vrijdag 28 juni 2024

De eindnota van het oude energiebedrijf is deels binnen

21 juni was de laatste dag van levering en al op 26 juni kwam de afrekening voor het gasverbruik via de e-mail binnen. De afrekening voor verbruikte of teruggeleverde stroom nog niet. Het waren in het afgelopen jaar al steeds 2 afzonderlijke kostenposten. Gas en stroom voorschotten moest ik, in tegenstelling tot alle voorgaande energieleveranciers, afzonderlijk betalen. Dus er zat een zekere logica in, dat ik nu de eindnota's gesplitst ontvang.
Voor gas betaalde ik in de eerste periode dat ik klant was, 13 euro per maand. Zo was dit door United Consumers berekend. Dat was laag, veel te laag zelfs. Want volgens het contract zou ik omgerekend per maand voor netbeheer en vaste leveringskosten €22,14 moeten betalen. Daarin zit dus nog geen enkele m³ gas bij inbegrepen.
Hoezo dan een voorschot van 13 euro per maand? Misschien was er een stagiair werkzaam die dit voorschot verzonnen heeft? 
Hoe dan ook, als ik een heel jaar die 13 euro voorschot betaald had, dan was mijn schuld voor de gasrekening €474,79 door veel te lage voorschotten. Ik ben in de loop van het jaar ook geen enkele keer gewaarschuwd dat ik beter een hoger voorschot kan kiezen, omdat ik anders nog veel moest bijbetalen. Ik kwam wel ergens in december zelf tot de conclusie dat het voorschot niet kon kloppen. Het gasverbruik en dus ook het voorschot moest echt veel hoger zijn. Ik heb toen mijn voorschot opgehoogd tot €35, achteraf gezien nog steeds veel te laag, als je kijkt naar de vaste kosten à €22,14 per maand die er sowieso al waren. Ik moet namelijk volgens de afrekening nu nog €384,97 betalen.

Dan de stroomrekening. Ik betaalde de hele periode per maand een voorschot van €5,- .
Was dat voldoende?
Ik heb daarvan nog geen bericht, maar ik verwacht terug te krijgen.
Volgens een snelle berekening, die misschien niet volledig is, zou ik  €416,- terug moeten krijgen.
Doordat:

  • Ik meer stroom teruggeleverd heb dan ik geleverd kreeg, door de salderingsregeling kan dat tegen elkaar weggestreept worden en krijg ik voor de overblijvende teruggeleverde stroom 13,5 cent per kWh, dat levert volgens mij ongeveer €160 op.
  • Vermindering energiebelasting is ongeveer 600 euro (in 2024 €631,39 en in 2023 €596,86),
  • Ik ontvang nog 50 euro overstapbonus.
  • Daarnaast betaalde ik in totaal 11x5 euro voorschot = 55 euro. 

de vaste kosten zijn in totaal volgens het contract €448,12.
Dus ik moet wel terugkrijgen.
Een beetje vreemd dat ik niet beide nota's gelijktijdig ontvang. Misschien moet ik nu eerst betalen en vervolgens krijg ik weer geld terug.

Tevreden?
De website is onoverzichtelijk.  Het bleef lastig om mijn persoonlijke pagina's te vinden. De communicatie over verbruikte kuubs en kWh was nogal stompzinnig. In de wintermaanden had ik meer gas en stroom verbruikt dan door hen verwacht. Geen wonder door kou en weinig zonlicht. Dat kon beter volgens hen, ook bij mijn relatief laag verbruik. Ik schreef er hier over.  In het voorjaar ging het verbruik volgens hen ineens veel beter, heel goed gedaan, volgens de leverancier. Logisch toch, met meer warmte en meer zonlicht? 
Ook de gesplitste nota's die niet gelijktijdig verzonden worden vind ik geen succes.
Ik ben ontevreden over de communicatie over verbruik het afgelopen jaar en de website. Ze waren wel heel snel met de gasrekening,  maar onduidelijk over de stroomrekening, waarvan ik niet weet wanneer ik die kan verwachten. 

Update 11:50 uur: ook de afrekening voor stroom is nu binnen. Dat is mooi! Ik krijg minder terug dan de €416,- die ik berekend had, dat komt doordat de kosten voor netbeheer in 2024 fors gestegen zijn. Van €325,89 per jaar in 2023, naar €426,96 in 2024.

3 opmerkingen:

  1. Het klinkt inderdaad vrij ingewikkeld allemaal. Dat vind ik als consument doorgaans niet prettig want dan snap ik niet goed hoe het allemaal zit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit klinkt niet als een betrouwbare energieleverancier, fijn dat je bent overgestapt naar een andere maatschappij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je bent gewoon DOM Aaf. Immers je had dit kunnen nagaan door je wekelijkse opgave van verbruik.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheoriën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.