dinsdag 9 juli 2024

Een heerlijke vegan maaltijd!

Afgelopen zondag maakte ik een heerlijke maaltijd met aubergine. De basis was een afgebakken Turks brood, met daarop een laag pittige hoemoes (spicy mango), daarop een mengsel van gebakken rode ui en verse rode peper (zonder pitjes). Daarop gebakken plakken aubergine en daarop stukjes vegan oriëntschijf. Het was heerlijk!

De rode pepers zie je niet, maar ze waren er wel en maakten het eten lekker pittig!

Nodig voor 1 belegd Turks brood:
2 grote rode uien in ringen
2 aubergines in plakken
1 rode peper in stukjes
hoemoes
1 Turks brood van 500 gram (afbak)
olijfolie
zout
2 of 3 vegan oriëntschijven of ander vlees (vervanger)

Zout de plakken aubergine en zet ruim een half uur weg om het vocht uit de aubergine te laten trekken.
Bak het brood volgens aanwijzingen op de verpakking
Maak de uien en peper schoon, verwijder desgewenst de pitjes (die maken het gerecht scherp!). Snijd de uien en rode peper in kleine ringen en bak die in olijfolie tot ze gaar zijn.
Spoel de aubergine af en droog ze af.
Bak de aubergine 8 minuten in olijfolie in een grote koekenpan.
Bak de vegan schijven en snijd ze in stukjes.
Snijd het gebakken brood door en beleg de boven en de onderkant met hoemoes, uien/pepermengsel, plakken aubergine en de stukjes vleesvervanger.

Voor mij alleen was 1 brood van 500 gram uiteraard te veel. Ik bewaarde een groot deel, ongeveer 2/3 van het brood en 2/3 van de groente en belegde gisteren opnieuw een deel van het brood en schoof dat even in de oven terwijl ik een verse oriëntschijf bakte.

De prijs van de ingrediënten is laag. Aubergines kosten deze week 49 cent per stuk bij de Lidl(vanaf komende donderdag), er is altijd wel een vleesvervanger bij Lidl in de aanbieding (deze week  2 soorten voor €1,39 per pakje) uien zijn altijd goedkoop en ook rode peper is niet duur. Olijfolie is prijzig en de spicy hoemoes is dat ook. Afgezien van de uien en de rode peper kocht ik alles in de aanbieding, waardoor de prijs laag bleef.
Ik betaalde voor deze 3 porties ongeveer €5,-.

12 opmerkingen:

  1. Dat lijkt me ook lekker! Dat ga ik deze week ook maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk eens een recept en deze lijkt me heel lekker en voor niet vegan lijken een paar plakjes chorizo me er heerlijk op

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er lekker uit. Fijn recept voor een dagje geen vlees. Ik geniet, voor de lunch, ook regelmatig van een broodje met gegrilde groente en humus. Deze variant is dan ook lekker als avondmaaltijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De orientschijven ga ik ook eens proberen.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben niet zo van de hummus maar dit ziet er lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt er ook wat anders op smeren: kruidenkaas, sesampasta of iets dergelijks.

      Verwijderen
  6. Ben al geen fan van humus en vleesvervangers en het gerecht ziet er op de foto niet zodanig uit dat het mij zou verleiden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dat hoeft ook niet hoor! Ik vond het heel lekker.
      En je weet hoe dat gaat met het fotograferen van gerechten. Het ziet er op de foto altijd veel minder goed uit dan in de werkelijkheid. Ik ben geen goede fotograaf en al helemaal niet in foto's van eten.

      Verwijderen
    2. Nou anoniem vindt het allemaal niks dus. Maar het is een prima foto die goed weergeeft wat erin zit en duidelijk de ingredienten ook. Soms zijn foto's zo slecht dat het echt onaantrekkelijk eruitziet.
      Maar deze is goed voor een amateur

      Verwijderen
  7. Ziet er goed uit. Ik houd niet van vegaschijven ed maar zou denk ik geschaafde amandel of gehakte cashews of iets dergelijks toevoegen, want ik snap dat het iets met bite/crunch er goed bij past. Aubergines zijn zo lekker veelzijdig!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. heerlijk Aaf weer een recept van je groetjes van ,Esther ;-)

    BeantwoordenVerwijderen