Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 20 oktober 2009

Goedkope manieren om de griep te bestrijden

20/10/2009
Woord vooraf: ik ben niet medisch geschoold, dus deze blog moet je niet opvatten als medisch advies.
De Mexicaanse griep is in Nederland nog nauwelijks aanwezig, maar volgens deskundigen komt hij er echt aan. Het schijnt dat de laatste voorspellingen zijn dat de Mexicaanse griep in januari echt losbreekt. Dan worden er dus heel veel mensen tegelijkertijd ziek. Wat kun je doen om te zorgen dat de griep niet al te zeer pijn doet in je portemonnee?
Laat je gratis inenten als je tot de kwetsbare groepen behoort. Dan krijg je vrijwel zeker geen griep en kost het je helemaal niets, de zorgverzekeraar betaalt.
Als het bovenstaande niet tot jouw mogelijkheden behoort, dan kun je het volgende doen:
> Koop om de pijn en koorts te bestrijden goedkope paracetamol. Bij de Trekpleister koop je 100 stuks eigen merk voor 1,79. Dat is dus 1,8 cent per stuk.
> Rust: kost helemaal niets. Ga lekker in bed liggen en ziek uit.
> Als je neus verstopt zit: snijd een ui in schijven en leg de ui op een schoteltje naast je bed. De geuren van de ui zorgen ervoor dat het snot loskomt. Mocht dit niet (genoeg) helpen, gebruik dan een zoutoplossing in water. Doe een theelepeltje keukenzout in een grote mok warm water en los door roeren het zout op. Gewoon wat opsnuiven vanuit de palm van je hand. Een spray is vele malen duurder, maar werkt niet beter.
> Water: drink veel water, gewoon leidingwater uit de kraan, kost vrijwel niets.
> Bij keelpijn: de keel bevochtigen, dit kan met slokjes water, sabbelen op een snoepje of dropje, gorgelen met een zoutwateroplossing (zie verstopte neus). Zout water niet doorslikken. Speciale keelpastilles helpen niet beter dan genoemde middelen, maar zijn wel duurder.
In de reclames voor middeltjes wordt tegenwoordig heel vaak de uitdrukking "omdat je het waard bent" gebruikt. Ik vind het een smerige commerciële verkooptruc. Dit is wat ze in feite zeggen: je bent het waard om veel geld te verspillen aan zaken die je ook op een veel goedkopere manier kunt regelen. Natuurlijk is iedereen het waard de beste zorg te krijgen, maar dat is niet automatisch ook de duurste!
LET OP: zoek medische hulp als je (heel) benauwd bent of als je klachten ineens verergeren, ga dan vooral niet zelf dokteren.
Het allerbeste wat je kunt doen is voorkomen dat je de griep krijgt. Zorg dat je niet besmet wordt: veelvuldig handen wassen, kom niet met je handen (die misschien besmet zijn) aan je gezicht, gezond te eten, voldoende rust. Blijf uit de buurt van hoestende en niezende mensen.
Ik weet dat er mensen zijn, die vinden dat het vaccin tegen de Mexicaanse griep verdacht is, omdat het nauwelijks of niet voldoende uitgetest is op mensen. Dat is misschien wel zo, maar bedenk wel dat zonder inentingen het sterftepercentage door deze griep vele malen hoger zal zijn. Ik geloof niet dat het middel erger is dan de kwaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten