Al weer een tijd geleden had ik in een 2=1 aanbieding biologische gierst gekocht. Het is echt een herontdekking van dit graan!
In mijn macrobiotische tijd, tussen 1975 en 1979, at ik regelmatig gierst. Soms zelfs in de zuurkoolstamppot, als vervanging van aardappelen. Als "vlees" aten we er destijds reepjes gebakken tempé bij.
Ik heb nu in de afgelopen tijd 2x gierst gekookt en ik vind het nog steeds heerlijk. Anders dan boekweit, wat ik destijds geroosterd heel lekker vond. Daar vind ik nu niets meer aan, maar gierst smaakt mij nog steeds goed.
In de afgelopen week at ik de gekookte gierst zoals ik ook wel rijst eet. Met gebakken ui, prei, rode paprika en doperwten. Er bij: knapperig gebakken vegan kipstukjes.
Ik zocht in mij oude macrobiotische kookboek, uit 1978, een recept op. Gierst brandt snel aan. In dat recept stond de tip om de gierst heel zachtjes te laten koken en daarbij een asbest vlamverdeler te gebruiken. Die tip heb ik toch maar niet gebruikt, ik zette de pan in een geïmproviseerde hooikist.
Als je leeft op een krap budget, is de gierst geen aanrader. Gierst kost nogal wat, bij de AH €2,25 per 400 gram. Dat is prijzig! Met een smalle beurs zou ik gaan voor eigen merk volkoren macaroni (€0,79 per 500 gr) of zilvervliesrijst. (€1,49 per kg).
Gierst schijnt ook regulerend te werken op je bloedsuiker.
BeantwoordenVerwijderenAls je het vaker eet, kun je ook eens bij een Indiase winkel of zo kijken of het daar voordeliger is.
Mocht je nog boekweit hebben, die is vermengd met granenmeel heerlijk in de pannenkoek.
Boekweitpap eet ik een paar x in de maand als tweede ontbijt, mijn eerste ontbijtje zijn 2 vruchten.
BeantwoordenVerwijderenTijdje geleden kreeg ik bij stiefdochter een salade van parelgort met bleekselderij en granaatappelpitten en lekkere dressing. Vond ik ook erg lekker.
Zijn allemaal een beetje vergeten granen
Ik ga het vanmiddag kopen.
BeantwoordenVerwijderenIk geef niets om rijst, pasta, bami/mie, noodles etc.
Ik heb een kleine beurs, maar ik zou er 8x mee kunnen doen. Dus dan ist nog leuk.
Ik heb het nog nooit geprobeerd, heb zelfs geen idee of het überhaupt wordt verkocht waar wij wonen en hoe het dan heet, maar moet het eigenlijk toch maar eens proberen. Tegen rijst kan ik steeds minder goed, hoewel ik er wel van houd, dat is wel jammer. Sorghum (kafferkoren) wordt bij ons wel weer veel gegeten. Is ook erg lekker om pap mee te maken.
BeantwoordenVerwijderen