Gisteravond heb ik naar de eerste uitzending: "Hoe heurt het eigenlijk" gepresenteerd door Jort Kelder gekeken. Daarin komen mensen met "nieuw geld" en "oud geld" aan het woord. Dit laatste zijn mensen uit oude adelijke families, of uit patriciërsfamilies. Het leuke is dat de baron Van Dedem vertelt dat hij geen geld heeft om zijn huis te stoken. Hij moet zo zuinig zijn, dat 15 à 16 graden normaal is in zijn huis. Eigenlijk leef ik dus heel erg "oud geld"-achtig door zo weinig mogelijk te stoken, zo lijkt het heel chique. De baron vertelt over bezoek dat bij het eerste bezoek luchtig gekleed gaat, maar bij een later bezoek zo verstandig is om een dikke, warme wollen trui aan te trekken.
Maar overigens, om nou te spreken van oud geld, het zou best eens zo kunnen zijn dat het eerder gaat om oude armoede, om verarmde oude families. Veel geld is er niet, er moet hard gewerkt worden en heel zuinig geleefd worden om rond te komen en het kasteel of landhuis te onderhouden.
In de families met "nieuw geld" daarentegen laat men het breed hangen, men stelt zijn rijkdom nogal tentoon met dure auto's, opzichtige schoenen, dure horloges, luxueuze jachten en dergelijke.
Pikant detail: bij oud geld spreekt men volgens het programma niet van een toilet of wc, maar van de plee. Bijzonder, ik wist niet dat dat nou juist chique was. Of worden we met ons allen in de maling genomen?
Op uitzending gemist kun je het programma terugkijken.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 14 oktober 2011
Oud geld
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik vind 'plee' niet echt chique klinken. Ik vind het wel sneu dat 'oud geld' vaak zo arm moet leven, omdat ze de verantwoordelijkheid van een landhuis/kasteel (vaak monument) serieus nemen (en ook zouden moeten doen). Aan de andere kant is het natuurlijk wel heel erg mooi als je daarin kunt wonen. Je zou ook denken dat er altijd wel geld mee te verdienen is, b.v. via een theehuis of leuke activiteiten.
BeantwoordenVerwijderenIk vraag me wel eens af ,wat mensen met zo'n kasteeltje aan OZB betalen. Groeten Izerina
BeantwoordenVerwijderenPlee, klinkt juist nogal plat vind ik! Wie had dat gedacht!
BeantwoordenVerwijderenLijkt me wel kil hoor, in een huis van maar 16 graden…
Het klinkt trouwens als een leuk programma, dus bedankt voor dit logje!
Wikipedia: plee (vanouds een heel keurig woord)
BeantwoordenVerwijderenIk heb het programma ook gezien, en vond het erg leuk. En, inderdaad, als je "oud geld" hebt, dan moet je denk ik veel zuiniger leven dan mensen met "nieuw" geld. Vooral als je een kasteel of landhuis bezit, dat je moet onderhouden.Maar de fam.van Dedem verhuurde het kasteel dan ook voor "feesten en partijen" als ik het goed begreep. zelf woonden ze in de woning ernaast. En dan nog mag het maar 15 a 16 graden zijn! Het is wel heel spartaans leven, zeg!
BeantwoordenVerwijderenGeef mij maar een "gewoon"rijtjeshuis! :)
Groet, Tineke.
En toch, oud geld heeft stijl. Nieuw geld, daarentegen, moet dit nog uitvinden.
BeantwoordenVerwijderenYvonne.
De familie van Dedem heeft opdracht gegeven voor het kanaal de Dedemsvaart. Van Hasselt tot Coevorden. Gewoon een oud vervenersgeslacht dus.
BeantwoordenVerwijderenEr is ook een veenkoloniaal dorp dat zo heet.
En Zuinigaan jij weet het ook; de prachtige herenhuizen/boerderijen in Bellingwolde. Het is een ramp als zoiets je erfenis is. Die "kasteeltjes" werden gebouwd toen de arbeider weinig meer was dan een slaaf. Maar de SDAP kwam op en de arbeider mocht meer geld krijgen per week. Een rare uitdrukking? Geld verdienen deden deze arbeiders al. -Enkele mensen verdienen zoveel en krijgen zo weinig. En enkele mensen krijgen zoveel en verdienen zo weinig-. In die periode was het dat de grondeigenaren hun mooie huizen niet meer konden onderhouden. En zonder onderhoud gaat een huis naar de galamiezen.
Als de kleinkinderen dit weer goed willen krijgen mogen ze soberder leven als een arbeider en 's avonds en in het weekend hard werken om het achterstallig onderhoud weer goed te krijgen. Ik ken een paar families die dit deden/doen. En ik heb diep respect voor deze mensen. Ze behouden het mooie van jaren geleden.
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie
Volgens mij ligt het bij de familie Van Dedem iets anders dan dat ze een ""gewoon" vervenersgeslacht zijn. Het is wel degelijk een adelijke familie.
BeantwoordenVerwijderenEn ze hebben ook wel veel in gang gezet voor omgeving. Niet alles van vroeger hoeft zo negatief benaderd te worden T.
Hoihoi,
BeantwoordenVerwijderenVroeger noemde men het toilet idd plee, dus het is geen grapje hoor!
Gr, Wietske
LOL je kunt het moeilijk nog oud geld noemen als er nauwelijks geld meer is... ;-)
BeantwoordenVerwijderenIk herken de sferen uit m'n Agatha Christies trouwens... Verarmde adel wordt het daar genoemd.
Nou, niet in Friesland hoor. Daar ligt nog voor miljarden oud geld ! Er wordt daar wel vooral geinvesteerd in Fries (cultureel) erfgoed
BeantwoordenVerwijderen