Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 19 maart 2009

Zonnewarmte!

Zon Vandaag scheen de zon de hele middag, gisteren was het hier grijs en somber. Verschil in huis: 3 graden. Gisteren toen ik uit mijn werk thuis kwam om half zes, stond de thermometer op 14,5 graden. Vandaag op 17,5 graden. Wat een verschil! En dat zonder dat ik gestookt had! Laat die zon maar schijnen, dan hoef ik bijna niet meer bij te stoken door middel van de CV. Dat scheelt véél kubieke meters gas. Goed voor mijn energierekening.
Naar aanleiding hiervan nog een paar tips.
Tip 1: scherm de zon niet af en profiteer zoveel mogelijk van de zonnewarmte in je huis.
Tip 2: maak zoveel mogelijk gebruik van zonlicht, dat scheelt stroom. Ik zie om mij heen buren die ‘s ochtends de lampen laten branden. Dit is vanaf 7 uur echt niet meer nodig, behalve als het een supersombere dag is!
En naast de energieleverantie van de zon, word ik er ook nog eens heel vrolijk van als de zon schijnt! Volgens mij is de zon en het licht echt goed voor mij. Ik krijg zin in het voorjaar.
Gele_violenIk heb vandaag ook nog zonnetjes gekocht: gele violen bij de Aldi om mijn tuin mee op te vrolijken!

4 opmerkingen:

 1. Ik krijg toch zo'n zin in de lente door jouw blog :)
  De lampen heb ik op jouw advies uitgedaan, maar dat was toch wel erg somber. Heb er toch maar weer eentje aangedaan. Maar de buitenlampen die 24/7 branden, dat is natuurlijk onzin. Daar sta ik nu pas bij stil, dankzij jouw blog :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook sneeuw, geen zon maar door al het wit is het toch een stuk lichter. Lekker gewandeld met het hondje, die houdt ook al zo van sneeuw. Zal op mijn blog wat sneeuwfoto's plaatsen. Van deze witte wereld wordt je toch ook wel vrolijk. (alhoewel de lente mag nu wel eens beginnen)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 14,5 graden zou je huis ook wel wat beter kunnen isoleren. Hier wordt bij min 15 nog niet kouder dan 16 graden.

  Grote raampartij op zuiden, schijnt de zon goed is 22 graden ook in de winter geen onhaalbare zaak ,gisteren was het hier ook 19 graden :)

  BeantwoordenVerwijderen