in beschermende pakken zoals voor asbest gebruikt wordt.
    Wij zijn vegetariërs en eten dus geen vis, maar wel gerookte tofu.
    En wij wilden juist rookaroma kopen omdat wij het rooksmaakje in de erwtensoep zo misten. Gelukkig nog niet gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond die teer in de rokerijen ook schokkend om te zien!

      Verwijderen
  5. Nou wat een drama.. eens per jaar een barbecue en 3 keer per jaar een rookworst.
    De eu zoekt spijkers op laag water. Laat ze iets nuttigs gaan doen.. of zullen we die dik etaalde flapdrollen zo onderhand gewoon de laan uit sturen? Ze knabbelen maar aan de onderkant van de samenleving die het alleen maar moeilijker krijgt. En op het grote geheel maakt het 0 verschil.

    Dat rooksmaak je is vast vele malen minder gevaarlijk dan de grote ladingen zoetstoffen in eten en drinken.
    Laat ze eens al die uren, tijd en onderzoek uitgeven aan drinkwaterrzuivering. Aan medicatie tekort. Aan zorgfiles. Aan zorgmijders die het niet kunnen betalen. Aan mensen die in huizen bomvol schimmel wonen omdat de huurbaas het best vindt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aan ambachtelijk gerookte worst gaan ze niets doen en evenmin aan jouw kennelijk geliefde barbecue. Dus maak je niet zo druk!

      Verwijderen
    2. Deze reactie doet me meteen denken aan een collega uit de jaren '70, toen roken nog de norm was. Hij rookte als een schoorsteen en hoestte de longen zowat uit zijn lijf, maar als we zeiden dat minder roken verbetering aan zou brengen, wees hij altijd met de beschuldigende vinger naar het autoverkeer dat allerlei schadelijke uitlaatgassen uitstootte. Dat was de oorzaak van zijn gehoest. Dat er in een straal van zeker 500 m van het kantoor geen auto's reden was geen argument volgens hem.
      Wij, veelal niet-rokende collega's, noemden dat een schoolvoorbeeld van selectief denken. Maar het bestaat kennelijk nog steeds.

      Verwijderen
  6. Ook nog zoiets: van dat donkerbruine brood, waarvan de gemiddelde consument denkt dat het supergezond is. Daar zit gewoon verbrand moutmeel in om het donker te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Schandalig, al dat gemanipuleerde voedsel wat de gezondheid schade toebrengt. Geheel en al volgens de 'homeopatische' methode. Alles in kleine hoeveelheden zodat causale verbanden tussen het ingrediënt en gezondheidsschade nauwelijks aan te tonen zijn. Al jaren eet ik zoveel mogelijk volgens het principe: ' Eet alleen datgene dat je grootmoeder als voedsel zou herkennen'. Dan valt er al heel veel af en hoef je niet een compleet woordenboek aan voedseladditieven door te worstelen :).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gerookt voedsel valt dan zeker niet af….

      Verwijderen
    2. Haha. Ik weet het nog, Varken slachtenn en het spek de hele winter in de schoorsteen om te roken. Er was op de zolder speciaal daar voor een luikje. Zo nu en dan werd er een stuk afgefiekt met een mes. Ook werden er worsten gemaakt die gerookt werden. Ze moesten wat zonder koeling toch.

      Verwijderen
    3. Anoniem van 10.33: dat klopt inderdaad, maar wel een dele. In ieder geval betrof het toen ambachtelijk gerookte vis en vlees. Zaken die zeker niet iedere dag in grote hoeveelheden op het menu stonden.

      Verwijderen
    4. Je grootmoeder at ook gerookt voedsel. En ik denk niet dat mensen nu enorme hoeveelheden gerookt voedsel eten. De kunstmatige toevoegingen die voor de rooksmaak zorgen zijn net zo slecht als al die andere smaakstoffen. Zoals vanille, aardbei, hazelnoot etc etc.
      Dus zo weinig moe
      gelijk fabrieksvoer eten lijkt me het beste.

      Verwijderen
    5. En het bloed blijven roeren zodat het niet stolt. Want nodig voor bloedworst. En roken gebeurde gewoon in de schoorsteen van de kachel of er nu hout of steenkool werd gestookt.

      Verwijderen
    6. Beste An van 14.44: in het programma laten ze juist zien dat er in heel erg veel dingen rookaroma zit: in borrelnootjes, in allerlei soorten worst, in soepen, gerookte amandelen, chips, sauzen, enz

      Verwijderen
    7. En dat traditioneel roken (waar EU dus niks aan gaat doen) schadelijker is nog dan het rookaroma

      Verwijderen
  8. Ik eet geen vis, geen vlees, geen tofu en geen gerookte kaas. Mijn man eet een paar keer per jaar een rookworstje. Hierover maak ik me dus geen zorgen. Heb je nooit iemand paling zien roken Aaf? Na enkele keren zitten ook de wanden van de kleine drogerij vol teer.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik maak meer zorgen over bestrijdingsmiddelen in voedsel en het oprukken van de ziekte parkinson bij bijvoorbeeld wijnboeren in wijnstreken als de Bourgogne. Wat krijg je allemaal binnen? Biologisch voedsel kopen is duur en niet voor iedereen betaalbaar. Om die 2 x per jaar rookworst in de erwtensoep of een keer makreel eten maak ik mij minder zorgen wat dat gaat om incidenteel gebruik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het stapelt allemaal op in je lichaam dat is het nare, PFAS, bestrijdingsmiddel enz enz

      Verwijderen
  10. Zou zo'n vaart wel niet lopen en af en toe iets gerookt eten moet kunnen lijkt mij.
    En noem eens 1 voedselproduct waar tegenwoordig niets aan mankeert?
    Alles met mate en je kunt gewoon alles eten.
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. precies bovendien spreken verschillende experts elkaar ook nog regelmatig tegen, wie moet je dan geloven. Ik leef ook volgens het principe alles met mate .

      Verwijderen
  11. Oei, ik zou dat wel erg missen. Ik hou van gerookte voedingswaren. Maar als ze echt te ongezond zijn, moet het maar zeker ...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik geloof niet dat ik deze aflevering van KvW wil zien. Graag mijn kop in het zand, ik ben veel te dol op gerookt voedsel, zo af en toe: Theeworst en vleespastei, gerookte vis, en gerookte kip, mmm!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En dat is ook prima. Iedereen mag doen met informatie wat die wil. De één gaat actie ondernemen, de ander de kop in het zand. Je kunt je eigen afweging maken. Ik geef zelf niks om rooksmaak, dus ik stop er maar mee, maar over bijvoorbeeld suiker houd ik mijn kop nog lekker even in het zand.
      Het is belangrijk dat iedereen de goede informatie krijgt en dan kan ieder voor zich zelf bepalen wat die ermee gaat doen.

      Verwijderen
    2. God ja, theeworst! Bestaat dat nog?

      Verwijderen
  13. Ik vind wel dat iedereen maar mag doen wat hij/zij wil consequenties heeft voor de ander die dat niet wil.
    Zo zag ik dat er vandaag heel rijkelijk gif gespoten werd op de tegels van de overbuurvrouw. Ik wil die lucht niet inademen en zeker niet op mijn erf krijgen door de harde wind van vandaag. Ook haalden wij vandaag de caravan uit de stalling en daar had de eigenaar van de stalling rattengif op de dissel gedaan! Echt niet blij mee! We halen het eraf maar waar moeten wij die troep weer laten? brrrr . Verbied alsjeblieft het gebruik van deze rotzooi, we vergiftigen heus niet alleen de dieren en de natuur maar ook onszelf en anders onze kleinkinderen in de toekomst.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Gelukkig gaat het om het eten van grote hoeveelheden. Toch goed dat je dit stukje schreef. Ik ga de aflevering nog kijken. Ik eet 4 of 5 keer per jaar makreel, 4 of 5 keer per jaar rookworst en that's it. Ik maak me dus geen zorgen. Maar nu ik dit weet zal ik zeker niet meer van deze producten gaan eten. Alle rare reacties hierboven vind ik jammer. Aaf schrijft over iets waar ze geen weet van had. Geen geheven vingertje, gewoon een melding van een aantal feiten. Jammer dat er wat mensen anoniem zo lelijk doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.