Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 18 oktober 2011

Week van het geld 7 t/m 11 november 2011

Het Nibud organiseert de week van het geld, namelijk van 7 t/m 11 november. Het programma is bedoeld voor kinderen op basisscholen en gaat over omgaan met geld.

Een heel belangrijk onderwerp, lijkt mij!

Wat gebeurt er allemaal?
Er is een Nibud geldexamen, klik hier
Er zijn Nibud ouderavonden, dit is een gezamenlijke productie van het Nibud, Erica Verdegaal en Marieke Henselmans. Bekende namen als het gaat om verstandig omgaan met geld. Klik hier.
Er is Nibud voor ouders, waarin het gaat over kinderen leren met geld om te gaan. Klik hier.
En er is Nibud voor het onderwijs. Hierbij is de doelstelling om in de lessen op een goede, constructieve  manier aandacht te besteden aan omgaan met geld. Klik hier.

4 opmerkingen:

 1. Ik heb vroeger jarenlang een project gedaan met de leerlingen(14-17jr) over zelfstandig wonen. Wat daar voor kosten bij komen kijken. Ze waren vaak stomverbaasd. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het aan de ene kant jammer dat een organisatie in zo'n gat moet springen, omdat eigenlijk ouders hier een belangrijke verantwoordelijkheid in hebben, maar ik vind het super dat het gebeurt. Het is wel heel erg belangrijk dat kinderen al vroeg leren om goed om te gaan met geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op de middelbare school destijds les gehad over wat het kost om een gezin te onderhouden. Ik vond het heel interessant. In het gezin waar ik uit kwam werd daar niet zo openlijk over gesproken. Wel heb ik van ze geleerd om zuinig te zijn.
  Met mijn kinderen heb ik het anders aangepakt. Het zuinige is gebleven, maar we zijn ook open geweest over onze inkomsten en wat we betalen aan vaste lasten, voeding etc.
  En over het belang van sparen.
  Het lijkt erop dat het effect heeft gehad. Zoons kunnen goed met geld omgaan :-)

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoonlief is hier gelukkig vrij goed op de hoogte van wat alles kost (het begrip is er nog niet altijd helemaal, soms zijn de bedragen gewoon te groot, hij is nog maar 8)
  Hij rekende vorig jaar uit, met mij, wat het kost om een minuut te douchen. En dan elke minuut die hij korter douchte dan zijn gebruikelijk 15, kostte dan zoveel minder. Wat hij minder gebruikte in de douche, ging dan in een grote spaarpot. We zijn er afgelopen zomervakantie een paar dagen van naar amsterdam geweest.

  Ik vind wel dat ouders een grote taak hebben in het leren met geld om te gaan. Maar het is al meer dan eens gebleken dat veel ouders het zelf al niet zo goed meer kunnen of niet weten hoe ze het moeten doorgeven.

  BeantwoordenVerwijderen