zaterdag 15 maart 2025

Op mijn bord in de afgelopen week

Het is al weer een tijd geleden dat ik een lijstje maakte van mijn maaltijden. Hoog tijd om dat weer eens te doen. Ik schrijf niet over de tussendoortjes, zoals fruit of een handje noten, ik schrijf alleen over de drie maaltijden per dag.
Vanavond kun je hier weer mijn lijst met aankopen voor voeding en drinken in de afgelopen week vinden!

Zaterdag 8 maart

Ontbijt:
400 ml oploskoffie met half sojamelk half water
knäckebröd vezelrijk met halvarine, hoemoes en gesnipperde radijs

Lunch:
(in de bioscoop, tijdens de film Anora) een flesje water + een volkoren mueslibol

Warme maaltijd:
- Pasta met veel soorten groenten (paprika, tomaat, prei, courgette, broccoli, rode ui, knoflook) en vegan gehaktballetjes
- In sojamelk gewelde muesli met extra eiwitten. Als je de muesli niet tenminste 24 uur in melk laat staan, vind ik de muesli veel te hard en eigenlijk niet te eten. Na die 24 uur deed ik er wat yoghurt en wat fijngesneden fruit bij.

Zondag 9 maart

Ontbijt:
400 ml oploskoffie met half sojamelk half water
knäckebröd vezelrijk met halvarine, hoemoes en gesnipperde radijs

Lunch:
E
en salade met babyromanasla, gesnipperde radijs, banaan en nootjes met er bij een volkoren pitabroodje met een champignonhamburger.
400 ml oploskoffie met half sojamelk half water

Warme maaltijd:
- Voor de 2e keer pasta met veel soorten groenten (paprika, tomaat, prei, courgette, broccoli, knoflook) en vegan gehaktballetjes
- In sojamelk gewelde muesli met extra eiwitten met wat yoghurt en wat fijngesneden fruit (banaan) . 

Maandag 10 maart
Ontbijt:
400 ml oploskoffie met half sojamelk half water
roggebrood met halvarine en kaas

Lunch:
broodje eiwitrijk (door pitten en zaden) met halvarine en pindakaas 100%
400 ml oploskoffie met half sojamelk half water

Warme maaltijd:
- tomatensoep, zelfgemaakt
- salade met rode ui, ijsbergsla, banaan en fijngesneden witte kool en pepita mix
- In sojamelk gewelde muesli met extra eiwitten met wat yoghurt en wat fijngesneden fruit (appel) bij.

Dinsdag 11 maart
Ontbijt:
400 ml oploskoffie met half sojamelk half water
knäckebröd vezelrijk met halvarine, hoemoes en gesnipperde radijs

Lunch:
broodje eiwitrijk (door pitten en zaden) met halvarine, een vegan champignonhamburger en een gebakken rode paprika
400 ml oploskoffie met half sojamelk half water

Warme maaltijd:
Hutspot met wortel, ui, aardappel en pastinaak met een vegan schnitzel
Kwark met granola

Woensdag 12 maart

Ontbijt:
400 ml oploskoffie met half sojamelk half water
knäckebröd vezelrijk met halvarine, hoemoes en gesnipperde radijs

Lunch:
E
en salade met ijsbergsla, witte kool, tomaat, sesampasta, een banaan en nootjes  (pepitamix)
400 ml oploskoffie met half sojamelk half water

Warme maaltijd
Oppasmiddag en avond. Samen met kleindochters at ik in hun huis pasta met saus van verse tomaten, courgette, ui, een beetje rode peper en vegan gehakt.

Donderdag 13 maart
Ontbijt:
400 ml oploskoffie met half sojamelk half water
desembrood met halvarine, dun 100% pindakaas en een banaan

Lunch:
volkoren zuurdesembrood met zonnepitten, halvarine en notenpasta
1 snee roggebrood met halvarine en kaas
400 ml oploskoffie met half sojamelk half water

Warme maaltijd:
- Hutspot met wortel, ui, aardappel en pastinaak bestrooid met wat pistachenoten
- Kwark met in sojamelk gewelde muesli met extra eiwitten.

Vrijdag 14 maart

Ontbijt:
400 ml oploskoffie met half sojamelk half water
knäckebröd vezelrijk met halvarine, hoemoes en gesnipperde radijs

Lunch:
volkoren broodje met wat pitten en zaden, met halvarine, humus en crispy chili
400 ml oploskoffie met half sojamelk half water

Warme maaltijd:
maaltijd bij jongste dochter na het oppassen op mijn jongste kleinzoon
- Stamppot boerenkool met tomaatjes, reepjes paprika en vegan worstjes. Met een glas sojamelk er bij.
Thuis:  Kwark met in sojamelk gewelde muesli met extra eiwitten.

17 opmerkingen:

  1. Waarom die halvarine? Het is een ultrabewerkt product, neem liever roomboter daarvoor in de plaats, het liefst van grasgevoerde koeien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En daar is de voedings politie met het wijsvingertje weer. Weer die kreet ; bewerkt mag niet. En natuurlijk is beter . Nou voor die koeien en kalfjes dus echt niet. Die hebben echt geen " natuurlijk leven " meer. Als we ons zelf maar wijsmaken dat dat wat we doen " natuurlijk " is.

      Verwijderen
    2. Het is absoluut niet als politiebericht bedoeld...maar een welgemeend advies

      Verwijderen
    3. Alsof mensen en zeker Aaf niet ,niet zelf kunnen nadenken en hun eigen keuzes maken. Het is gewoon zo als iemand zelf vind dat het hoort opdringen .

      Verwijderen
    4. Ja vind ik ook,Aaf lijkt mij slim genoeg om te weten waar halvarine van word gemaakt en dat je qua ingrediënten beter roomboter kunt nemen maandag is een afweging die iedereen zelf maakt.
      Mij valt vooral op dat er veel meer groenten en fruit word gegeten (vooral bij de lunch) dan bij eerdere menu's.
      Misschien omdat Aaf toen ook erg veel kritische reacties kreeg dat ze te weinig groenten en fruit at.
      Ik vind dit weer een prima weekmenu.
      Evelien

      Verwijderen
    5. Ik denk dat er nog heel veel mensen zijn die denken dat margarine een goed product is. En die denken dat bijv B.ecel een gezonde keuze is, gr.Marij

      Verwijderen
    6. Margarine is ook gewoon gezond. Spui niet zo'n onzin.

      Verwijderen
    7. Ik smeer op gewoon brood Powerplant margarine. Op desembrood sprenkel ik olijfolie. Ook lekker voor tosties. En geen koeienleed.
      Marijke

      Verwijderen
  2. Zo zeg, ik vind dat jij een supergezond eetpatroon hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Banaan in de Salade?
    Dat ga ik ook eens proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook !!! Ik zou trouwens zo je weekmenu kunnen overnemen, lekker hoor.

      Verwijderen
  4. Als ik zo gevarieerd eet, wat ik wel zou willen, houd ik altijd zoveel over.
    Roggebrood is meestal al beschimmeld eer ik halverwege ben, zuurdesembrood vriest niet lekker in, het wordt hard bij ontdooien, een ijsbergsla krijg ik nooit op.
    Er liggen nu twee zielige tomaten, een courgette met een bedenkelijk uiterlijk en drie uitgedroogde boterhammen in mijn keuken.
    Hoe doe jij dat toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De tomaten en courgette, zijn even gestoofd, eventueel met een uitje erg lekker met een paar gebakken eieren erdoor te roeren. De boterhammen roosteren en er lekker wat roomboter op smeren.

      Verwijderen
    2. Ik ben de enige die bij ons thuis zuurdesembrood eet, en ik vries het nooit in. Het gaat in een houten broodbak en blijft de hele week goed en smakelijk. Alleen in periodes met hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid bewaar ik het brood in de koelkast, voor de zekerheid. Het gewone tarwebrood gaat sneller van je af is me opgevallen

      Verwijderen
    3. Mijn roggebrood bewaar ik in de koelkast, op 4 graden. Volgens de verpakking is het houdbaar tot 23 mei.
      Het zuurdesembrood vries ik in en per keer rooster ik een snee in mijn broodrooster. Bij mij drogen boterhammen nooit uit, ik bewaar ze in de vriezer en rooster bijna altijd de benodigde plakken brood, behalve wanneer mijn dochters en kleinkinderen komen lunchen, dan haal ik meer uit de vriezer en laat ik die in de magnetron ontdooien.
      IJsbergsla snij ik niet aan, maar ik haal er de benodigde bladeren af. Dan blijft de sla verbazend lang goed.

      Verwijderen
    4. Dat klinkt lekker allemaal en ook gevarieerd.
      @ titia, ik ben zo vrij om 2 ideeen te spuien voor je resten:
      1. Roerei op toast: ui bakken in de koekepan, gesneden tomaat en courgette erbij en echt even goed aanbakken. Dan één of twee eieren erbij, roeren tot het ei gestold is. Kruiden erbij die je lekker vindt. Serveren op geroosterd brood.
      2. Klein soepje: uitje aanbakken in kookpan, tomaat en courgette erbij, even zachtjes laten pruttelen. Water erbij en half bouillonblokje en pureren. Erbij een tostie van het oude brood of gewoon geroosterde boterhammen.

      Verwijderen
  5. Dank voor alle tips, ik ga ze proberen!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën of fascistische opmerkingen) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.