maandag 25 maart 2024

Voor het eerst iDIN gebruikt

Eén keer moet de eerste keer zijn. Dus gisteren gebruikte ik het voor het allereerst!

Wat is dat? iDIN? 

iDIN is een dienst van de banken waarmee consumenten zich bij andere organisaties met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank kunnen:

  • Identificeren
  • Inloggen
  • Leeftijd bevestigen
  • Ondertekenen

iDIN bestaat al weer jaren. Mijn jongste dochter heeft als ICT-er al weer lang geleden voor een grote Nederlandse bank aan dit systeem gewerkt. Volgens mij toen ze zwanger was van haar oudste zoon, die nu al weer bijna 7,5 jaar is.  
Ik ga er van uit dat het systeem betrouwbaar is. Mijn dochter heeft het niet gefikst voor mijn bank, maar ik ga er van uit dat deze met hetzelfde systeem werkt.

Ook op de site van de consumentenbond wordt iDIN besproken.
Op deze site wordt over de veiligheid het volgende geschreven:
-Je klantgegevens worden alleen verzonden als je daar toestemming voor geeft. Ook zie je welke gegevens een organisatie opvraagt. Elke keer dat je iDIN gebruikt, kun je kiezen of je de gevraagde gegevens wilt verstrekken of niet.
- Organisaties die iDIN ondersteunen zijn iDIN-acceptanten. Zij krijgen géén toegang tot je financiële bankgegevens, zoals je saldo en transacties. Andersom hebben banken geen toegang tot de klantgegevens van iDIN-acceptanten, zoals bezochte webpagina’s en bestellingen.

Waar gebruikte ik het voor?
Op de site van een energievergelijker.

Met iDIN regel je dat de netbeheerder in een oogwenk laat zien hoeveel energie je in 1 jaar (= de laatste 365/366 dagen) verbruikt hebt en hoeveel stroom je in dat jaar teruggeleverd hebt aan het net. Uiteraard gaat dat alleen als je een slimme meter hebt.

Heb jij al eens iDIN gebruikt?

6 opmerkingen:

  1. Ik weet niet hoe het komt, ( even ander onderwerp) dat ik regelmatig urenlang geen reactie kan plaatsen. Hebben anderen dat ook? Ligt het aan mijn pc, of aan deze site? Of zijn er dan teveel lezers, of teveel reacties tegelijkertijd? 🤔

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb dat ook wel eens, als ik dan de Adblocker aanzet, of juist uitzet, dan kan ik ineens wel weer reageren. Zou het van de Adblocker komen?

      Verwijderen
    2. Nadat het blog gepost is,komen de de eersten wel door. Die daarna pas tegen de avond. Ik ging er van uit dat Aaf niet gelijk elke reactie na kijkt maar ze bij de koffie bekijkt en dan doorlaat.

      Verwijderen
    3. Ik zwem 's ochtends vaak en dan is er geen mogelijkheid om reacties te lezen. Pas na het zwemmen kan dat weer.
      Maar ik dank dat Jingluan bedoelt dat het reacties plaatsen zelf niet kan. Dat ze de reactiemogelijkheid niet kan openen.

      Verwijderen
    4. Soms lukt publiceren niet maar als ik het dan opnieuw probeer lukt het vaak wel.

      Verwijderen
  2. Ik had er zelfs nog nooit van gehoord, en ik doe toch véél dingen online! Zal me er eens in gaan verdiepen, dank je wel voor de informatie.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.