Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 14 april 2009

Spaarrente 5,45%

14/04/2009
De rente bij de Europese Centrale Bank is nu 1,25%. Nu de spaarrentes dalen en het einde van die daling nog niet in zicht is, ben ik me gaan beraden op andere vormen van sparen. Vandaag gaat 5000 euro naar een spaardeposito van de AT bank. Daar krijg ik 5 jaar lang 5.45% rente voor. Ik kan in die periode niet bij mij geld, maar profiteer wel van de rente, in totaal is die 1362 euro in die 5 jaar. De rente gaat maandelijks naar mijn internet spaarrekening van dezelfde bank. De rente op rente zit dus niet bij die 1362 euro. Mijn calamiteiten-buffer wordt wel wat kleiner, maar die groeit toch wel weer. Volgens Van spaarbank veranderen geeft het deposito bij de AT bank momenteel de hoogste rente. Dus ik dacht: doen!
Het openen van een spaardeposito was voor mij als rekeninghouder van een internetspaarrekening bij diezelfde bank een fluitje van een cent. Je hoeft er bijna niets voor te doen. In nog geen 2 minuten was het geregeld.
En wat die calamiteiten-buffer betreft: mijn moeder geeft mijn broer en mij jaarlijks een gift van rond 4000 euro. Dat geld komt er ook nog aan, dus waarom zou ik geen 5000 euro vijf jaar lang vastzetten?
Vervolg op 15 april: vandaag heb ik een mailtje ontvangen van de AT bank dat per 20 april de rentes verlaagd worden. Vanaf dat moment krijgen mensen die een spaardeposito van 5 jaar openen, nog maar 5% rente. Ik heb mooi op tijd mijn geld op het deposito gezet. Voorlopig heb ik nog geen spijt van deze actie. Ook de gewone rente zakt een stuk, namelijk naar 3,75%, dit is een half procent ten opzichte van het huidige rentepeil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten