zaterdag 27 oktober 2007

Waar bespaar ik op 2

27/10/2007
Hierbij een vervolg op mijn besparingen, deze zijn niet zo spectaculair als in mijn eerste blog "Waar bespaar ik op":

1. Ik zet de kamerthermostaat een uur voor vertrek of slapen gaan op 13 tot 15 graden. Het huis koelt dan niet teveel af en warmt ‘s ochtends zonder veel extra energie weer op. Dit kan volgens milieucentraal (http://www.milieucentraal.nl/ ) € 42 per jaar besparen. De thermostaat overdag één graad lager, bespaart gemiddeld zeven procent op uw stookkosten. Dat is 84 kub gas of € 56. Deze besparingen haal ik zeker. Daarnaast sluit ik 's avonds de gordijnen en als de zon schijnt, laat ik hem lekker de kamer verwarmen en gebruik ik geen zonwering.

2. Wassen op 60 graden Celsius kost twee keer zoveel energie, als wassen op 40 graden. Wassen op 90 graden zelfs drie keer zoveel. (ook gehaald van: http://www.milieucentraal.nl/ ) Stel dat u 250 wasbeurten per jaar doet (vijftig op 40 graden, tweehonderd op 60 graden). U bespaart dan € 20 per jaar als u voortaan tweehonderd keer wast op 40 graden en vijftig keer op 60 graden. Moderne wasmiddelen werken namelijk uitstekend op 40 graden. Ik was alles op 40 graden.
3. Ik droog niet in de droger, maar gewoon op zolder, met het tuimelraam open. Scheelt zeker €52,00 per jaar.
4. Ik sta 1 + 2 minuten onder de douche (met spaardouchekop uiteraard). In de 1e minuut maak ik mezelf inclusief haar en washand nat, dan doe ik de kraan dicht en zeep ik mezelf in en was mijn haar. In de 2 laatste minuten spoel ik alle zeep en shampoo weer af. Volgens mij zeker een besparing van 120 euro per jaar op gas en water!
5. Ik gebruik per keer een minimale hoeveelheid zeep, tandpasta en shampoo. Ik ben zo iemand die de  tandpastatube openknipt en dan vervolgens nog een week de restjes gebruikt. In de bijna lege shampoofles komt water, dan kan ik daar nog zeker 3x mijn haren mee wassen. Besparing:25,-

6. Nog een besparing: ik heb een "zuinig" kapsel. Ik heb halflang haar, geen kort haar, want kort haar moet je zeker elke 6 xc3 8 weken (laten) knippen. Geen permanent en geen kleuring. Ik ga dus ongeveer 2x per jaar naar de kapper! Besparing: tenminste €150,00

7. Ik verspil geen water bij afwassen en tandenpoetsen. Ik doe water in een teiltje en was daarmee af. Als er in ons tweepersoonshuishoudinkje weinig afwas is, laat ik dit staan tot de volgende keer. Na tandenpoetsen spoel ik de kop van de tandenborstel af en doe dan de kraan weer dicht. Besparing aan water en gas: €26,00

Als ik alles bij elkaar optel, kom ik op een bedrag van €439,00. Dit is een schatting uiteraard, misschien is het eigenlijk wel veel meer of misschien toch minder?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.