zondag 24 augustus 2025

Gratis appels!

Elke keer als ik naar de sportschool fiets, kom ik langs een aantal wildpluk appelbomen. Aan die bomen groeien dit jaar enorm veel appels.

Twee jaar geleden plukte ik daar ook, vorig jaar niet. Toen was ik te ziek door de nare wondroos aan mijn been. 

Gisteren plukte ik opnieuw, van twee van de bomen.  Er zijn meer appelbomen, die staan wat verder van het fietspad.  Je moet door hoog gras over een lang niet helemaal vlak terrein. Het is voor mij misschien wat te gevaarlijk om ver over het terrein te lopen. Ik struikelde al bijna over de hoge planten. Daarom bleef ik dicht bij het pad en plukte deze appels: ruim 1800 gram. 

 Ik heb ze nog niet geproefd. 
Heeft iemand enig idee wat voor ras dit is?
Gek genoeg geuren ze nauwelijks. Dat in tegenstelling tot de appels van mijn eigen appelboompje, die nog grotendeels aan de boom hangen.  

15 opmerkingen:

  1. Mooie appels! Wat ga je er mee doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daar kun je vast lekkere appelmoes van maken .
    Ken je het verhaal van de appels van Schiermonnikoog ? https://www.werkverband-frieserassen.nl/images/stories/downloads/OER/OER-mei2021i.pdf
    Dat zijn nieuwe appelrassen ontstaan langs de fietspaden, de weggegooide klokhuizen zijn daar de oorzaak van. Het is een mooi verhaal. Uiteindelijk heeft een kweker daar toch weer een bijzondere soort uit geselecteerd, de Ambro
    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een mooi verhaal zeg!

      Verwijderen
    2. Toevallig waren wij afgelopen week op Schiermonnikoog en heb ik appelmoes gemaakt van wildpluk appels. Was wel wat melig.
      Overigens staat het er ook vol met duinbramen momenteel. Daar hebben we lekker van gegeten door de yoghurt.

      Verwijderen
    3. Ik ben opgegroeid mop een boerderij met een grote boomgaard op het erf. Al die fruitbomen waren ook zaailingen die al door mijn voorouders vanaf ruwweg 1800 verzameld zijn. Zelfs mij vader deed dat nog. Als er eetbaar fruit aan kwam bleef de boom staan en als het fruit niet te eten was werd de boom opgestookt. De namen van de appels en peren zul je in geen enkel boek vinden, want ze kregen de naam die bij de eigenschappen hoorde; 'gele zoeren' was een appel waar je lekkere appelmoes van maken kon, blauwlappen waren bewaarappels die pas in februari/maart op smaak kwamen en appels die al in augustus rijp waren en beslist niet bewaard konden worden waren gewoon 'de vroegen'. 'Wilde' kersen hadden we ook en die smaakten subliem. Daar kon geen zoete Betuwse kers tegen op, al waren onze kersen wel een stuk kleiner, maar dat werd wel gecompenseerd door de extra smaak. Met pruimen was het idem dito; kleiner dan gekweekte, maar vol met smaak.
      Kortom, ik mis de boomgaard uit mijn kinderjaren. Met het verkopen van de boerderij in 1956 is ook de boomgaard gekapt. De kans dus dat ik ooit nog een 'grote dikke',-een appel die rijpte aan de boom en, zoals de naam al zegt, erg groot was-, zal zien is minimaal.

      Verwijderen
    4. Wat een mooi verhaal over de boomgaard. Dat was vast ook heel gezond fruit. Ja erg spreekt ook weemoed uit je verhaal. De boerderijen van nu zijn bijna fabrieken. Vroeger was een boerderij vol met divers leven, varkens in de modder etc. Ik herken de weemoed
      Jannie

      Verwijderen
  3. Wanneer je Google opent zie je een zoekbalk ( waar je normaal gesproken intypt wat je zoekt).
    In zoekbalk staat ook icoontje van een camera, deze aantikken.
    Foto maken van de appels. Vervolgens krijg je de vraag of je wilt weten wat het is. Mogelijk krijgt je dan het antwoord.
    Op deze wijze kun je bijv.ook de vertaling krijgen van bijv. Turkse verpakkingen van voedingsmiddelen, als je foto maakt en aangeeft dat je vertaling wilt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb het vermoeden dat de appels nog niet helemaal eetrijp zijn.Vooral omdat ze nog niet geuren laat je ze nog even narijpen dan is de appelmoes ook smakelijker.Geniet van je mooie schaal fruit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat was ook mijn plan! Ik laat ze een tijdje narijpen op de fruitschaal.

      Verwijderen
  5. James Grieves zijn op hun best deze tijd, hand en moes. Jum!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Even doorsnijden om te kijken of ze al rijp zijn. Bruine pitjes = rijp, groene/blanke pitjes = nog niet rijp.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie worden niet geplaatst.
Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.