zondag 14 april 2024

Ingezonden brief in de krant

Een paar dagen geleden stuitte ik op een ingezonden brief in de Volkskrant
Het gaat over vapen. Ik plaats het stuk hier omdat ik ook niet wist dat vapes zo erg schadelijk zijn voor de gezondheid, ik meende dat het meeviel. Daar ben ik inmiddels helemaal van teruggekomen, meevallen doet het niet.
Twee oncologisch chirurgen, kanker chirurgen en daarmee deskundigen op het gebied van kanker, schrijven over vapes:

Al decennialang maakt de ­tabaksindustrie mensen zo jong mogelijk verslaafd aan nicotine. Eerst deden ze dat op sluwe wijze met sigaretten, nu doen ze dat met vapes. Maar ze vertellen niet hoe slecht vapen voor de gezondheid is.

Wij zijn beiden chirurg en gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met kanker. Als arts én ouder ­maken wij ons grote zorgen over de populariteit van ­vapes onder jongeren. En met ons honderden collega-­artsen.

Wij vinden dat alle ouders in Nederland het recht ­hebben om de volgende vier feiten te kennen.

 • Uit veel vapes komt meer giftige en verslavende nico­tine dan uit een heel pakje ­reguliere ­sigaretten.
 • Nicotine verstoort de ontwikkeling van hersenen. Dat is onherstelbaar.
 • Nicotine vergroot de kans op verschillende psychische problemen.
 • Het risico dat vapende jongeren sigaretten gaan roken is drie keer zo hoog.

Onze kinderen worden verleid door een industrie die ze nodig heeft als toekomstige klanten, ter vervanging van dode rokers. Als het aan ons ligt, komt daar zo snel mogelijk een einde aan.
Verspreid bovenstaande feiten onder andere ouders, zo kunnen we samen onze kinderen ­beschermen.

Denise Hilling
en Merlijn Hutteman zijn oncologisch chirurg bij Erasmus MC Rotterdam en Radboud UMC Nijmegen

Ik zie tegenwoordig veel vapende jongeren, voor scholen, bij bushaltes. Het lijkt me hoog tijd om daar aandacht voor te hebben. Vandaar dit bericht! Geef de informatie door aan andere (groot)ouders!


NB: mijn rubriek over de wekelijkse meterstanden vervalt voorlopig. Nu ik weinig gas gebruik en de zonnepanelen meer stroom leveren dan ik verbruik, lijkt het me de komende maanden voor mijn lezers niet erg interessant.


2 opmerkingen:

 1. Wij laten gastlessen geven door een oud-longarts, onder onze studenten zijn ook veel vapers, er is nog zo weinig over bekend dat alles wat we kunnen doen om ze te informeren goed is. En deze arts is kei-goed, hij doet het leuk én vertelt het zoals het is, windt er geen doekjes om, studenten zijn zeer onder de indruk en ik vermoed dat het ze wel in de goede richting, stoppen, duwt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Door een longaandoening die ik als twintigjarige heb opgelopen, maar waar gelukkig wel goed mee te leven valt, heb ik gauw last van (tabaks)dampen, maar ook van bijvoorbeeld 'rijk geparfumereerde mensen, sterke deodorants etc. Vaak krijg ik het er stervensbenauwd van. Wat 'vapen' aangaat; ik heb gemerkt dat ik het daar ook benauwd van krijg, dus heb ook mijn twijfels of het inderdaad zo onschuldig is als door de voorstanders beweerd wordt.
  Buiten dat, zware rokers hebben altijd een lucht(je) om zich heen en, mijn excuses voor het woordgebruik, ze stinken vaak uit hun bek. Erg onaangenaam.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.