Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 12 februari 2009

Bezuinigingstips februari 2009 deel 1

Voor al diegenen die sinds kort begonnen zijn met bezuinigen hier een aantal basisregels:
1. bezuinigen heeft te maken met gedragsverandering, als je lang (te) veel hebt uitgegeven, lukt het niet van vandaag op morgen om ineens te gaan bezuinigen. Besparen en bezuinigen gaat gepaard met vallen en weer opstaan, het is een lange weg, maar als het je op een bepaald moment lukt om je schulden af te betalen en zelfs een mooi spaarpotje op te bouwen, mag je heel tevreden zijn. Het is je gelukt, want jij bent degene die het moet doen, elke dag weer!
2. praktisch: maak een overzicht van alle uitgaven en inkomsten. Pas als je overzicht hebt, kun je bepalen waarop je wilt bezuinigen en hoeveel. Vaak weten mensen helemaal niet hoeveel ze uitgeven. Stel, je komt er achter dat je gemiddeld per maand 250 euro aan lidmaatschappen en abonnementen betaalt. Dat is niet zo moeilijk: een sportschool, een paar kranten, tijdschriften, vakbond, sportclub, clubs van je kinderen etc. etc. Pas op het moment dat je constateert hoeveel geld het is, kun je keuzes maken en beslissen wat je wilt houden.
3. Bespaar op energie, door de was zoveel mogelijk aan de lucht te drogen, lichten uit op plaatsen waar je niet bent, thermostaat een (paar) graadje(s) lager, geen waterbed te gebruiken etc. Tips over zuinig verbruik staan hier en hier.
4. Zoek hier uit welke energieleverancier voor jou het goedkoopste is. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste is aanzienlijk.
5. Stap over op een goedkopere internet en telefoonprovider.
6. Zoek uit welke verzekering voor jou het goedkoopste is.
7. Repareer kapotte spullen en koop kleding en andere zaken tweedehands. Geneer je niet, heel veel mensen hebben een 2e hands huis of een 2e hands auto. Antiek is sjiek, maar altijd 2e hands ;-)
8. Maak het zelf: koop basisingrediënten en maak er een sport van om goedkope en toch voedzame maaltijden te bereiden. Dat is een stuk goedkoper dan afhaalmaaltijden of opwarmhap uit de supermarkt. Dit geldt ook voor zuivel, kook zelf vla of pudding. En koop basisbrood, geen luxe broodjes of dure drinkontbijtjes of ontbijtgranen.
9. Koop grote hoeveelheden. Een zak van 5 kg aardappels is per kilo goedkoper dan een zakje van 1 kg.
Een liter yoghurt is goedkoper dan kleine éénpersoons bekertjes. Je kunt er zelf fruit in doen, dan zit er meestal ook veel meer fruit in dan in de gekochte fruityoghurt met smaak en kleurstoffen. Een grote zak rijst is per gram goedkoper dan een kleine verpakking.
10. Maak gebruik van groenten van het seizoen die niet voor veel geld ingevlogen hoeven te worden uit Kenia of zo.
11. Schil en snijd je aardappelen en groenten zelf. Wortelen en uien zijn per kg een stuk goedkoper dan een zak voorgesneden hutspot.
12. Koop geen A-merken, maar gelijkwaardige huismerken.
13. Koop in goedkope winkels, zoals Aldi en Lidl.
14. Maak gebruik van aanbiedingen en sla een voorraadje in, maar pas er voor op dat je je niet laat verleiden tot aankopen die je eigenlijk niet nodig hebt.
15. Kies goedkopere vakantiebestemmingen en ga minder vaak op vakantie. Of ga op vakantie in eigen huis.
16. Als je spaargeld hebt, zet het op een spaarrekening met de hoogste rente, maar wel ééntje waarbij je je geld terugkrijgt als de bank failliet gaat. Bij Ellen van Spaarblog kun je hierover veel informatie vinden. Een natuurlijk bij Rob van Eeden de bedenker van websites als van spaarbankveranderen en  laagste spaarrente.
17. En tenslotte: niet alleen bezuinigen helpt om te sparen, misschien kun je je inkomen vergroten. Een bijbaan, promotie of zo kan heel lucratief zijn! Misschien kun je wel opslag vragen bij je baas. Als je niet bij een bank werkt, kun je mogelijk om een vette bonus vragen, omdat je zo goed presteert, of omdat je zo klantvriendelijk bent. Wie niet waagt wie niet wint, dat blijkt maar weer als je naar de banken kijkt ;-)
18. Als je een heel laag inkomen hebt, kom je mogelijk in aanmerking voor allerlei voorzieningen, zoals voedselbank, kwijtschelding van belastingen etc. Informeer bij de dienst Werk en Inkomen in je gemeente.
Ik wens iedereen die noodgedwongen moet bezuinigen veel succes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten