woensdag 10 juli 2024

Liberté, égalité, fraternité. In het Nederlands: Vrijheid, gelijkheid en broederschap

Op school leerde ik, dat in de Franse Revolutie de opstand begon met de leuze Liberté, égalité, fraternité. Geen onderdrukking meer, maar iedereen gelijke rechten. Later begreep ik dat deze leuze één van de vele leuzen was die destijds de ronde deden, maar deze leuze heeft het overleefd.
In het Verenigd Koninkrijk  won vorige week Labour en niet de Conservatieven, maar in Frankrijk vond een ruk naar rechts plaats. Macron had steun voor zijn middenpartij verwacht, maar dat gebeurde niet.


Zo had ik mij voorgesteld om afgelopen maandag een teleurgesteld blogje te plaatsen.
Maar, verrassing!
Het viel mee!
Links won. Dat is beter dan extreem rechts. Daar zal niet iedereen het mee eens zijn, maar blijkbaar de meeste kiezers in Frankrijk wel. 

Ik merk dat een mogelijke winst van extreem rechts bij verkiezingen in Frankrijk mij veel meer doet dan winst van radicaal rechts in Hongarije of Italië. Ook triest, maar het zegt mij minder.
Waarom? Ik denk voornamelijk doordat ik in mijn leven zeker 12 fijne zomervakanties (deels) in Frankrijk doorgebracht heb. Kamperend met mijn ouders, fietskamperend met mijn toenmalige partner, met de trein, met de auto, liftend. In Hongarije was ik nog nooit en naar Italië heb ik alleen een paar uitstapjes in de Alpen, nét over de grens gemaakt, soms een dag en soms een aantal dagen in de Piëdmont.

Van sommige punten in het partijprogramma van het Rassemblement National van Marie le Pen was ik nogal geschokt. Met name dit:

Maatregelen voor mensen die geheel legaal in Frankrijk wonen:

  • Bij het toewijzen van banen en huisvesting krijgen Fransen voortaan voorrang op buitenlanders.
  • Kinderbijslag is er alleen nog voor mensen met de Franse nationaliteit.
  • Een buitenlander die zes maanden geen werk heeft, moet het land uit.
  • Sommige uitkeringen krijg je pas na vijf jaar in Frankrijk te hebben gewerkt.

Bron: NOS

Regelrechte discriminatie dus!
Nu denk ik, dat deze maatregelen niet grondwettelijk zouden zijn, zoals we dat tegenwoordig in Nederland zeggen. Dus die maatregelen waren zeker niet meteen ingevoerd, daar moest na winst van Le Pen nog wel wat voor gebeuren en hopelijk gebeurt dan nooit.
Voor nu heeft links in Frankrijk en het VK gewonnen, maar er zijn geen garanties voor de toekomst.

22 opmerkingen:

  1. Ik ben zelf links, maar ik zag ook wel bij links in Frankrijk beloftes waarvan je denkt: leuk, maar niet verstandig, of niet financieel mogelijk. Pensioenleeftijd verlagen naar 60 bijvoorbeeld, terwijl ook in Frankrijk steeds meer ouderen langer leven en dus ook langer pensioen nodig hebben. Dat gaat gewoon niet. Geld is wel hard, wat dat betreft: op is op. Zelfs voor landen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gewonnen links in Frankrijk is een gelegenheidscoalitie waarin de Trotskist Melenchon graag het voortouw neemt. Het klinkt mooi dat links gewonnen heeft maar ik maak mij zorgen hoe het nu verder gaat. Er is absoluut geen eenheid binnen deze club. We gaan het zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De conservatieven zijn in Engeland jaren lang aan de macht geweest. Dus wint nu Labour. De politiek gaat als de slinger van een klok, altijd heen en weer. Ik weet niet of extreem links beter is dan extreem rechts. Dat Marine le Pen niet gewonnen heeft, heeft ook te maken met tactiek van links en midden. Een deel van de midden en linkse kandidaten heeft zich teruggetrokken, zodat de deze beide stromingen geconcentreerd zijn. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Juist de instelling van links is tenenkrommend. Sterker nog: in mijn ogen is het gewoon stembusfraude.

      Verwijderen
    2. Nee, het is geen fraude. Er is niet gerommeld met stemmen. Er is handig gebruik gemaakt van de kieswet.
      Nu is die wet niet heel democratisch, net als in de VS. Daar kon het ook gebeuren dat Trump de verkiezingen won, terwijl Hillary Clinton de meeste stemmen kreeg.

      Verwijderen
  4. Helaas staat Frankrijk voor een enorme opgave als het om de overheidsfinanciën gaat. Hún levensstijl en hún uitgaven zijn niet in balans. Uit de gegevens die ik heb gezien geven ze 120% van hun BNP, bruto nationaal product, uit. Dat houdt geen enkel land vol en bedelen bij de EU kan niet meer. Ze zullen maatregelen moeten nemen die mensen hard gaan raken net zoals in Nederland.
    En ik denk dat heel veel niet Fransen plotseling wel Frans willen worden om maar niet het land uitgezet te worden bij werkloosheid. Dat zal dus ook een probleem kunnen worden.
    Ik weet het klinkt slecht van mij maar die maatregel van 6 maanden geen werk, terug naar je thuisland ben ik voor. En wel om deze reden: deze mensen worden dan dakloos in ons land want werk en huisvesting zijn te vaak aan elkaar gekoppeld. Ik hoop dat ze in hun thuisland nog iemand hebben die hun onderdak kan bieden want hier hebben ze dat niet! Hier verliezen ze alles inclusief hun eigenwaarde en dat hoort niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mensen bouwen recht op ww op door te werken, hebben dus inkomen als ze werkloos worden moeten die dan ook uit hun huis gezet en terug gestuurd worden ?

      Verwijderen
    2. Per gewerkt jaar ontvang je nog maar één maand ww. Dus tenzij ze al jaren hier hebben gewerkt én eigen woonruimte hebben, vallen ze buiten de boot en worden ze dakloos. Want heel vaak is werk aan onderdak verbonden. Dus de arbeidsmigranten waarbij dit geldt, raken dan alles kwijt.
      Vandaag stond nog in de krant dat de Arbeidsinspectie het werk niet aan kan. De schimmige uitzendbureaus kunnen dit scenario blijven toepassen en herhalen. Den Haag zal dus eerst deze uitzendbureaus moeten aanpakken, willen deze praktijken stoppen.

      Ik zou graag het Spaanse model willen zien in Nederland. In Spanje is het zo dat arbeidsmigranten een werkvergunning krijgen voor het oogstseizoen of toeristenseizoen. Na afloop moeten deze migranten terug naar hun thuisland waar ze zich moeten melden bij de gemeente. Deze moet een formulier invullen en dan opsturen naar een bepaald ministerie in Spanje. Deze regelt dan de ww en de toestemming om het jaar erop weer terug te mogen komen naar Spanje. Op die manier is niemand illegaal aan het werk, iedereen verzekerd van werk, ziektekostenverzekering, huisvesting en ww en het is ook beter te controleren door de Arbeidsinspectie. Op deze wijze weet iedereen waar hij/ zij aan toe zijn.

      Verwijderen
    3. Daarnaast probeert men in Spanje in de land en tuinbouw vooral vrouwen een vergunning te geven. (Marokkaanse) vrouwen hebben in het thuisland kinderen waardoor ze meestal teruggaan naar Marokko terwijl jonge mannen in Spanje proberen te blijven.

      Verwijderen
  5. Ik was ook zeer zeer opgelucht. En ik begrijp mensen niet die op extreem rechts stemmen ...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het zal zo'n vaart niet lopen maar Frankrijk staat net als veel andere Europese landen voor grote problemen die opgelost moeten worden. Het is het vorige kabinet ook niet gelukt om de grote problemen als woningbouw aan te pakken en ik zie het huidige kabinet ook niet met oplossingen komen. Politiek is altijd een komen en gaan van links of rechts en natuurlijk zijn extremen nooit goed en moet de politiek zich ver houden van discriminatie en racisme, maar toch gebeurt het. En wanneer 'het volk' ontevreden is, is men geneigd om te stemmen op partijen die van alles beloven maar het uiteindelijk ook niet waar kunnen maken. Ik kan mij echter wel voorstellen dat mensen dit doen, ik heb er zelf zijdelings mee te maken met een neef van 24 die nog bij zijn ouders woont omdat hij maximaal 180.000 Euro kan lenen. Heeft nu een kleine caravan gekocht waar hij van april tot oktober mag wonen. Een dochter van een vriendin die 1500,00 Euro betaald voor een appartement(je) van 27 m2. En ouderen wordt verweten dat ze maar in 'hun grote riante huizen' blijven wonen maar ook appartementen voor ouderen zijn er nog steeds niet. Welk kabinet er ook zit, rechts, links, midden ze moeten vooral eens beginnen met het echt oplossen van problemen i.p.v. elkaar 'de tent uit vechten' zoals vorige week.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben een stuk minder opgelucht over het 'verlies' van rechts, of zo je wilt de winst van links, in Frankrijk. Hrt was maar een bijzinnetje in het journaal, maar alleen afgaand op het absolute aantal stemmen was de partij van Le Pen de grootste geworden. Maar omdat een district naar de winnaar gaat heeft ze 'verloren'. Met het Nederlandse systeem was ze wel als winnaar uit de bus gekomen. Vergelijkbaar met de strijd in de VS tussen Hillary Clinton en Donald Trump destijds. Clinton kreeg ook meer stemmen, maar Trump won in meer districten.
    Kortom, we zijn nog lang niet af van (extreem) rechts. Niet in Nederland en ook niet in Frankrijk en ben bang dat die beweging meer-en-meer vaste voet aan de grond krijgt in Europa.
    Ik ben geboren in WO II en wil dat graag zo houden, maar het lijkt wel of de geschiedenis zich blijft herhalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat begreep ik ook toen ik het journal zag. We moeten dus ook niet te vroeg juichen. Er is een golf naar rechts in Europa (Groot Brittannië doet haar eigen ding, ook daar een heel bijzonder kiesstelsel waardoor het niet altijd de meeste stemmen zijn die winnen, maar dat terzijde) en daar krijgen we allemaal mee te maken. Ik ben heel benieuwd, en bezorgd, nu er in de Europese Unie zo'n grote groep extreem rechtse partijen een blok vormen.

      Verwijderen
  8. Waarom is het zo raar dat de regels gelden voor Fransen zelf, vroeger toen de grenzen dicht waren hadden we ook net zoals elk land een eigen cultuur, eigen normen en waarden en een eigen sentiment. Waar is dat allemaal gebleven met de mix van nationaliteiten en hun niet altijd positieve inbreng... waar je wieg staat, daar moet je het mee doen, in een volgend leven heeft de één pech en de ander weer geluk.. acceptatie is een groot goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de geschiedenis waren de grenzen nooit dicht. Het is een foute voorstelling van zaken te denken dat de grenzen gesloten waren. Er waren geen gesloten culturen.

      Verwijderen
    2. Ben je tijdens de Koude Oorlog in het Oostblok geweest? Ik wel en ik kan je zeggen dat het toen toch echt heel anders was en ook aanvoelde dan in het Westen. Wij waren op uitwisseling van school op uitnodiging van een Hongaarse school. Wij waren in Mohaçs in de sperrzone met Yougoslavië. We hadden een Hongaarse gids bij ons en allerlei papieren vanuit Budapest met toestemming om daar te mogen reizen en toch werden we elke keer gecontroleerd door een jonge soldaat met een uzi in zijn handen. Hij kreeg een blikje Coca Cola en wij mochten er door. Was het een oudere soldaat dan kwam er een pak koffie uit de bagageruimte. Maar anders stond je rustig 3 tot 4 uur te wachten tot ze zin hadden om je erdoor te laten.

      Verwijderen
    3. @anoniem: ik bedoelde de grenzen van Nederland. De situatie in het oostblok was inderdaad anders.
      Naar Nederland kwamen al eeuwenlang mensen die de armoede in eigen land ontvluchtten of omdat ze in eigen land vervolgd werden om geloof of ras. Ook kwamen mensen in ons land doordat ze onderdeel waren van een (huur)leger en in Nederland bleven.
      In de zestiger jaren was er een groot tekort aan arbeidskracht, toen werden er in Marokko en Turkije en ook Italië mensen geworven om hier als gastarbeider te werken.
      Zo gingen ook Nederlanders naar andere landen in hoop op een betere toekomst: naar de VS, naar Canada, Nieuw Zeeland, Australië. En natuurlijk de trek van en naar Nederlandse koloniën zoals Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen.
      Een bevolking leeft zelden stabiel op één plek. Afgezien dan in landen waar een dictatuur heerst en het bewind dit graag zo wil houden.

      Verwijderen
    4. Blijkbaar heeft 'onze' voorman van rechts zich nooit gerealiseerd dat Nederland al sinds het begin van de jaartelling, eeuwenlang dus, een emigratie- en immigratieland is geweest. Wat ik me dan ook vaak bij zijn retoriek over het terugsturen naar het thuisland afgevraagd heb is of hij zich wel realiseerde dat je over de hele wereld Nederlanders kunt vinden. Als alle landen zijn oproep zouden effectueren beleefde de reisindustrie wereldwijd gouden tijden en was Nederland zeker zo vol als nu en ook die ' 'Nederlanders' zouden weinig van hun historische oude/nieuwe vaderland snappen.
      En dan de cruciale vraag "Wie is er dan daadwerkelijk gelukkiger op geworden?

      Verwijderen
    5. @Willem: Ja die discussie van terugsturen naar het thuisland is een hele lastige, want hierbij komt dan ook nog het vraagstuk van Nederlanders met gemengd bloed, zoals de heren Baudet en Wilders. Wilders heeft deels Indisch bloed en Baudet ook, terwijl die laatste ook Frans bloed heeft. Moeten de voeten van Wilders en Baudet dan weer terug naar Indonesië en de handen van Baudet naar Frankrijk? De vrouw van Baudet is Joods, moeten zij en hun kind dan naar Israël en moet de vrouw van Wilders terug naar Hongarije?
      Begrijp me goed, uiteraard is dat terugsturen van stukjes mens een grap.

      Verwijderen
    6. @Aaf, bij wat je beschrijft over het terugsturen van de 'gemengdbloedigen' schoot mij een liedje te binnen uit mijn lagereschooltijd: "De kop van de kat was jarig,/de pootjes vierden feest,/ het staartje kon niet meedoen,/want dat was pas ziek geweest. . . . ." De rest weet ik niet meer, maar ik zag het helemaal werkelijkheid worden.
      Ook 80+'ers hebben recht op een speelse geest.

      Verwijderen
    7. Terug naar je thuisland vind ik vooral gelden voor degenen die crimineel zijn of weigeren te integreren in Nederland. Wij krijgen door een hele kleine groep dingen opgelegd die niet stroken met onze eigen cultuur. Denk aan het lastig vallen van vrouwen op het strand die een bikini dragen of het proberen op leggen van het niet mogen werken van vrouwen. Je bent hier naartoe gekomen en dan heb je dit te accepteren zo niet dan ga je maar lekker naar een land waar dat ook niet mag.

      Verwijderen