woensdag 26 juni 2024

Mijn paspoort komt er aan!

Het is heel lang geleden dat ik een paspoort had. Dat was in de tijd voor de invoering van de ID-kaart. Daarna had ik geen paspoort meer nodig,  want ik kwam niet in landen waarvoor je een paspoort nodig had. Wel in Spanje en Griekenland, Frankrijk, Zwitserland of Duitsland, maar verder niet. Dus waarom zou ik een paspoort willen hebben?
Mijn huidige ID-kaart is nog 8 jaar geldig, maar als je naar Engeland wilt, heb je sinds de Brexit een paspoort nodig. En aangezien ik binnenkort met mijn dochter op vakantie naar Engeland ga, hebben we een paspoort nodig. Op het moment van boeken van de reis had ik daar helemaal niet bij stilgestaan, dat kwam pas later. Het was wel even balen dat daar extra kosten aan verbonden zijn.

Aanvraag
Je kunt niet zomaar naar het gemeentehuis gaan en een paspoort of ander reisdocument aanvragen, nee, je hebt een afspraak nodig. Dochter maakte een afspraak in het centrum van de stad, ik in het wijkfiliaal van de gemeente. Dochter kon binnen een week terecht, ik moest weken lang wachten. Ik maakte de afspraak op 7 mei en ik kon gisteren komen, met recente, goedgekeurde pasfoto's.
Ik kon online mijn gegevens al invullen en betalen: €83,85 (+ de  pasfoto's à €11,95 die ik al eerder liet maken).
Ik logde in met DigiD, vulde mijn gegevens aan: mailadres en telefoonnummer en toen kon ik betalen. Tijdens die betaling kreeg ik de melding dat de betaling mislukt was, maar ondertussen was de €83,85 die het paspoort moest kosten wel afgeboekt van mijn rekening. Ik dacht even: huh, hoezo dan, die betaling lijkt toch echt wel gelukt! Ik kon met mijn telefoon, in de bankapp de afschrijving laten zien, dus het zou wel goed komen.

Afspraak
Die betaling was inderdaad wel gelukt. Blijkbaar was de betaling niet misgegaan, maar iets anders op de website van de gemeente. Er werden series vingerafdrukken genomen, van alle duimen en vingers, behalve mijn pinken. Op de website staat dat ze die niet voor andere doeleinden bewaren, alleen voor mijn paspoort. Nou, dat moet je dan maar geloven! Ik vond het wel raar hoor, al die vingerafdrukken.
Het schijnt er bij te horen, tegenwoordig.

Gereed
Over een week is mijn paspoort klaar. Dan kan ik hem tussen 10:00 en 12:00 ophalen. Niet te lang mee wachten, want binnenkort is dit filiaal van het gemeentehuis gesloten vanwege de zomervakantie.

8 opmerkingen:

  1. Ik wil je even bedanken Aaf voor al die jaren dat je blogt. Zo goed als elke dag een blog online, dat is nogal wat! En ik lees je nog steeds graag(incusief de boodschappenlijst)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je bedankje, ik ben er nogal wat uren mee zoet, leuk dat dit gewaardeerd wordt!

      Verwijderen
  2. Vreemd dat een filiaal van de gemeente gesloten gaat worden vanwege vakantie. De gemeente moet toch altijd bereikbaar zijn?
    Er werd via de rijksoverheid al een tijd gewaarschuwd dat de komende jaren veel paspoorten aflopen en vernieuwing lang kan duren. Duur zo'n nieuw paspoort, wel voor 10 jaar geldig ipv 5 toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tegenwoordig kan het zijn dat ze in vakanties gesloten zijn vanwege personeelstekort

      Verwijderen
    2. @Christa: ik zie het als een fantastische service dat ik mijn paspoort in mijn woonwijk kan regelen. Op 5 minuten fietsen! In het centrum van de stad Groningen blijft het loket de hele zomer open. Dat is ook prima te bereizen. 's Zomers zijn de 4 loketten buiten het centrum dicht.

      Verwijderen
    3. 4 extra loketten buiten het centrum is inderdaad een fijne extra service. In een grote stad als Groningen geen overbodige luxe maar ik snap wel dat ze niet het hele jaar open zijn

      Verwijderen
  3. Die paspoorten.... Wij wonen in België, maar dochters en ik zijn Nederlands. Toen manlief Belg werd, werden dochters dat ook, waardoor ze nu een dubbele nationaliteit hebben. Dat betekent dat als hun paspoort verloopt, ze hun Nederlanderschap verliezen! Ik dacht dat een paspoort een bevestiging van je nationaliteit was, maar blijkbaar ìs het je nationaliteit.
    Er is blijkbaar wel de mogelijkheid om het dan binnen 10 jaar nog 'te herstellen'.
    We moeten de paspoorten in Breda (dichtstbijzijnd kantoor) aanvragen; het kan niet meer in Brussel. Voor ons is dat anderhalf uur rijden.
    Zolang de dochters minderjarig zijn, moeten beide ouders mee bij de aanvraag, èn mee bij het ophalen, dus moeten we allebei 2x een dag vrij nemen.
    Het aanvraagformulier heeft - vanwege die dubbele nationaliteit - 5 kantjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Schrale troost: mijn kinderen wonen in Australië en moeten 5 uur rijden om een paspoort aan te vragen en op te halen! De kleinkinderen zijn 11 en 14!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.