donderdag 27 juni 2024

Dan weer te warm en dan weer te koud

In de winter is het constant ongeveer 12 graden op mijn slaapkamer.
Nu, in de zomer, schommelen de temperaturen veel meer en is het soms 's avonds wel 25 graden in de slaapkamer.

Nu ik het toch over warmte heb: ik kan mij in deze warmte heel goed voorstellen dat je een siësta gaat houden bij temperaturen boven de 25 graden! Ik had gistermiddag ook echt de behoefte om lekker even te gaan liggen. Onder die katoenen deken en even mijn rust te pakken! 

Tijdens de nacht koelt het in mijn slaapkamer weer af naar 20 graden, maar overdag warmt het vervolgens weer op. Gevolg is dat ik gedurende de nacht steeds aan het wisselen ben. Dan weer een dunnen katoenen deken met laken, dan weer het wollen zomerdekbed.
Toen ik 30 jaar jonger was, had ik helemaal geen last van temperatuurwisselingen.
Ik sliep gewoon de hele zomer onder het zomerdekbed.
Want daar was het toch voor?
Geen enkel probleem, destijds. En nu lukt dat echt niet, veel te heet en zo nu en dan is die dunne katoenen zomerdeken weer veel te koud. Door ervaren kou of juist warmte, lukt het slapen dan niet meer. En aangezien het dan ergens midden in de nacht is, is snel wisselen belangrijk, zodat ik snel weer in kan slapen. Naast mij ligt tegen de muur het dekbed of de katoenen deken met laken al klaar voor gebruik. Ik hoef er niet mijn bed voor uit en kan snel verder slapen, frisser of juist warmer.
Het lijkt alsof het met de jaren erger wordt en ik mijn lichaam niet goed op een normale temperatuur kan houden.

Voor de ouderen onder mijn lezers: kennen jullie dat ook?

20 opmerkingen:

  1. Al jaren trek ik op heel hete nachten ergens tegen de ochtend het dekbed over mij en het laken heen,om vervolgens weer verder te slapen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze oudere lezer slaapt s winters onder het zomerdekbed (heel soms gaat daar de sprei nog overheen) en tussen seizoenen onder een dunne katoenen sprei. En nu onder een katoenen laken, s Winters is de temperatuur ook rond de 12 , denk ik. En nu weet ik het niet, maar groot raam op het westen; dus warm als ik ga slapen. Ik slaap bijna altijd met het raam wijd open. Bij erge kou op de kiepstand.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb van een versleten dekbed een kleine helft afgeknipt en omgezoomd. In de zomer leg ik die over de zomerdeken over mijn buik, want die bekleumt het meest. En in de winter kan hij extra over het voeteneind. Ik heb er geen hoes om, pech dan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een prachtig werkwoord, "bekleumen".
      Ik heb het meteen toegevoegd aan mijn woordenboek!

      Verwijderen
  4. Ik heb eigenlijk hetzelfde nu en sliep zo'n 20 à 25 jaar geleden veel beter met hitte of koude. Slapen doe ik ook veel slechter dan destijds. Ik heb een donzen zomerdekbed voor zomer én winter en doe daar 's winters een extra fleece overheen. Recent wel geïnvesteerd in een linnen dekbedovertrek én hoeslaken én gewoon laken. Wanneer het 's nachts zo warm is slaap ik onder mijn linnen laken en wanneer ik het weer wat kouder heb onder het dekbed met linnen overtrek. Dat linnen beddengoed is de beste investering ooit! Het is wel prijzig maar schijnt lang mee te gaan én wordt mooier bij veelvuldig gebruik.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja nou. Mijn verloop is: helemaal niks (wel iets pyjama-achtigs) tijdens hittegolf. Naarmate het koeler wordt steeds wat meer dek. Laken alleen over mijn benen, laken helemaal over, laken met dunne deken, laken met iets dikkere deken, laken met twee dunne dekens, laken met gewone deken, laken met anderhalve deken... enfin, je snapt het wel. Ik heb een heel stapeltje mogelijkheden in de slaapkamer liggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben geen ‘oudere’ maar heb gewerkt met ouderen en volgens mij is dit heel normaal. In eerste instantie worden mensen kouwelijker en op termijn kan het lichaam de temperatuur sowieso slechter reguleren. Als dementie en/of bepaalde neurologische aandoeningen in het spel zijn kan dat veel sneller gaan, soms verliezen mensen het vermogen om warmte of koude in hun lichaam waar te nemen voor een groot deel. Als dat t.z.t. zou gebeuren is je dekbed probleem wel weer opgelost :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Was ik vroeger een echte koukleum, nu ik 63 ben vind ik het al snel te warm. Ín de winter staat mijn verwarming zelden boven de 18 graden. Liever trek ik als ik het koud heb warme kleding aan. Alleen als er visite komt dan gaat de verwarming aan, want wil niet dat die in de wat zij kou noemen zitten. Als ik bij anderen op visite ga zorg ik dat ik laagjes draag zodat ik wat uit kan doen als ik het te warm vind.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben een koukleum qua slapen. In de winterslaap ik met een winter/zomer dekbed en daaroverheen nog een slaapzak en soms nog een extra deken. Ik slaap wel altijd met het raam open. In de zomer slaap ik onder een zomer dekbed. Als het erg warm is slaap ik alleen in een hempje ipv met nachtpon en gooi ik mijn voeten buitenboord. De mussen moeten echt van het dak vallen wil ik onder een laken met een sprei of deken gaan slapen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik slaap in de winter onder een donzen winterdekbed met een fleecedeken en een kunststof dekbed erover. In de zomer lig ik enkel onder het donzen winterdekbed, al ligt dat dan vooral over mijn romp.
      Als het te warm wordt op de slaapkamers, slapen we met z'n alle in de woonkamer, of in de partytent in de tuin, waar we 3 'muren' inhangen en een grote vierkante klamboe.

      Verwijderen
    2. met z'n alleN, natuurlijk....

      Verwijderen
  9. Hier ook een oudere en ik heb last van een minder goede doorbloeding vooral in benen, als die lang stil liggen worden ze koude en voelen als houten benen.
    Sinds zo'n jaar of 20 heb ik het in de herfst heel snel koud in bed, en vooral billen, dus daar gebruik ik een kruik tegenaan.
    Het was gisteravond 28 gr in de slaapkamer en dan slaap ik onder een heel oud laken dat van mijn oma was die in 1980 is overleden. Heerlijk dun, begin vd nacht alleen een punt over middendeel, in de loop vd nacht helemaal over me heen en om 6 uur heb ik nog even onder het gewone dekbed.
    Overdag kan ik vrij goed tegen de warmte met een dunne katoenen jurk

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb de laatste jaren weinig last van de warmte, heb het eerder koud. Ook in bed heb ik nog steeds het dekbed over. Ik heb last van een slechte doorbloeding, gebruik daar zelfs een supplement voor. Dat heeft een bepaald voordeel. 23 graden in huis en ik trek een vest aan. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja heel erkenbaar snachts slapen met dun t-shirt en midden in de nachts t-shirt uit en dan weer aan
    Dekbed af en idden in de nacht koud dan Dekbedweer over

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Als het heet is slaap ik in een hemd met een laken over me heen. Is het heel warm dan helpt een nat washandje op mijn voorhoofd. Ik heb dekens in allerlei diktes, van een katoenen wafeldoeksprei tot een dik dekbed. Al naar gelang de warmte of kou gebruik ik die. Wat ik ook doe is bij warme nachten een extra sloop los op mijn kussen leggen. Dan heb je twee lagen katoen , prettig bij veel zweten op je hoofd.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Tot voor kort droeg ik ‘s nachts alleen een (ruim) t-shirt in bed, maar op een gegeven moment merkte ik dat dat toch niet ideaal was. Bij Zeeman kwam ik leggings tegen (€5,49) en sinds ik die ‘s nachts draag slaap ik veel beter door (minder temperatuurgevoelig). Ze zitten redelijk strak. Het heeft wel wat weg van ‘inbakeren’😁
    Naarmate je ouder wordt lijkt het wel of je veel lichter slaapt. Maar gelukkig hebben wij gepensioneerden de tijd aan onszelf. Hoera!
    Fijne dag! Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Momenteel slaap ik in een hemd en tot mijn middel onder een dun zomerdekbed. Het raam staat altijd open, de slaapkamer ligt op het noord-oosten dus blijft lekker koel.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dit vind ik nou heerlijk om te lezen. Hoe iedereen ligt te modderen als het heet is in de slaapkamer. En ik zie het voor me, al die dekentjes, dekbedden, lakens en t shirts, die klaarliggen naast het bed.
    En wat fijn om te lezen dat je niet de enige bent die ligt te klooien met allemaal verschillende dekbedden.
    Wij slapen beneden. Wel met openslaande deuren op het zuiden, maar met een overdragend dak van 1.20m. Op die manier wordt het niet warmer dan 23 gr. Ik red het met alleen een t shirt aan en in de hoes een dunne zuiver wollen deken. En mijn zomerdekbed ligt klaar voor als de nachten weer kouder worden. Kan ik zo wisselen.


    BeantwoordenVerwijderen
  16. Na al die bedgeheimen hierboven voel ik ook geen schroom meer om de mijne te vertellen; althans zolang het mijn slaapgewoonten aangaat.
    Mijn favoriete slaapkamertemperatuur is koelkasttemperatuur of nog kouder en dan lekker onder een wollen dekbed. Op een of andere wijze heb ik niks met donzen dekbedden. Zal wel in het gewicht zitten.
    Die koelkasttemperatuur houdt wel in dat ik 's zomers vaak problemen heb met slapen. Als de slaapkamertemperatuur boven 18 graden komt dan heb ik echt 's nachts een ventilator nodig zodat de lucht circuleert. Dan is het nog houdbaar, want zonder 'bedekking' kan ik niet slapen. De tropische nachten van de afgelopen dagen waren dan ook nachten voor me waarop ik slecht slaap. Gelukkig was het de afgelopen nacht weer koel genoeg in de slaapkamer om weer vast te slapen.
    Ben op zulke dagen (nachten) wel blij gepensioneerd te zijn en uit te kunnen slapen zonder schuldgevoelens te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheoriën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.