Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 25 mei 2011

Te zuinig met energie?

25/05/2011
Joany reageerde onlangs op mijn blogje over besparen op gasverbruik als volgt:
"Leuk idee die hooikist, maar de rest vind ik echt tegen triest aanhangen.
Met een sjaal en een vest en deken op de bank maar wel met een elek. deken het bed in???
Besparen op zoveel mogelijk dat begrijp ik maar net als de hongerwinter te moeten leven dat vind ik te ver gaan"
Een beetje geschokt lees ik het woord hongerwinter en het woord triest. Hoezo? In de hongerwinter had men vaak helemaal geen verwarming en te weinig kleding en al helemaal veel te weinig eten. Om mijn pogingen om te besparen op gasverbruik daarmee te vergelijken, klopt niet volgens mij. Ik probeer het zeker aangenaam te hebben in mijn huis. Ik houd van veel licht, dus ik zorg voor ruim voldoende verlichting. Het is beslist niet zo, dat ik als het koud is, ik de verwarming niet aandoe. Ik vind zelf een lekker warm vest en een fleece plaid helemaal niet zo raar. Waarom zou je als het buiten koud is de verwarming moeten laten loeien en in je T-shirtje moeten lopen? Het is een stuk beter voor het milieu en voor mijn portemonnee om zuinig te zijn met energie. En die sjaal? Dat is geen zelfgebreide wollen das, maar een hippe kleurige sjaal.
Ik heb in de slaapkamer geen verwarming aan, alleen als het erg hard vriest. Als het koud is, gebruik ik wel een elektrische deken. Die gebruikt 60 watt per uur. Als ik de deken een uur voor het slapen aan doe en vervolgens uit doe, stap ik in een comfortabel warm bed. Kosten per avond: €0,012. Heerlijk knus vind ik het, zo'n warm bed, daar kan geen CV tegen op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten