Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 13 maart 2009

Meer Indiase recepten

13/03/2009
Eind januari naam ik met collega’s deel aan een kookworkshop Indiaas koken.
Ik heb toen 4 recepten op mijn blog gezet:
kipcurry,
Curry met eieren,
Aubergine in yoghurtsaus
groente-korma
Dan nu nog een aantal recepten:

Uienbhalia’s (voorgerecht of snack)

Ingrediënten:
200 gram bloem
1/2 theelepel chilipoeder
1 theelepel kurkuma
1 theelepel bakpoeder
zout naar smaak
1/2 theelepel komijn
2 grote uien
1 groen peper, fijngehakt
30 gram korianderblad, fijngehakt
olie voor het frituren
Bereiding: meng de bloem met alle kruiden en het bakpoeder en zeef dit boven een beslagkom. Roer er zoveel koud water door tot er een dik beslag ontstaat en laat dit even rusten. Pel de uien en snijd ze in ringen. Meng nu de uienringen, de peper en de koriander door het beslag. Verhit de olie in een wok of frituurpan. Schep steeds een lepel van het mengsel in de hete olie en bak de bahajia’s tot ze goudbruin zijn. Laat ze goed uitlekken en serveer ze warm met eventueel een saus.

Gehakt met doperwten en munt
Ingrediënten:
2 eetlepel olie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook uit de pers
1 schijfje gemberwortel
1/2 theelepel chilipoeder
1/4 theelepel kurkuma
1 theelepel gemalen koriander
zout
2 ontvelde tomaten in plakjes
250 gram rundergehakt
1 grote wortel in reepjes
75 gram doperwten (diepvries)
1 eetlepel fijngehakte munt
1 eetlepel fijngehakte koriander
een paar takjes koriander
Bereiding: Verhit de olie in een wok, hapjespan of diepe koekenpan en fruit hierin de uien met de knoflook en gember aan. Voeg het gehakt toe en laat al roerende meebakken zodat het gehakt rul wordt. Voeg nu de gedroogde specerijen, tomaten, wortel en doperwten toe en laat dit circa 10 minuten meesudderen. Proef het gehaktmengsel af en voeg pas op het laatse moment de munt en koriander toe. Serveer dit gerecht met rijst.
Variatie: oorspronkelijk wordt dit gerecht met lamsgehakt gemaakt.

Balti-vis
Ingrediënten:
600 gram kabeljauwfilet of andere stevige witvis
1 ui, gesnipperd
1 eetlepel citroensap
1 theelepel zput
1 teentje knoflook uit de pers
1 theelepel verpulverde gedroogde rode pepers
1 1/2 theelepel garam masala
2 eetlepels fijngehakte koriander
2 ontvelde tomaten
2-4 eetlepel maïzena
1,5 deciliter olie
Bereiding: snijd de vis in blokjes. Doe alle overige ingrediënten met uitzondering van de maïzena en de olie bij elkaar en pureer dit mengsel in de keukenmachine. Schep dit ui-kruidenmengsel over de visblokjes en laat dit even intrekken. Voeg vlak voor het bakken de maïzena aan het vismengsel toe, zodat de visblokjes aan alle kanten bedekt zijn. Verhit de olie in een wok en bak hierin steeds kleine hoeveelheden van de visblokjes goudbruin. Serveer eventueel met raïta of een andere saus.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen