We moeten bezuinigen op teruglevering van stroom opgewekt door onze zonnepanelen.
Energiebedrijven zijn een campagne begonnen om bezitters van zonnepanelen te stimuleren om overdag, als de zon schijnt, meer stroom te gebruiken:
Opladen van apparaten, auto's en dergelijke
Wassen, vaatwasser laten draaien.
Allerlei manieren om vóór de meter de eigen stroom op te gebruiken en die stroom zo weinig mogelijk terug te leveren.
Dat alles moet voorkomen dat het elektriciteitsnet op zonnige zomerse dagen overbelast raakt. Op zomerse dagen wordt er door al die zonnepanelen in Nederland veel te veel stroom geproduceerd.
Als je flink in de geldbuidel tast, zou je een thuisbatterij kunnen kopen.
Energiebedrijf Eneco start een proef om bezitters van een thuisbatterij te helpen. Dat energiebedrijf gaat tegen een kleine vergoeding aan de klant de batterij aansturen. Te veel stroom? Eneco drukt op een knop en laat thuisbatterijen stroom opslaan.
Als ik kijk naar mijn stroomverbruik en teruglevering in december en ik vergelijk dan met mijn verbruik en teruglevering in juni, dan is het verschil heel groot.
verbruik in juni | 24 |
teruglevering in juni | 259 |
verbruik in december | 57 |
teruglevering in december | 7 |
Ik zie het nut niet van gebruik van een batterij in de wintermaanden, doordat mijn zonnepanelen dan regelmatig erg weinig stroom leveren. Soms maar 2,5 kWh in een hele week.
In de zomer kan ik ook maar een miniem deel van de opgewekte stroom vasthouden om thuis te verbruiken.
Ondertussen doe ik mijn best om overdag zo veel mogelijk stroom te verbruiken. Gisteren heb ik op een gunstig moment 2 wassen gedraaid!
En ik heb de magnetron en de broodrooster gebruikt op zonne-energie. Maar dat is eigenlijk niets bijzonders, want dat doe ik iedere dag.
Voor bezitters van zonnepanelen: probeer jij de stroom voor de meter te gebruiken?
Aanvulling: het valt nog niet mee om zonnestroom vóór de meter te verbruiken. Afgelopen donderdag draaide ik 2 wassen achter elkaar, met de bedoeling voor die wassen alleen zonnestroom te gebruiken. Je kunt in onderstaand statistiekje zien, dat ik daarvoor zowel zonnestroom (de veel kortere donkere kolommen) als stroom geleverd kreeg (de lichtgroene kolommen). Blijkbaar waren er momenten dat mijn zonnepanelen niet voldoende leverden.
Het is toch van de gekke. Altijd geleerd,dat de was buiten drogen milieuvriendelijk is. Nu kan ik die op een zonnige dag beter in de droger doen.
BeantwoordenVerwijderenIk was in het weekend overdag en de vaatwasser zet ik ‘s morgens aan als ik ontbeten heb. Water breng ik inde waterkoker aan de kook voor ik het in een pan op het gasfornuis zet bij klaarmaken van mijn avondeten. Opladen gebeurt zoveel mogelijk overdag, strijken ook (alle beetjes helpen). Ik woon in een huurhuis met zonnepanelen, een batterij is voor mij geen optie.
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik zoveel als kan wassen drogen afwasmachine en dan lever ik nog terug met 6 zonnepanelen zijn al van 2018 gr nel mak
BeantwoordenVerwijderenEn kook niet op gas inductiekookplaat scheel beetje gas gr nel mak
BeantwoordenVerwijderenNou wij zitten nu veel sneller de airco op onze zolderslaapkamer aan, maar het voelt heel tegenstrijdig en raar. Ik heb altijd geleerd zuinig te zijn met energie, en nu moet ik het voor mijn gevoel verspillen.... Heel raar.
BeantwoordenVerwijderenJe moet dan wel thuis zijn om zoveel mogelijk gebruik te maken van het hoogtepunt van stroomopwekking en trouwens ook als je dynamisch contract hebt. De meeste mensen zijn overdag toch aan het werk ergens anders dan thuis..
BeantwoordenVerwijderenIk was niet zo veel, 1 soms 2x per week en als ik dan pas met wassen begin als de zon goed op de zonnepanelen komt is het 11 uur, dan 2 uur wassen en nog 2 uur drogen is voor mij goed te doen. Maar aantikken doet het niet. En fiets opladen hoeft ook niet elke dag.
Ik doe de was en de vaat wel als de zon schijnt maar ik was uiteraard niet elke dag en de wasmachine verbruikt maar 1kwh per was (ongeveer) die je dan niet hoeft terug te leveren aan het net. Het is dus allemaal heel erg weinig dat zelfverbruik en tenzij je misschien én de oven, én de wasdroger, én de magnetron, vaatwasser, wasmachine, airco, elektrische kachel etc. etc. gaat aanzetten (hetgeen natuurlijk weer hartstikke slecht is voor milieu en klimaat) heeft het maar weinig zin. Als het mooi weer is droog ik de was graag buiten want dat ruikt veel lekkerder en als iedereen en masse gewoon de droger gaat gebruiken slijt die ook sneller....dat is wel goed voor de fabrikanten van wasdrogers maar weer niet voor onze aarde (grondstoffen) Vincent Dekker (Trouw) heeft daar een aantal artikelen over geschreven.
BeantwoordenVerwijderenEn als al die apparaten aanstaan heb je grote kans dat de stoppen doorslaan, of je moet weer heel veel groepen hebben voor elk apparaat een.
VerwijderenIk probeer het wel maar was het niet de bedoeling om minder stroom te gebruiken en minder gas ed.
BeantwoordenVerwijderenVreemde wereld door veel meer stroom te gaan verbruiken, door allemaal apparaten aan te zetten en te kopen.
Het is gewoon zo dat de energie bedrijven hun kansen niet hebben gebruikt en nu hebben zij een probleem en is het van....o jee.
En laten ze de mensen die zonnepanelen hebben en ook daarvoor hebben gespaard ( wij dus ook voor het milieu) om ze te laten leggen die pakken we aan.
Ze moeten de grote jongens maar eens aanpakken die hun kansen hebben laten liggen!
Daar heb je ook een punt. Het probleem is het net. En wij simpele huishoudens mogen dat oplossen?
VerwijderenGroet, G
Niet de grote jongens maar de overheid heeft zitten slapen. Uitbreiding van het net vraagt een investering van vele miljarden, daar is geld van de overheid bij nodig. Er is niet geanticipeerd op de verwachte toename. En nu zitten we met de gebakken peren.
VerwijderenHet gaat niet om meer stroom verbruiken, maar om de stroom die je toch moet gebruiken nu overdag te gaan gebruiken. Dus niet meer 's nachts de wasmachine laten draaien maar overdag. En vooral je auto overdag opladen ipv om zes uur 's avonds.
VerwijderenMisschien een beetje kort door de bocht, maar ik vind het er alles op lijken dat de energiebedrijven degenen 'pakken' waarvan ze het minste tegenweer kunnen verwachten; de gewone kleine afnemer. De grote zonneparken en windmolencorporaties hebben teveel middelen en mogelijkheden om tegenweer te bieden aan de afnemers en kunnen ook een vuist maken als het moet. Om alle kleine zonnepaneelbezitters, waarvan ik er ook een ben, als grote groep samen te brengen, is een schier onmogelijke taak en dat weten de energiebedrijven ook.
VerwijderenBovendien heeft de overheid ook slecht geanticipeerd op de populariteit van alternatieve stroomopwekking. In de jaren '90 werkte ik bij een onderzoeksinstituut dat veel werkte voor de e-bedrijven en toen was er al een tekort aan transportcapaciteit van elektriciteit, opgewekt door de toen populaire warmte-krachtkoppeling (WKK). Er waren zelfs bedrijven die betaald werden om NIET aan het net te leveren. En de overheid liet het gewoon op zijn beloop. Het credo "Regeren is vooruitzien", had toen al plaatsgemaakt voor "Regeren is vooruitzien tot de volgende verkiezing".
Het is best lastig hoor. Ik heb geen elektrische auto, elektrische fiets, wasdroger, vaatwasser of airco. In mijn ogen heb ik die niet nodig ook. Natuurlijk draai ik de was als de zon schijnt. En kan ik sommige keukenactiviteiten plannen. Jam maken, taart bakken als de panelen leveren. Maar verder?
BeantwoordenVerwijderenVerder bepaalt het natuurlijk verloop van de dag ons energieverbruik. Hoorapparaten laad ik snachts op, want overdag heb ik ze in mijn oren.
De koelkast koelt de hele dag. De keukenboiler gebruiken we vooral overdag. Er zit een tijdklok op zodat ie ook overdag opwarmt. Zon of geen zon, warm water is nodig voor afwas en huishouden.
Een thuisbatterij is nog duur. Als iemand hier goede tips heeft, lees ik ze graag. Energie verbruiken om het verbruiken staat me erg tegen.
Groet, G
Ja ik probeer het. Ik ga denk ik een electrisch boiler aanschaffen. Zodat ik ook heet water van de zon heb. Ipv gas.
BeantwoordenVerwijderenHet is ondertussen wel steeds duidelijker dat het nooit om een beter milieu ging, maar een manier voor grote bedrijven en de overheid om heel veel geld en vrijheid van burgers af te pakken.
BeantwoordenVerwijderenGroet, VeggieMo
Ik ben het niet met je eens. Ik denk dat het er wel degelijk om ging en gaat om het verbruik van fossiele brandstoffen terug te dringen.
VerwijderenIk ben het met je eens Aaf! Wat Veggie M. beweert doet me denken aan een complottheorie.
Verwijderen..Thea
VerwijderenIk ben het met jou eens, Zuinigaan. Het klinkt helemaal niet logisch, wat VeggieMo beweert. Het strookt niet met de feiten.
VerwijderenIk ben het wel eens met veggiemo, jammer maar als we het milieu gaan redden met ieder zijn zonnepanelen, elektrische auto, elektrische fiets, een tablet, een smartphone, een pc, een weet ik veel wat voor toestel dan denk ik dat voor al die spullen heel veel grondstoffen nodig zijn, waar vaak in erbarmelijke toestanden moet voor gewerkt worden en een paar enkelingen serieus aan verdienen.
VerwijderenNadien wordt het milieu ook nog eens belast omdat die spullen moeten vervangen worden (denk aan een smartphone, vroeger ging een telefoon een leven lang mee). Ik denk dat consuminderen de enige weg is, maar ja dat brengt niets op.
Ik denk ook dat consuminderen de weg is. Daarom zijn dit soort dingen zo verwarrend. Betalen voor mijn opgewekte maar niet gebruikte stroom...
VerwijderenEn wij hebben maar 4 paneelttjes. Die dekken ons verbruik, maar opwekken en gebruiken loopt niet synchroon.
Misschien ook de koelkastdiscipline gaan volgen die ik hierboven las. Maar dat vind ik wel wat gedoe als ik eerlijk ben. Nog eens over nadenken dus.
Groet, G
Ik ben het met VeggieMo eens. Plus als je al je apparaten aanzet om maar niet terug te hoeven leveren, dan slijten je apparaten toch ook sneller. Eerder je airco aan, die blaast warme lucht naar buiten, dus buiten je huis warmt het nog meer op. In plaats van je was buiten hangen, stop je het in de droger. Extra warmte in je huis en je droger slijt meer.
VerwijderenHet is de wereld op zijn kop.
Goedkoop zwembad gekocht. Niet al te groot. Heerlijk lauwwarm water uit de elektrische boiler die op zonnige momenten oplaadt. Zou ik nooit gedaan hebben als ik geen zonnepanelen had gehad. Voelt wel luxe.
BeantwoordenVerwijderenZet s avonds de koelkast op 7 graden. Overdag op 5. Dan hoeft deze s nachts niet zo hard te werken. Idem met de vriezer. Overdag bij zon op min 20.
In plaats van de grote schoonmaak in het vroege voorjaar, was ik nu de vitrage, overgordijnen, moltons van de bedden, de deurmatten, de kussenhoezen en kleedjes van de bank in zonnige weken.
Al met al in de zomer gebruik ik nog niet genoeg om de opwek en verbruik in evenwicht te brengen.
Ik denk dat het een tip kan zijn om meer gebruikschalen te maken in gasverbruik. Dan zullen mensen meer hun beste gaan doen om eigen opwek voor warm water ed te gaan gebruiken. Bijv minder vaste kosten bij gebruik tot 100 kuub per jaar. Nu is er alleen een achaal van tot 500 en meer dan 500 kuub
En wat te denken van de weilanden vol met panelen waarvan het meeste van buitenlandse beleggers. Ligt daar niet het grote probleem. Wil niet weten wat die opwekken en leveren aan het netwerk. Die worden niet extra aangeslagen. Onze huishoudens vallen in het niet vergeleken hierbij.
BeantwoordenVerwijderenPrecies! De brave burger is de melkkoe en dan vinden ze het gek dat mensen wantrouwen hebben tegen overheid en grote bedrijven....
VerwijderenWe hebben sinds vorig jaar zonnepanelen. Ik overweeg een batterij, maar de investering van een batterij zou het snelste terugverdiend kunnen worden als je een contract hebt met variabele stroomprijzen en als je dan op de meeste dagen bij lage stroomprijs en/of bij veel stroom van je panelen de stroom opslaat, om die dan op een later moment weer te verbruiken en/of naar het net te laten stromen op het moment dat je er weer meer geld voor kunt krijgen.
BeantwoordenVerwijderenAlleen, ik heb nog een jaar een vast contract, dus voorlopig heeft dat geen zin voor mij: ik kan de batterij nog niet vullen met goedkope stroom, want die krijg ik nog niet.
Ook zijn de batterijen nog best duur en hebben ze geen al te hoge opslagcapaciteit. Maar dat wordt waarschijnlijk nog wel beter, dus ik hou het een beetje in de gaten.
Ook ik sluit me helemaal bij anoniem van 15.36 aan .
BeantwoordenVerwijderenGroet Lianne
Ik doe het niet want voel me dan een slaaf van mn panelen ne dat ik geleefd wordt door het weer en wat er op mn dak ligt.Ze hebben zelf veel te veel weilanden vol gelegd met panelen waardoor het net overbelast kan raken en dan nu wordt het probleem bij ons neer gelegd.Ik heb al 6 jaar zonnepanelen en vind het echt weer een manier om te kijken hoe gehoorzaam de burger is.We worden weer in iets gedragsmatig gemanipuleerd.Zijn we ons wel voldoende bewust van hoe ons gedrag wordt gestuurd met van alles wat ons maar wordt wijs gemaakt
BeantwoordenVerwijderenIk houd er rekening mee en programmeer apparaten in zodat zij op het beste moment van de dag draaien, dat is in maart op een ander moment dan in juli. Maar dat wist ik toen ik de panelen aanschafte. Eerst dacht ik dat het lastig zou zijn om er rekening mee te houden, maar nu draait de vaatwasser overdag ipv in de nacht. Wassen doe ik voornamelijk in het weekend en dat deed ik al.
BeantwoordenVerwijderenKun je zonnepanelen niet uitzetten, als er meer opgewekt wordt dan je verbruikt?…🤔
BeantwoordenVerwijderenTer overdenking… het milieu is de wereld om ons heen, daar hebben we grote invloed op.. denk aan hoeveelheid afval en verwerken ervan… en zwerfvuil. Ons waterverbruik en waterzuiveringsinstallaties. Kappen van bomen of planten van bomen. Gebruik van verfstoffen.. heel dichtbij je eigen haar… Fiets je zoveel mogelijk of liever de auto. Hoe veel kleding koop je en hoelang doe je ermee. Moet elke nieuwe baby een nieuwe babyuitzet of mogen het ook krijgertjes zijn?wat eet je verse onbewerkte producten of bewerkt voedsel uit de fabriek en in plastic en papier verpakt. Hoeveel wasmiddel gebruik je of erger wasverzachter.. kortom op je directe leefmilieu heb je invloed en door de keuzes die je maakt ook invloed op bijv de bossen in Azië… mijn punt nu het klimaat. Daar hebben we helemaal geen invloed op.. in Corona tijd met alle lockdowns werd er heel weinig gevlogen De lucht werd werd wel overal meetbaar schoner… is milieu.. maar de temperatuur werd niet.. nergens lager.. de zon is al jaren actief en er komt nu een piek aan met zonnevlammen en dat beïnvloed de temperatuur op aarde wel! En daar kunnen we niets aan veranderen. Bieke
BeantwoordenVerwijderenJe merkt soms wel rare dingen op in je eigen gedrag als je een stroomoverschot hebt door de zonnepanelen.
BeantwoordenVerwijderenMijn vrouw en ik hadden in de jaren '90 allebei werk waarbij bijna regel was dat we doordeweeks in een hotel zaten en zelden in dezelfde omgeving. Op maandag gingen pa en moe naar hun werkplek en de beide kinderen, allebei rond de 20 en ook allebei in de laatste jaren van hun studie, hadden tot vrijdagmiddag het huis voor zichzelf.
In die tijd hebben we een wasdroger gekocht want hoe het zij; in het weekeinde moest de was gedaan worden en veel dingen wilde je ook graag weer droog mee. De droger werd dus vrij intensief gebruikt.
Toren het werk van mijn vrouw 'opdroogde' was ze meer thuis en stond de wasdroger vrij werkeloos te zijn. De behoefte eraan was een stuk kleiner geworden.
Maar toen we 6 jaar geleden zonnepanelen installeerden kregen we een stroomoverschot en waarom zou je dat niet opmaken was de gedachte. Er wordt sindsdien gekookt op inductie, we hebben een kleine keukenboiler geïnstalleerd en de wasdroger wordt weer wat sneller gebruikt dan voorheen terwijl ik sommige dingen, handdoeken bijvoorbeeld, helemaal niet plezierig vind als ze in de droger gedroogd zijn. Het worden dan van die eng-zachte lappen waarbij je het idee krijgt dat je je afdroogt met een vette lap. Voor de goede orde; ik houd ook niet van wasverzachters.
Beste Zuinigaan. Ik merkte ook vaak dat ik toch nog wat stroom afnam van het net, ondanks dat de zon volop scheen. Tussen de middag als ik eitjes kookte voor bij de lunch op mijn inductie plaatje en tegelijkertijd de waterkoker aan had voor een kopje thee, Dan gebruik je gelijktijdig 3000 en 2500 watt. Probeer alles zo goed mogelijk over de dag te verdelen. Ook met het eten koken s avonds. Dat dan niet de wasmachine bijv nog draait. Of dan zet ik de inductie op half vermogen tot bijv de aardappels koken.
BeantwoordenVerwijderen