Psychiatrische patiënten moeten volgend jaar boven op het eigen risico nog eens 200 euro extra betalen. Dit is wel het slechtste idee dat ik de afgelopen tijd voorbij heb zien komen!
De Volkskrant had een bericht hierover afgelopen zaterdag op de voorpagina gezet. Lees hier. Wat houdt het in? Iedereen die medische zorg krijgt, moet het eigen risico betalen. Daarbovenop moeten psychiatrische patiënten die niet opgenomen zijn in een psychiatrisch ziekenhuis, voor hulp door de psychiater en andere zorg nog een keer 200 euro extra betalen.
Ik vind dit echt heel erg! Mensen met lichamelijke kwalen hoeven niet naast het eigen risico extra te betalen, maar kwetsbare mensen met een psychiatrische problematiek wel. Waarom denkt de overheid daar wel geld te kunnen halen? De meeste patiënten hebben alleen een uitkering en hebben al heel veel moeite hun hoofd boven water te houden! Die haken af en gaan niet meer naar de psychiater of verpleegkundige en slikken niet meer hun medicijnen. Ik vind het een erg trieste ontwikkeling. Kunnen we nu echt als samenleving niet beter zorgen voor onze psychiatrisch zieke medemensen?
Psychiatrische zorg is geen luxe en het is ook niet eigen schuld dikke bult, zoals bij heel veel longziektes. Als er in Nederland niet meer gerookt zou worden, dan waren de meeste longartsen overbodig, maar een psychiatrische ziekte overkomt je, dat heb je niet zelf in de hand.
Ik vind het bijzonder discriminerend om psychisch zieke mensen anders te behandelen dan lichamelijk zieke mensen en hen meer te laten betalen voor behandeling van hun ziekte!
En of die bezuinigingen echt zullen helpen? Waarschijnlijk worden onbehandelde mensen alleen maar zieker en verwaarlozen ze zichzelf lichamelijk in hun psychose, gevolg: meer ziekenhuisopnames vanwege een ernstige lichamelijke en geestelijke crisis. De ziekenhuisbedden zijn zeker niet goedkoper dan de ambulante zorg! Als maatschappij schieten we dus helemaal niets op met die (volkomen onterechte!) extra eigen bijdrage.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
maandag 10 oktober 2011
Bezuinigen op de psychiatrische zorg
Labels:
Overheid,
Psychiatrie
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Dat punt dat de VK aanroert over mensen die van kliniek in de gevangenis belanden, vind ik ook een belangrijke. Er zijn toch mensen die op een gegeven moment doorslaan. Als die vanwege geld niet de hulp krijgen/zoeken die ze nodig hebben en vervolgens het criminele pad op gaan, dan kost dat veel meer. En dan heb ik het nog niet eens aan behandelkosten van diegene...
BeantwoordenVerwijderenWie mensen van nabij kent die aan een ernstige psychiatrische ziekte lijden, zal het niet eens kunnen zijn met deze maatregel. Juist in deze groep moet de drempel naar de hulpverlening zo laag mogelijk worden gemaakt. De medicijnen zorgen al voor heel nare lichamelijke bijwerkingen - maar zijzelf en ook wij als omgeving zijn afhankelijk van de medicijntrouw die zij op kunnen brengen!
BeantwoordenVerwijderenik heb het ooit al eens in een log beschreven.
BeantwoordenVerwijderendoor een kampervaring in de tweede wereldoorlog was mijn vader een deel van zijn leven afhankelijk van psychiatrische zorg.
dat maakte zijn leven min of meer leefbaar, ook voor ons.
dit land heeft de afgelopen jaren duizenden mensen toegelaten en genaturaliseerd met een soms vergelijkbaar trauma.
ik weet wat er gebeurt en ik moet er niet aan denken, als die zorg komt te vervallen door deze "bezuinigingen"
hoe leefbaar is nederland dan nog voor hen, voor ons allemaal:))
Helemaal met je eens. Deze drempel suggereert bijna,dat mensen te snel naar een psychiater of psycholoog gaan. Terwijl er vaak al een innerlijke drempel is. Groeten Izerina
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat deze maatregel op de langere duur alleen maar geld gaat kosten in plaats van geld besparen. Mensen die hulp nodig hebben gaan nog minder snel naar de psycholoog, het probleem wordt groter doordat ze geen hulp krijgen, en uiteindelijk moeten ze misschien wel opgenomen worden. Terwijl als er direct hulp was voor deze mensen het misschien wel op te lossen was met een aantal ambulante gesprekken.
BeantwoordenVerwijderenAnna
Een goed (.......) voorbeeld van inzichtloos beleid voeren. En zo ook met onderwijs de andere gezondheidszorg maatregelen enzovoort. Op termijn kost het alleen maar meer en vooral om deze maatregelen weer terug te draaien en de boel te herstellen ben je extra veel kwijt.
BeantwoordenVerwijderenEn dat is allemaal buiten de inrichting. maar binnen de muren gaat het ook mis door de bezuinigingen. Ik werk inmiddels ruim 30 jaar in de psychiatrie en heb veel zien veranderen, waar onder de personeels sterkte Het personeel wordt wegbezuinigd zodat er alleen nog minimale zorg gegeven kan worden diep triest voor alle langdurige clienten. Afgelopen week had ik nachtdienst en op een ochtend waren er 3 personeelsleden die het huilen naderstond dan het lachten, er zijn nl 45 clienten.....
BeantwoordenVerwijderengroet Gezina
Toen het ziekenfonds door de regering (Hogervorst) om zeep werd geholpen toen konden we op deze toestanden wachten. Alles moet met marktwerking. En onze ziekenzorg kan niet op de commerciële toer. We zien het ook aan energie, onze treinen/bussen, woonvoorziening enz.enz.
BeantwoordenVerwijderenMaar de door ons gekozen regering is doof voor wat de kiezer wil. Wanneer keert de wal het schip?
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie
Drie van onze kinderen lopen, zoals zo veel kinderen en volwassenen, bij de psychiater vanwege medicatiecontroles (Ritalin - adhd). Eerst mag deze doelgroep hun pgb's inleveren en nu dit er bij. Lekker melkkoetje.
BeantwoordenVerwijderenIk vind dit beleid zo discriminerend.
BeantwoordenVerwijderenIn feite zeg je daarmee dat een psychische ziekte niet ernstig genoeg is om goed voor te zorgen, alsof je een keuze hebt om je te laten behandelen of niet.
Zo kun je met schizofrenie aan iedere terugval blijvende restverschijnselen overhouden.
En zou die kans op terugval niet groter zijn als je de drempel voor zorg verhoogd?
Terwijl het kruis voor veel mensen met een psychiatrische beperking en hun naasten al zo zwaar is.