Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 8 oktober 2011

Plaszak in de trein

In het nieuws: de NS gaat WC-loze sprinters uitrusten met plaszakken. Lees hier en hier. Op mijn vorige weblog heb ik er al eens over geschreven: de nieuwe WC-loze treinen. Het weglaten van WC's is een gevolg van bezuinigingen. Het is kennelijk duur om een WC op een trein te maken. Het scheelt zitplaatsen, schoonmaak en onderhoud zijn duur.
Stel je bent een moeder met een kind dat nodig moet plassen, of je hebt last van blaasontsteking of je hebt last van je prostaat. Dan heb je dus niets aan zo'n zak, want een zak mag alleen gebruikt worden in absolute noodgevallen. Als de trein oponthoud heeft in een weiland door een storing, sneeuwstorm of zo.

Wat ik wel lees in de berichtgeving? De WC-loze treinen worden ook ingezet op de lange trajecten.
Ik zou er niet aan moeten denken om in hoge nood op een zakkie te plassen. Waar moet je dat dan doen? Bij de bestuurder in zijn hok?
Ik zie me mezelf al aankloppen daar, met een rood hoofd en beslist met de nodig gêne. Mag ik een plaszak alstublieft? En me dan in allerlei bochten wringen om te zorgen dat mijn plasje ook inderdaad in die zak terechtkomt. Want hoe doe je dat een beetje netjes in aanwezigheid van het treinpersoneel. Lijkt me voor het personeel ook niet echt leuk!

Wat was het een rare zuinigheid van de beleidsmakers van de NS om te denken dat sommige treinen geen toilet nodig hebben.

Je moet er wel wat voor over hebben om milieubewust te willen reizen!

7 opmerkingen:

 1. te zot voor woorden die wcloze trein. ik heb inmiddels al diverse dames op de po gezet, maar zodadelijk ga ik ook maar zakjes uitdelen want de poreiniger wordt ook veel te duur! slaap lekker zuinigaan, groetjes gezina. om 01.30uur

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is heel triest,dat soort bezuinigingen. Je zult maar door pech stranden en uren stilstaan.Dan moeten er toch meer mensen naar de wc?Een coupe leeg maken en daar gaan zitten? groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het ook een belachelijk idee. Ik ken iemand met een darmziekte. Als die naar het toilet moet, dan moet ze ook gewoon direct. Dan heb je toch helemaal niks aan zo'n stomme plaszak?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ergens heb ik begrepen dat het ook niet mocht. Niet zozeer voor de reizigers, maar ook voor het personeel. Die moeten van de Arbo een plek hebben om fatsoenlijk naar de wc te kunnen.
  Alleen het ombouwen van de treinen is erg duur, volgens de NS.
  Toen dacht ik gelijk: wie bedacht er ook een trein zonder wc? Gelijk inbouwen had veel goedkoper geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn zwangere dochter ging dagelijks naar haar werk met zo'n trein. Daar ze de hele zwangerschap misselijk was, moest ze kotszakjes meenemen.
  Genant voor haar en ook niet fijn voor de medereizigers. Zelf moet ik eerst een half uur reizen voor ik bij de trein ben. Juist, de sprinter. Daar wordt ook geen rekening mee gehouden.
  Dit kan alleen maar uitgevonden zijn door een lichamelijk gezonde man. Over z'n geestelijke vermogens zullen we het maar niet hebben.
  Fijn dat je er weer bent trouwens.
  groetjes, harma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eerst verdwenen de karretjes met koffie en thee.
  Vervolgens werd er bezuinigd op het aantal treinen, wagons(en dus zitplaatsen) en stopplaatsen
  En nu zijn dus ook de toiletten verdwenen.
  Oh ja... en de prijzen blijven wel stijgen...

  Diegene die de plannen maakt bij de NS snapt duidelijk niet dat veel mensen wel degelijk een keuze hebben om voor de trein te kiezen ja dan nee en weet niet hoe je klanten aan je moet binden.

  Wel heel spijtig voor diegenen die deze keuze niet hebben. (en ja ik zou liever met de trein gaan maar heb 9 van de 10 keer vertraging en / of geen aansluiting en kan qua prijs al met 1 persoon voor de helft van het geld met de auto).

  BeantwoordenVerwijderen