Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 19 januari 2011

Hoe start je met bezuinigen?

19/01/2011
Via e-mail krijg ik regelmatig vragen over hoe je begint als je wilt bezuinigen. Hoe pak je het aan als je minder geld wilt uitgeven?
1. Noteer alle geld dat maandelijks binnenkomt. Hoe veel heb je te besteden?
2. Noteer nauwkeurig ALLE uitgaven. Niet alleen de boodschappen, maar ECHT alles: abonnementen, tijdschriften. lidmaatschappen, huur, gas en stroom, water, internet, telefoon, tv, verzekeringen, afbetalingen, gemeentelijke belastingen. Reken alles om naar gemiddelden per maand. Deze optelsom kan al heel verhelderend werken. Je ontdekt bijvoorbeeld dat je heel veel geld kwijt bent aan abonnementen of lidmaatschappen. Dat is het moment om te kijken of het anders kan.
Blijf je wekelijkse en maandelijkse uitgaven noteren.
3. Leg je inkomsten naast je uitgaven. Er zijn 2 mogelijkheiden.
Je komt tekort: ga naar stap 4
Houd je over. Ga naar stap 5
4. Kom je te kort?
Bezuinig
- ga kijken wat je op kun zeggen aan abonnementen en lidmaatschappen. Wat heb je echt nodig, wat kun je missen?
- zoek een goedkopere provider voor gas en stroom, internet, telefoon en tv en bezuinig op je energieverbruik.
- zoek een goedkopere verzekeraar.
- stop met roken en drinken. Je hebt het niet nodig. Drink alleen thee en koffie.
Heel belangrijk – de dagelijkse boodschappen. Je hebt aan 20 euro per week per persoon genoeg als je goedkoop inkoopt, zelf kookt, zelf groente snijdt etc.
Kijk heel kritisch naar je koopgedrag ten aanzien van kleding, schoeisel, cadeautjes. Kan het goedkoper, kan je een tijdje niets kopen? Dit geldt natuurlijk voor het hele gezin. Laat kinderen van boven de 15 jaar een baantje zoeken en halveer hun zakgeld. Als ze weten dat de reden is dat je gezin chronisch geld tekort komt, en dus steeds meer in de schulden raakt, zullen ze zeker begrip hebben.
Helpt bovenstaande niet genoeg?
Doe de auto weg of koop in ieder geval een veel goedkopere.
Zoek een goedkoper (huur) huis.
Zorg voor meer verdiensten: ander werk, een 2e of een 3e baan.
Hoe meer je maandelijks tekort komt, hoe rigoreuzere maatregelen je moet nemen. Kom je per maand 50 euro tekort, dan hoef je nauwelijks wat aan je leefwijze te veranderen, dan lukt het wel met een paar kleine ingrepen, maar als je elke maand 750 euro tekort komt, dan lopen de schulden snel op en is het zaak snel de tering naar de nering te zetten.
Dan moet je er echt vol in!
5. Houd je over? Dan hoef je niet te bezuinigen, er is geen onmiddellijke noodzaak. Het mag wel natuurlijk. Dan kun je sparen voor iets nuttigs of iets leuks. Iets dat leuker is dan het geld ongemerkt uitgeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten