maandag 5 november 2007

Bijstand geen pretje


Ik ben heel verontwaardigd door het volgende verhaal wat ik hoorde: Vriendin M. mij heeft een bijstands inkomen. Ze is alleenstaande ouder. Haar dochter is op 1 juli 18 geworden, is thuiswonend en studeert sinds 1 september. M’s maandelijks inkomen was € 1067,73, maar is nu verlaagd naar 830,46 per maand, want ze krijgt nu een uitkering voor een alleenstaande. Eerst had ze €267,74 kinderbijslag per kwartaal, dat vervalt nu. Ze hoefde geen zorgverzekering te betalen, nu wel. Ze kreeg eerst een tegemoetkoming ouders van de IBG: € 667,- per jaar . De boeken kosten in de bovenbouw ongeveer € 345,00 per jaar.


Dochter S. moet nu collegegeld betalen: € 1538,- per jaar, verder de zorgverzekering van ongeveer 90,- per maand, daarnaast moet ze gemiddeld per jaar 600,00 euro uitgeven aan boeken voor de studie, in het eerste jaar is dit meestal meer dan in volgende jaren. Dochter S. krijgt nu basisbeurs €91,81, aanvullende beurs € 208,63 en zorgtoeslag € 34,00.
M. heeft het allemaal uitgerekend, ze gaan er samen in totaal 287,64 per maand (!) op achteruit!
Ik vind het vreemd dat alleenstaande ouders met meerderjarig kind in huis geen bijstand voor alleenstaande ouder meer krijgen. Daarnaast ben je door kinderbijslag en gratis zorgverzekering met een minderjarig kind een stuk voordeliger uit!
Wat vinden jullie hiervan? Ik ben heel blij dat ik geen bijstand heb, maar een inkomen dat niet gewijzigd wordt omdat mijn kind meerderjarig wordt. Mijn jongste is 1 dag ouder als bovenstaande dochter S.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.