Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 18 februari 2009

Een echte recessie

We leven in een voor economen uiterst interessante tijd. Inmiddels zijn we in een zware recessie beland. Na de ervaringen in de jaren 30 en de mindere economische tijden in de jaren 80 en 90 zou je toch denken dat de economen genoeg ideeen hebben om ons hier supersnel weer uit te helpen. Maar daar lijkt het niet op. Niets is echt goed voor de economie. Banenscheppen kost de schatkist miljarden. Bezuinigen op de overheidsuitgaven gaat gepaard met nog meer werkloosheid. Probleem is ook dat we niet op een eilandje zitten, maar dat het overal in de wereld heel snel gaat. Het is ook verbazend hoe snel het gaat. Eigenlijk snap ik daar helemaal niets van. Hoe is het mogelijk dat er het ene moment nog sprake is van groei, en het andere moment de economie gigantisch onderuit gaat?
Wat kan de consument nu het beste doen?
Wat eigenlijk niet zou moeten is minder uitgeven als je werk hebt en je baan niet op de tocht staat. Het is goed voor de economie om te blijven uitgeven wat je altijd al deed. Gewoon een nieuwe auto kopen, of je huis verbouwen. Dat is prima voor de economie. Als je inkomen achteruit gaat, is het wel goed om zuiniger te worden en je bestedingspatroon aan te passen, anders loop je kans binnenkort in de schulden zitten.
Ikzelf ben al bijna 2 jaar aan het besparen, daar ga ik voorlopig gewoon mee door. In ieder geval tot ik een stevige financiële buffer heb opgebouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten