woensdag 5 februari 2025

Is de AOW eindig en is er voor de jongere generaties geen AOW meer?

Mijn lezerspubliek is erg geïnteresseerd in het onderwerp AOW.
Vorige maand schreef ik er 4 blogjes over die in totaal  bijna 73.000 pageviews hadden. Normaal zijn er ongeveer 5000 pageviews per dag.  Op 22 januari  waren er 22.188 mensen die hier een kijkje kwamen nemen, het was gezellig druk.
Dus ik ga nog maar even door over de AOW 😊

Regelmatig lees ik op het internet dat de AOW in zijn huidige vorm niet kan blijven bestaan. Te duur en er zijn te veel ouderen die allemaal een uitkering moeten hebben.
Dat lijkt mij een groot probleem voor ouderen, want ons pensioenstelsel is gebaseerd op de AOW als basis. Mijn AOW inkomen is bijvoorbeeld veel hoger dan mijn pensioen inkomen.

Daarbij komt nog, dat het nieuwe  pensioenstelsel nogal wat onzekere factoren kent. Ik weet er het fijne niet van, ik ben beslist niet deskundig op dit gebied. Maar voor zover ik weet, is het nieuwe stelsel nog veel meer beursafhankelijk en dus economie afhankelijk dan het oude pensioenstelsel. Wat als door handelsoorlogen of andere ellende er een beurscrash volgt en onze pensioenen ineens niets meer waard worden?
En dan ook geen AOW? Dan moet je leven van je spaargeld, voor zover daar door een beurscrash nog wat van over is.  Dat is voor de meesten van ons desastreus.
Waar moet je heen als je geld op is? Ik moet dan denken aan het bejaardenhuis waar mijn oudtante en oudoom (broer en zus) in de jaren 50 en begin jaren 60 woonden. Beiden niet dement, maar wel oud. Ik ging er als kind met mijn vader op bezoek. Deze ouderen verbleven in slaapzalen met heel veel bedden, en overdag zaten ze in een huiskamer. Ook weer met veel stoelen, opgepropt in één ruimte. Nul privacy. Misschien wel heel kostenefficiënt, maar prettig leek me het niet. Vrij kort daarvoor was het bejaardenhuis nog een armenhuis geweest. Waar arme "ouden van dagen" hun laatste jaren sleten.
Zouden we in de toekomst weer terug gaan naar dergelijke huizen, doordat er geen geld is?

Eigenlijk begrijp ik niet goed waarom er in de toekomst niet genoeg geld zou zijn voor de AOW. Toen de AOW in 1956 werd ingevoerd, was Nederland een arm land. Het aardgas was nog niet gevonden, de oorlog was nog niet zo lang achter de rug en het land had veel geld nodig voor wederopbouw. Wegen, de Deltawerken, huizen, alles waar veel geld aan besteed moest worden. En toch werd de Algemene OuderdomsWet ingevoerd. Voor iedereen boven de 65 jaar een mooi basisinkomen. De overheid betaalde gewoon en mijn grootouders waren er vanaf hun 65e dolblij mee!
Ik vraag me echt af waarom dat ook niet in de toekomst zou kunnen.  Daarom denk ik dat het wel wat mee zal vallen met de houdbaarheid van de AOW.

Wat denk jij, gaat de AOW in de toekomst ophouden te bestaan?

8 opmerkingen:

  1. Waar ik altijd al dacht dat het pensioen niet houdbaar is. Denk ik dat ook vd AOW. Zoveel mensen gaan parttime werken (minder aow inkomsten) zoveel mensen krijgen een uitkering (0 AOW inkomsten) daarbij vallen veel werkzaamheden weg door milieueisen, milieuactivisten, waardoor dat werk naar het buitenland gaat en er dus minder werk zal zijn. Dat met steeds meer mensen, Nederland groeit nog jaarlijks en de stijgende leefkosten.... opgeteld, in mijn ogen, onhoudbaar. Maar hopelijk heb ik het helemaal mis. Als ik alleen hoor dat jongeren nu al geen toekomst zien, terwijl ik vroeger niet kon wachten op alles wat ging komen, gaat er denk ik wel echt iets mis in ons land of de wereld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De (on)betaalbaarheid van AOW heeft o.a. te maken met de bevolkingsopbouw: in de jaren 50 waren er relatief weinig ouderen en relatief veel jongeren (werkenden) om de lasten voor AOW te dragen. Dat is tegenwoordig omgekeerd, en deze trend zet nog verder door. Zie bijvoorbeeld https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/leeftijd/bevolking.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In 1998 is er een aow spaarfonds opgericht. Dit fonds belegde in staatsschuld, obligaties zeg maar. In 2025 zou het fonds 425 miljard bedragen.
    Maar zoals ook Rosemoller en de politiek het ABP verlies laten draaien, heeft het AOW fonds opeens minder geld.
    Kort weergegeven van X from:Wftproof aow

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er komen nu veel ouderen aan (babyboom generatie) maar als zij zijn overleden, zijn er weer veel minder ouderen die een AOW uitkering behoeven. Bovendien wat is betaalbaar, is het niet een plicht goed voor onze ouderen te zorgen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk dat de aow alleen kan verdwijnen als er een algemeen basisinkomen komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Er was bij de invoering van de AOW in ieder geval geen hoge staatsschuld zoals nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik denk dat ergens tussen nu en 10 jaar de aow wordt afgeschaft woor mensen die 10 tot 15 jaar daarna 68 worden.

    Even voor je idee hoe we hier bij komen..
    Ik begon 21 jaar geleden met pensioen opbouwen. Mijn man 24 jaar geleden.
    Destijds werd in voorgespiegeld op ons 65e 2800 netto bij gelijke inleg. Inmiddels zitten we op het drievoudige inleggen en 1800 netto vanaf ons 70e. De aow is verschoven naar 69 jaar en 3 maanden. Mijn moeder overleed op haar 6oe. Haar zus op haar 57e. Haar broer met 51 en haar andere 3 broers gingen allemaal door het oog van de naald rond hun 55e.

    Wij kiezen er nu voor om ook nu te genieten. Die pensioenpot vullen en veel een hard werken.. voor wanneer we er zelf niet meer zijn.. waarom?
    We werken hard en we nemen elk jaar extra vakantie. We zijn elke week een dag samen en alleen vrij. Ik werk 3 12 uurs diensten en mijn man werkt een 24 uurs storingsdienst ienst en 2 10 uurs diensten. We lossen onze hypotheek stevig af en maken onze woning zuiniger en levensloopbestendig. We zijn bezig met een uitbouw beneden die in te zetten is als badkamer/slaapkamer met een minimale verbouwing te zijner tijd, nu zijn we nog jong en genieten van de ruimte.
    Mogelijk vervallen we ooit als we niet meer kunnen werken inderdaad tot armoede. Misschien wordt euthanasie wel verplicht op je 74e.
    Ik hoor niet bij de echte jongeren, maar ik zie het zeer somber in.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het probleem is vooral de verhouding tussen het aantal werkenden en het aantal aow'ers. Dat zal naar schatting uitkomen op één aow'er op iedere twee werkenden. Door de babyboomgeneratie zijn er niet alleen heel veel mensen tegelijk met pensioen gegaan, de mensen worden ook steeds ouder en ontvangen dus langer aow.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.