Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 6 oktober 2011

Geen kleding kopen

Vanaf begin mei 2010 tot begin mei 2011 heb ik geen nieuwe kleding gekocht, alleen tweedehands. Dat was om diverse redenen:
- een uitdaging. Er waren in die tijd meer bloggers die de uitdaging aangingen, het werd een soort wedstrijdje.
- beter voor het milieu. Hergebruik van nog bruikbare kleding,  geen nieuwe productie van kleding
- goedkoper. Voor nieuwe kleding betaal je meer dan voor tweedehandskleding.

Hier hier en hier vind je meer berichten over (een jaar) geen kleding kopen.

Wat ik natuurlijk niet tweedehands kocht, was ondergoed, sokken en badkleding. Er zijn grenzen aan de "geen-nieuwe-kleren-kopen-uitdaging"!
Een verslag van dit jaar is te lezen op http://zuinigaan.weblog.nl/, als dit oude weblog tenminste ooit weer in de lucht komt. Het is nu al 6 weken geleden dat het weblog van het scherm verdween, ik heb zelf ernstige twijfels of het nog goed komt. Ik heb in ieder geval geen beheersmogelijkheden.

Wat ik jullie wilde vertellen, is dat ik tijdens dat jaar voor mijn doen heel veel kleding gekocht heb. Na begin mei dit jaar, toen de uitdaging afgelopen was, heb ik er eigenlijk helemaal niets bijgekocht, afgezien van ondergoed, sokken etc.
Bijzonder! Ik was tijdens de uitdaging kennelijk zo gefocust op het niet kopen van nieuwe kleding dat ik mijn aandacht helemaal richtte op tweedehands kleding. Nadat de uitdaging afgelopen was, verdween het kopen van kleding helemaal uit mijn blikveld. Ik had immers in het jaar daarvoor al zoveel kleding aangeschaft, meer dan genoeg om even vooruit te kunnen!

7 opmerkingen:

 1. Knap hoor! Ik koop zelf ook niet zoveel kleding, omdat ik daar het geld niet voor over heb, maar probeer dan eerder te combineren met wat ik al heb. Kringloop spreekt me qua kleding ook niet zo aan, moet ik eerlijk zeggen. Maar dat komt waarschijnlijk ook omdat de gemiddelde inleveraar bij onze kringloop pak 'm beet 3x zo oud is als ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed! Ik kom in een tweedehands winkel wel eens in de verleiding iets te kopen,wat ik eigenlijk niet nodig heb. Dat shirt is toch maar anderhalve euro. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch een interessant gegeven dat je vanwege 'geen nieuw' misschien wel meer kleding hebt gekocht dan je anders zou doen.
  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb gisteren mijn zomerkleding in een andere kast gedaan en de herfst- en winterkleding opgezocht.
  Eigenlijk wilde ik nog graag een trui kopen, maar ik heb er al zoveel ;-), mag van mezelf pas weer eentje kopen als er een andere uit de kast gaat. Veel van mijn truien heb ik zelfgemaakt of komen uit de kringloop.

  Ik reageerde altijd als Monica, maar heb net een bloggeraccount aangemaakt. Misschien ga ik ook nog wel eens bloggen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk dat het gelukt is om een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen.

  En wat grappig dat je meer kleding bent gaan kopen hierdoor :-)

  Leuke uitdaging!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zelf koop ik ook alleen kleding als het echt nodig is.. momenteel koop ik alleen kleding wat me past, bijna 90% wat er nu in mijn kast ligt is mij te groot geworden dus ik moet wel..
  heb alleen een hekel aan kleding kopen dus ik stel het zo lang mogelijk uit en dan wil ik het ook nog zo goedkoop mogelijk hebben ;-)

  Geloof ook niet dat het nog goed komt met weblog, mijn log is helemaal niet meer bereikbaar als ik de oude link in klikt gaat de pc herrie maken en krijg ik 2 grijze schermen met pagina niet gevonden/bestaat niet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Even iets heel anders. Vanmiddag poste ik als VeggieMo met het bloggeraccount dat ik vandaag heb aangemaakt.
  Nu zie ik dat account niet meer bij het reactie plaatsen staan en ik krijg het niet meer voor elkaar om te posten met dit account.
  Ik heb het geprobeerd met 'profiel selecteren' en dan gekozen voor google account. Daar krijg ik een foutmelding.
  Ik ben wel ingelogd bij mijn bloggeraccount.
  Weet iemand hoe ik dit op moet lossen?

  Alvast bedankt, groetjes Monica

  BeantwoordenVerwijderen