zondag 7 april 2024

Al weer naar het museum, deze keer op de driewieler

Ik maak goed gebruik van mijn museumkaart! Vorige week zaterdag ging ik met mijn jongste dochter en mijn oudste kleinzoon met bus en trein naar het natuurmuseum in Leeuwarden, gisteren ging ik naar de Fraeylemaborg in Slochteren. Op mijn elektrische driewieler.
Een flinke tocht, van alles bij elkaar zo'n 35 kilometer,  uit en thuis.
Een borg is een soort versterkt kasteel, een burcht. Het oudste deel van de Fraeylemaborg dateert uit ongeveer het jaar 1290, gebouwd als een soort versterkte stins/steenhuis. Lees hier op wikipedia meer over de Fraeylemaborg.

De borg staat op het landgoed van de borg, het Slochterbos. In de Fraeylemaborg zijn stijlkamers ingericht die laten zien hoe de borg in het verleden bewoond werd. De borg wordt nu niet meer bewoond, het is sinds het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw een museum. In het koetshuis is de kaartverkoop voor het museum en er zijn wisselexposities.  Nu is er een expositie over de bomen op het landgoed. Tegenover het koetshuis zijn de stallen en daarin bevindt zich horeca, waar ik na mijn bezoek aan de borg op het terras in de zon heb genoten van een kopje koffie en iets lekkers.

De Fraeylemaborg
Een tonnetje. Niet in gebruik voor bezoekers 😁.

Stoven met een bakje van aardewerk (een test) voor gloeiende kooltjes vuur

Een aandoenlijk kinderportret met hondje

Het plafond (17e eeuws) en de schouw van de rode kamer

Pomp met kranen en gootsteen. Het drinkwater werd opgepompt uit een regenwaterkelder die zich onder de keuken bevond.

Een zogenaamde giraffepiano, met verticale snaren

De borg met oprijlaan, en landgoed

Het was een leuk tripje op deze zomerse dag. Lang geleden heb ik de Fraeylemaborg ook bezocht, rond 1980. Ook toen op de fiets, samen met mijn toenmalige partner. Ik herinnerde me van het interieur erg weinig, wel de fietsroute er naar toe en de buitenkant van de borg.  Op zich niet verwonderlijk, want destijds bezochten we in korte tijd veel borgen in de provincie Groningen, o.a. de Menkemaborg in Uithuizen en de borg Verhildersum in Leens. Al die borgen hebben stijlkamers en lijken toch wel wat op elkaar.

18 opmerkingen:

  1. Door al dat oude,waardeer ik een modern toilet en keuken weer meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad en vooral schoon stromend water uit de kraan :)

      Verwijderen
    2. Kan mij nog herrineren dat ik logeerde bij een vriendinnetje op de boerderij, daar kon je kiezen snachts op de emmer of in het donker de trap af en naar buiten naar een schuurtje met een poepdoos. Dit was in de jaren 60. Zelf hadden wij in stad een gewone badkamer met doorspoeltoilet op dezelfde verdieping als de slaapkamers.

      Verwijderen
    3. Mijn beide oma's hadden een toilet buiten. Mijn ene oma woonde in Alkmaar aan de Singel op een hofje. Behalve dat het toilet buiten was mocht je ook het toiletpapier niet doorspoelen. Het gebruikte papier moest in een emmer met deksel vanwege de slechte riolering. Mijn andere opa en oma hadden ook een toilet buiten. Als kind vond ik het altijd eng vanwege de spinnen die er in de hoeken zaten.

      Verwijderen
  2. En waar komt het woord pot voor lesbienne van daan ? Van die stoof/ test met gloeiende kooltjes die ze tussen hun benen onder hun rok hadden staan 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn oma (geen lesbienne) en haar vrouwelijke dorpsgenoten had in de winter ook een test tussen hun voeten onder hun rok!
      Thea

      Verwijderen
  3. Ik herinner me een bezoek aan de Menkemaborg ooit, met toen een expositie over opgroeien op de borg. Leuk! Goed dat je erbij zet dat de "doos" niet meer voor bezoekers in gebruik is ;-).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, die doos is nu alleen nog museaal. Hij doet mij wel erg denken aan mijn jeugd. Thuis èn bij de beide grootouderparen was zo'n tonnetje aanwezig. Als je daar naar toe ging, dan zei je niet 'ik ga naar de wc', maar 'ik ga naar achteren' , en dat klopte ook wel, want deze doos met daarin een tonnetje, stond in een hokje in de bijkeuken achter het huis.

      Verwijderen
    2. Of de geit verzetten noemden ze het ook wel.

      Verwijderen
    3. Hihi, inderdaad, dat zei mijn schoonvader ook vaak! Die ging even de geit verzetten.

      Verwijderen
    4. In Twentse taal was de geit een sik, en volgens mij werd het bij ons alleen gebruikt als een man buiten ging plassen. En dan niet naar een huisje, maar tegen een boom ofzo.

      Verwijderen
    5. @Nienke. Ik heb het een vrouw nooit horen zeggen. Mijn schoonvader ging achter de schuur plassen op de mestvaalt als hij aankondigde dat hij de geit ging verzetten.

      Verwijderen
    6. Oeps. Inderdaad alleen mannen zeiden het .Als wij ,kinderen ,er naar vroegen dat werd er wat besmuikt over gedaan. Zou het een eufemisme geweest zijn voor een andere sik verzetten/ leggen. 😉

      Verwijderen
    7. Bij mijn weten had niemand bij ons in de buurt geiten, of zoals wij ook zeiden 'sikken', maar de uitdrukking die alleen door mannen gebezigd werd, was (in fonetisch Drents) ook "eem de sik verstikken" en dan werd er niet mee bedoeld om de geit te doden door verstikking. De ijzeren grondpen met lange lijn werd algemeen de 'stik(ke)' genoemd.

      Verwijderen
  4. Bijzonder hoe kinderen toendertijd afgebeeld werden , het lijkt bijna een parodie, een kinderlijf met een zeer volwassen uitziend hoofd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, op oude foto's zie je kinderen vaak afgebeeld als mini-volwassenen. Ik heb nog een foto van mijn vader en zijn zusje dat in 1921 overleden is, en ook daarop zijn het volwassenen in kinderformaat. Mijn vader, hooguit 5 jaar in een kostuum, met vest. Alleen de horlogeketting ontbreekt nog en zijn hooguit driejarig zusje in een jurkje, vergelijkbaar zoals je ook op de foto van dat meisje bij dit blog ziet.
      Ik ga er maar vanuit dat het de mores was van die tijd.

      Verwijderen
  5. De Groninger borgen zijn erg mooi. De tuinen rondom zijn meestal prachtig aangelegd. Samen met man en soms met vrienden bezoeken we regelmatig een borg.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtige foto's en verhalen, waar ik van geniet!
    Door intensieve mantelzorg kan ik niet zo lang van huis, maar zo kan ik toch ( mee) genieten van zo'n prachtige Middeleeuwse burcht en de omgeving. En ook nog een leuke taal discussie, haha!
    Dankjewel Aaf!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.