zondag 20 september 2009

Leven voor een habbekrats

20/09/2009
Ik heb de afgelopen dagen het boek "Leven voor een habbekrats" gelezen. Kath Kelly leeft in Engeland een jaar lang van 1 pond per dag. Dit is ongeveer 1 euro per dag. In het boek wordt het pond gelijk gesteld aan de euro. Van 1 euro per dag bekostigt ze haar vervoer, koopt ze cadeaus, eet ze, verzorgt ze haar uiterlijk, zorgt ze voor haar kleding en gaat ze uit.
Ze doet dit omdat ze in dat jaar geld wil sparen voor een leuk huwelijkscadeau voor haar broer. In dit jaar ontdekt ze wat ze allemaal kan doen voor een pond per dag. Ze gaat 3x op vakantie, vlakbij aan de kust, werkt als vrijwilliger op een biologische boerderij en ze gaat naar Frankrijk. En het gaat heel goed, het lukt haar werkelijk om van 365 pond te leven. Ze vindt daarnaast heel veel geld, gewoon op straat, maar dat gaat in een apart potje en gebruikt ze niet voor haar levensonderhoud.
Ze komt tot de conclusie dat het voor haar heel bevrijdend werkt om niet meer mee te doen aan de consumptiedwang en op een creatieve manier te zorgen voor de eerste levensbehoeften. Ze gaat overigens enorm veel uit: naar gratis lezingen, naar demonstratielessen, naar gratis cursussen, gratis tentoonstellingen, de bibliotheek enz. Ze doet gratis make-overs. Ze gaat met vrienden picknicken in het park in plaats van naar de pub. Ze kan gratis internetten in de bibliotheek en zoekt daar op internet naar gratis activiteiten. Ze gaat liften als ze op reis wil, ook naar Frankrijk. Ook past ze gratis op huizen van mensen. Ze ruilt kleding in plaats te kopen.
Overigens is het wel zo dat ze sommige artikelen zo goedkoop aanschaft, dat mij dat in de Nederlandse situatie ondenkbaar lijkt:
kaas voor 1,99 per kilo
overrijpe bananen 30 cent per kilo
gedeukte blikjes perziken of erwten voor 5 cent
afgeprijsde wijn voor 99 cent
1 liter shampoo 27 eurocent
een tube tandpasta voor 21 cent
drie stukken zeep voor 19 eurocent
2 koperen kandelaars voor 20 cent in de kringloopwinkel
Dit zal wel aan de vertaling liggen en het uitgangspunt daarbij dat 1 euro gelijk aan 1 pond is.
Zaken die mij opvielen:
Couchsurfing – waarbij je helemaal gratis bij andere mensen slaapt en je ook anderen gratis onderdak aanbiedt
bookcrossing- waarbij je helemaal gratis boeken uitwisselt met vreemde mensen. Je kunt het boek via internet volgen door Nederland of door Europa.
freegans – via de freegans krijgt ze gratis spulletjes, zoals een bruikbare tv (de link verwijst naar een Engelstalig artikel op wikipedia) Ook miljoenenjager heeft er vorig jaar in haar weblog over geschreven.
Leuk: tips voor het vinden van gratis concerten in je woonplaats en andere gratis evenementen. In mijn woonplaats zijn regelmatig gratis concerten en er zijn leuke dingen waar je gratis naar toe kunt. Geïnspireerd door "Leven voor een habbekrats" ga ik vanmiddag naar een gratis kunsttentoonstelling van het Centrum Beeldende kunst. Kijk hier en hier. Je kunt er tegen betaling kunst lenen, maar je kunt ook gratis kijken naar wat er aangeboden wordt.
Ook maak ik nog even een wandelingetje door de prachtige eeuwenoude Prinsentuin. De toegangsmuur heeft aan de kant van de gracht een prachtige zonnewijzer. Ik ben er werkelijk in jaren niet geweest. Op onderstaande foto’s kun je zien hoe schitterend deze openbaar toegankelijke tuin is: 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.