donderdag 4 april 2024

Lachen met de bankapp

Tegenwoordig heeft de ASN een app waarop je de verwachtte ontwikkeling van het geld op je rekening kunt bekijken:
Kijk Vooruit heet het en is onderverdeeld in Zeker en Voorspeld.
Wat komt er zeker bij, wat komt er waarschijnlijk bij. Wat gaat er zeker af en hoeveel gaat er misschien van mijn rekening. Die app is nog lang niet perfect en zit er soms nogal naast bij het gedeelte Voorspeld
Probleem voor de app zijn de wisselende data van uitbetaling van geld en soms ook de wisselende bedragen.

Het deel Zeker is heel duidelijk, dat gaat over vaste betalingen. Vaste bedragen die ik na ontvangen van mijn inkomsten overmaak naar mijn spaarrekeningen en de incassobetalingen die over 1 à 2 dagen plaatsvinden.

Het deel Voorspeld geeft een voorspelling weer. Op dit moment is de app wat betreft de voorspellingen zo in de war, dat de app alleen de inkomsten aangeeft van de zorgtoeslag, maar geen AOW en ook geen ABP pensioen en ook geen reclame-inkomsten van dit blog. Inkomen deze maand volgens de app: 22 euro zorgtoeslag en verder niets.
Uitgaven zijn er natuurlijk wel en die staan wel degelijk in de app: maandelijkse betaling eigen risico zorgverzekering, energie, Internet/TV/Bellen, Sportschool, Bibliotheek etc. En ook is voorspeld een eenmalige extra overmaking van 800 euro naar de spaarrekening. Waarom die voorspeld wordt terwijl die in de afgelopen maanden maar 1x gedaan is, dat zullen we nooit weten. Er staat in de app ook totaal geen inkomen in april tegenover, want die is het programma ergens onderweg vergeten, geld doorsluizen naar de spaarrekening zou alleen maar een roodstand opleveren bij de inkomsten zoals die voorspeld worden.
Ik moet zeggen, ik vind het wel grappig en kan er wel om lachen. Soms krijg ik volgens de app 2x mijn AOW en mijn ABP pensioen, 1x het oude bedrag van 2023 èn 1x het nieuwe bedrag van 2024. 

Praktisch gesproken kun je er heel weinig mee, vooral doordat de automatische incasso's pas heel laat zichtbaar worden en er dus heel laat duidelijk wordt of er voldoende saldo op mijn bankrekening staat.

16 opmerkingen:

  1. Hopelijk verbetert de app nog. Maar tot die tijd... doen we het budgetteren maar met onze eigen hersenen en pen en papier. Dat houdt onze hersenen ook wat soepeler.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig kan je er om lachen, Aaf😄

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eens Nienke.. Dat wordt Aaf iets minder zuur... ;)

      Verwijderen
    2. Ach gut, spuit elf geeft modder! Dat zouden mijn grootouders zeggen op jouw reactie. Een brandweerspuit die alleen wat modder produceert helpt niet bij het blussen. Oftewel, je meldt iets dat er helemaal niet toe doet, onzin dus.
      Martina, ik denk niet dat ik nieuwe reacties van jou plaats.

      Verwijderen
    3. Die rare reacties ook altijd dat Aaf zuur zou zijn! Dat slaat toch helemaal nergens op?

      Verwijderen
  3. Wist ik nog niet. Er staat wel dat er een nieuw iets is. Maar ik heb het gelaten zoals het is.
    Voor privé ben ik nog steeds bij de ing bank en daar boek ik maandelijks budget voor vakantie, eten, kleding en fun naar toe.
    Ik ben een terras liefhebber en ook uit eten vind ik leuk. Daarom een bedrag gereserveerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nog maar weer eens een app, dat voor je gaat denken. Misschien voor een enkeling een uitkomst, maar wat mij betreft totaal overbodig. Bij het ouder worden is het belangrijk dat je niet alleen je lichaam onderhoud door te blijven bewegen, voor je hersenen geldt wat mij betreft hetzelfde. Als we alles door apparaten en apps laten doen betekend dat dat we dus steeds minder bewegen en minder zelf over dingen nadenken. Geen goede ontwikkeling wat mij betreft. Bovendien roepen we massaal dat we ons zorgen maken over onze privacy, maar delen we wel ongelimiteerd onze gegevens door apps op onze telefoons en computers te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je een betaalrekening hebt waar geen vast salaris of pensioen binnenkomt raakt de app in de war is mijn ervaring. Ik boek regelmatig bedragen over naar deze rekening voor boodschappen en deze bedragen worden dan voorspeld voor de volgende maand. Mijn salaris wordt op een andere rekening bij een andere bank gestort om 0,2 procent korting op onze hypotheek te krijgen. Omdat ik heel tevreden was over die andere betaalrekening en bank heb ik deze behouden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb op mijn bankrekening wel vaste inkomsten, maar die worden niet altijd op dezelfde dag uitbetaald. Betaling vindt plaats op de 23e van de maand, behalve als de 23e op een vrijdag, zaterdag of zondag valt. Dan is de betaling op de donderdag er voor. Die regel is blijkbaar voor mijn bankapp soms te lastig.

      Verwijderen
  6. Ik knetterde wel even toen we WEER een update kregen, en ik WEER moest zoeken naar alle oude functies.... Ik vind de app niet heel handig - vind eigenlijk ook dat mijn bank vooral alleen maar geld voor mij moet ontvangen en beheren.... Ik moest wel lachen toen mijn grootste uitgavenpost, de huur - als "goede doelen" werd bestempeld, en de "goede doelen - giften" ineens "vrije tijdsuitgaven" zouden zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook die app, die genoemd wordt "inzicht in je geld" is zeker wel eens abuis.
      Hier wordt het onderhoudscontract van mijn CV installatie gezien als "vrije tijdsuitgave". Een overschrijving van de spaarrekening naar de betaalrekening krijgt als categorie "klussen en onderhoud", terwijl dit geld ging naar een aanbetaling voor twee vakanties. Die aanbetalingen staan dan weer onder overig en niet "vrije tijdsuitgaven".

      Verwijderen
  7. OMG, ik heb niets met dergelijke apps! De bank moet mijn opdrachten uit voeren en rente geven op mijn spaargeld. Voor de rest zorg ik zelf wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb ING en ik vind 'voorspeld' heel handig, zo weet ik elke maand precies hoeveel ik moet bijboeken naar de rekening waar alle vaste lasten afgaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar dat 'voorspeld' weet ik zelf ook wel,daar heb ik geen bankapp voor nodig.

      Verwijderen
  9. In mijn bankapp zit ook de mogelijkheid om vooruit te kijken. Ik vind het wel handig om te kijken wanneer bepaalde vaste lasten worden afgeschreven of hoeveel geld ik nog over heb. Soms zit er een foutje in maar dan ben je zelf bij. Het is een gratis hulpmiddel om overzicht te houden, meer niet. En je hoeft er geen gebruik van te maken, hè? Yvonne.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Yvonne, je hebt gelijk. Ik hoef er geen gebruik van te maken en eerlijk gezegd kan ik met de gebreken die er nu in zitten, prima leven. Want inderdaad worden de data en bedragen van alle vaste lasten wel weergegeven en dat is best handig.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.