Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 18 maart 2009

Wel of niet een huis kopen?

18/03/2009
Mijn vroegere oppaskind, vorige week 23 jaar geworden, wil samen met haar vriend een huis kopen. Vriend en zij hebben allebei een tijdelijke baan via een uitzendbureau, één van hen op HBO-niveau, de ander op MBO-niveau. Ze hebben geen spaargeld, kennen elkaar amper 2 jaar en wonen nu samen in een huurhuis. Ik sprak haar vader en heb gezegd dat ik het hen ernstig zou ontraden om een huis te kopen. Wat als één van hen ontslagen wordt en geen werk kan vinden? Dan gaat hun inkomen fors achteruit! Wat als de relatie verbroken wordt en de hypotheeklast uit 1 inkomen betaald moet worden? Ze willen kinderen, wat als er kinderen komen en 1 van beiden of misschien allebei een parttime baan neemt?
Ik zou hen aanraden eerst rustig te blijven huren, een bedrag te sparen en pas dan de sprong te wagen.
Wat zou jij hen aanraden?

Update op 19 maart: waar je ook aan moet denken, is het feit dat je ziek kunt worden. Bij ziekte en arbeidsongeschiktheid ga je er een stuk in salaris op achteruit. Volgens mij heb je in de eerste periode nog ongeveer 70%, daarna kan dit nog minder worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten