donderdag 24 januari 2008

Besparen op kleding

24/01/2008
Als je weinig geld hebt voor kleding, hoe zorg je dan dat je het beetje geld dat je hebt, zo goed mogelijk besteedt? Ik doe hiervoor het volgende:
- koop kwalitatief goede kleding (wat niet hetzelfde is als merkkleding, die is kwalitatief vaak niet beter, maar er wordt meer winst op gemaakt) Beoordelen wat goede kwaliteit is, is vaak een kwestie van ervaring, goed voelen aan de stoffen en de labels goed lezen. Goede kwaliteit slijt minder en blijft mooier.
- koop in de uitverkoop, maar alleen wat je mooi vindt en wat je echt denkt nodig te hebben. Laat je niet verleiden doordat het kledingstuk 50% of zelfs 70% afgeprijsd is. Als je het niet draagt, helpt de korting helemaal niets en ben je toch nog geld kwijt.
- kies kledingstukken die niet erg modegevoelig zijn en jaren gedragen kunnen worden.
- was kleding zo weinig mogelijk. Van wassen slijten kledingstukken en sommige stoffen worden vaal en pillerig. Lucht kleding zo veel mogelijk. Volgens een artikeltje in de Volkskrant van de afgelopen week is Nederland kampioen in reinheid en wordt er wel 2x zo veel gewassen als in Scandinavië. Dus dat kan best wel wat minder lijkt mij.
- droog aan de (buiten)lucht, niet in de droogtrommel. In de droogtrommel slijten stoffen gigantisch snel. Dat kun je goed zien aan alle pluizen die in de roostertjes zitten als je wasgoed in de droger droogt.
- doe als je thuis komt of als je een dag thuis bent een oude trui en een oude broek aan en hang de gedragen kleding te luchten. Op die manier gaat je "goede goed voor naar het werk" niet stinken naar uien, kool of knoflook.
- draag tijdens eten koken en klussen in huis een schort, zodat je kleding tijdens je werk in huis niet vuil en vlekkerig wordt.
- maak zelf kleding, van stoffen die je koopt op de markt. Het naaisel van zelfgemaakte kledingstukken is vaak veel beter dan gekochte kleding. Gebruik voor eigengemaakte kledingstukken een basispatroon, waarop je varieert. Steeds opnieuw patronen kopen is ook duur. Creatief zelf kledingstukken maken geeft veel voldoening en is goed voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen.
- ga op zoek naar leuke 2e handskleding en pas ze aan naar je eigen smaak, voeg iets leuks toe of haal iets weg. Ook bij tweedehandskleding is het zaak goed op de kwaliteit te letten. Op de site onlibri kun je een boekje downloaden over het restylen van oude kleding. Je vindt het onder Hobby en vrije tijd.
Extra pluspunt: veel bovengenoemde tips zijn ook nog goed voor het milieu en goed om energie te besparen. Het produceren en vervoeren van kleding kost veel energie en milieuvervuiling. Om katoen te produceren is veel water nodig en worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Wassen kost water en elektriciteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.