Begin november 2023 ben ik voor het laatst door een oogarts gezien. Normaal ga ik jaarlijks naar een oogarts bij oogheelkunde in het UMCG, maar dit jaar liet de afspraak op zich wachten.
En nu ontving ik een brief met een uitnodiging voor een virtuele afspraak.
Ik dacht, wát is dat dan?
Ik heb vanaf mijn 17 jaar, nu dus 55 jaar lang, al heel veel afspraken bij oogheelkunde gehad, maar een virtuele nog nooit. Wat zou dat dan zijn?
Uit de begeleidende brief blijkt dat er bij de afspraak zelf geen oogarts of een arts in opleiding aan te pas komt. Ik moet een vragenlijst invullen en er wordt een meting gedaan door een oogheelkundig assistent. Dit gaat door middel van een scan en/of foto's. Een arts beoordeelt deze metingen later.
Daarover ontvangen mijn huisarts en ikzelf een brief met de beoordeling en de uitslag.
Mocht de uitslag reden geven om mijn ogen alsnog te laten nakijken door een echte oogarts, dan hoor ik dat.
Redenen die ze geven voor de nieuwe aanpak:
- achterstanden door de Covid pandemie
- vergrijzing
Ik snap dat ze iets moeten verzinnen om achterstanden weg te werken en eventuele nieuwe achterstanden voor te zijn, maar ik heb enige twijfel of zo'n virtuele afspraak gelijkwaardig is aan een normaal consult. Dat komt natuurlijk ook doordat ik in de afgelopen 55 jaar alleen oogartsen (in opleiding) heb meegemaakt en niet het onderzoek zoals ik dat binnenkort krijg.
Wat ga ik doen?
Ik ga in ieder geval vragen of ik voortaan altijd virtuele consulten krijg.
En waar ik ook graag naar wil kijken hoe het ziekenhuis dit consult nieuwe stijl declareren bij de zorgverzekering. Voor het consult, bij een echte oogarts, vroegen ze in november 2023 €111,01
Waarom twijfel je of de afspraak gelijkwaardig is aan een consult met een arts, Aaf?
BeantwoordenVerwijderenInteressant. Ik ben benieuwd of het tijd bespaart en toch dezelfde kwaliteit van zorg oplevert. Ik denk wel dat dat zo is: mijn moeder is ook onder jaarlijkse controle bij de oogarts en de meeste keren is de conclusie: stabiele situatie, ga zo door. Dat zou ook kunnen met de werkwijze die ze nu bij jou gaan doen. Ik hoop dat het efficiënter is en tegelijkertijd dat het voor de patiënten niet nadelig en misschien ook wel voordelig is (bijvoorbeeld als mensen met een plotselinge nieuwe klacht eerder gezien kunnen worden door de oogarts).
BeantwoordenVerwijderenNog nooit van gehoord. Ik ben benieuwd naar je bevindingen!
BeantwoordenVerwijderenZal met veel dingen in de toekomst het geval zijn. Het voordeel is dat je niet meer de deur uit hoeft wat voor sommige mensen een uitkomst zal zijn. Zeker als je niet in de buurt van een ziekenhuis woont en voor anderen afhankelijk bent voor vervoer.Het nadeel vind ik dat je het persoonlijk contact mist met de zorgverlener .
BeantwoordenVerwijderenHet "virtuele" onderzoek vindt gewoon plaats in het ziekenhuis. Dus vervoer is niet anders dan anders. Ik ga er als het erg slecht weer is met de bus naar toe en als het weer goed genoeg is, fiets ik er met mijn driewieler heen.
VerwijderenHet lijkt mij een logische stap in de zorg om de kosten te dekken. Mijn vader had laatst een klein jaarlijks darmonderzoek en wist toen meteen de (niet definitieve) uitslag van het onderzoek. Voor de definitieve uitslag zou een belafspraak gemaakt worden. Vond mijn vader niks. Ik heb hem overgehaald er toch aan mee te werken. Scheelt hem 2 x een uur reistijd en kosten. 'Maar ik heb toch tijd genoeg' was zijn tegenargument. Heb ik gezegd dat ie wat leuks moest doen in die tijd. Hij ging overstag en had een prettig gesprek. Arts gaf mij, via mijn vader, een complimentje dat ik hem had aangeraden het toch telefonisch te doen.
BeantwoordenVerwijderenBen benieuwd hoe je het gaat ervaren!
BeantwoordenVerwijderenIn verband met een oogziekte, heb ik zo 2-jaarlijks een controle (Bergman kliniek) en dat wordt altijd gedaan door een optometrist die (eventueel) foto's maakt en mijn ogen nakijkt zoals de oogarts dat ook zou doen. Alleen wanneer er iets gevonden wordt wat door de oogarts gezien moet worden ga je (tijdens dezelfde afspraak) door naar de oogarts, daar wordt altijd ruimte voor gemaakt. In vind het prima en er is altijd een mogelijk om 'aan de bel' te trekken als ik het zelf niet vertrouw. Tegenwoordig zijn er ook mondhygïenstes die kleine handelingen zelfstandig uitvoeren, en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in een bepaald vakgebied zoals bijvoorbeeld endoscopie of geriatrie. Ik denk wel dat het 'goedkoper' is dan een arts maar ik kan via mijn zorgverzekeraar in mijn dossier niet precies zien wat de declaraties zijn nadat mijn eigen risico 'op' is.
BeantwoordenVerwijderenHoe kun je nou een scan of foto’s maken virtueel? 🧐
BeantwoordenVerwijderenVirtueel vind ik een rare term voor deze afspraak. Ik moet er wel degelijk naar toe om in een behandelkamer een scan en een foto te laten maken.
VerwijderenVirtueel heeft betrekking op de oogarts. Jij hebt geen virtuele afspraak. Beetje als online je moedervlek laten controleren door een dermatoloog. Top toch als dit de tijd nuttiger laat gebruiken.
VerwijderenHoe wordt de meting dan gedaan? Je schrijft van scan of foto, moet je dan zelf een foto van je oog maken en opsturen?
BeantwoordenVerwijderenIk kom heel regelmatig bij ookkliniek, heb natte macula (netvlies) degeneratie en krijg om de 6 weken een injectie, na 3x een scan en metingen en dan voor uitslag naar oogarts die beslist of er weer injecties moeten en om de hoeveel weken.
5 weken geleden aan staar geopereerd en afgelopen week de controle, dat deed een optometrist, ik ga ervan uit als die iets afwijkend ziet dat dan alsnog de oogarts wordt ingeschakeld om ook te kijken,
Volgende week wordt rechteroog aan staar geopereerd.
Over die meting: zie mijn reactie om 9:46 uur.
VerwijderenHet onderzoek bij mij gaat er ook om mogelijke afwijkingen aan het netvlies op te sporen en te behandelen.
Ik wens je heel veel succes met je tweede staaroperatie! Bij mij waren beide staaroperaties succesvol, hoewel ik na verloop van tijd wel een klein beetje nastaar krijg. Die nastaar is tot nog toe niet ernstig genoeg om te worden behandeld met laser. Operatie is bij nastaar gelukkig niet nodig.
Het laseren is een fluitje van een cent.
VerwijderenIk zou het ziekenhuis adviseren in het woordenboek de betekenis van virtueel op te zoeken en over de terminologie bij hun communicatie na te denken. Want zoals het hier beschreven wordt, is er niets virtueel aan dit consult. Het wordt deels uitbesteed aan een assistent. Waarom daar foutieve term voor gebruiken?
BeantwoordenVerwijderenTaalkundig is er inderdaad wel wat op aan te merken.
VerwijderenIk zou zelf nooit virtueel gebruiken voor deze afspraak in de kliniek, want het is helemaal niet virtueel, ik word onderzocht en er komen onderzoeksresultaten. Hooguit is het contact met de oogarts virtueel.
Ze schrijven in de brief: we beseffen ons dat de controle belangrijk is.
Dat is ook geen correct Nederlands.
‘We beseffen ons..’? Lieve help..
VerwijderenIk heb vaker via de e-mail contact met mijn huisarts. Als ik een vraag heb over mijn medicatie of iets anders kleins dan stel ik die via het contactformulier. Soms krijg ik advies om alsnog een afspraak te maken maar vaak hoeft het ook niet. Op deze manier kun je ook foto’s van een rare moedervlek opsturen of uitslag. Spaart hun en mij tijd en ongemak.
BeantwoordenVerwijderenDoor een val had ik een breuk in mijn elle boog. Bij de spoedeisende hulp werd ik behandeld en kreeg een kaartje voor instructies van een app en kon met de app
BeantwoordenVerwijderenmijzelf verder behandelen en oefeningen doen. Nooit een controle o.i.d. meer nodig.