Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 18 oktober 2011

Donorweek

In Nederland is het zo geregeld dat je moet opgeven als je orgaandonor wilt zijn. Ik had liever gezien dat je moest doorgeven als je er niet voor kiest. Heel veel mensen willen wel, maar het komt er gewoon niet van. Van 17 t/m 23 oktober is het donorweek je kunt heel gemakkelijk, gewoon op je PC of laptop je keuze doorgeven: Klik hier om direct je keuze door te geven. Gewoon doen! Want zoals Kniepertie al schreef: waarom breng je wel je oude spullen naar de kringloop, maar ben je geen donor? Het klinkt wat cru, maar je redt mensenlevens en door huiddonatie geef je brandwondpatiënten betere mogelijkheden. Lees ook vooral hier, van Djuna, iemand die door nieuwe longen weer van het leven kan genieten.
Het is uitdrukkelijk niet zo, dat je je lichaam ter beschikking stelt aan de wetenschap. Dat dacht de verpleegkundige van het verzorgingshuis waar mijn moeder woont. Die dacht dat het lichaam van mijn moeder direct na haar dood moest worden vervoerd naar het UMCG en vervolgens nooit meer vrijgegeven werd. Maar dat is niet wat orgaandonatie inhoudt. Begrafenis of crematie kan gewoon doorgang vinden, je kunt gewoon met alle respect afscheid nemen van de overledene, er hoeft geen extra tijd ingeruimd te worden in verband met donatie.
Wat houdt orgaandonatie dan in? Op de website van de NRC vond ik een goede uitleg, klik hier.
Bron: MAGUZA.BE
Iedereen kan zich vanaf 12 jaar registreren als donor. Mijn kinderen, mijn moeder en ik zijn al jaren geregistreerd orgaandonor.


Ik wil IEDEREEN oproepen zich te registreren. Je kunt je ook registreren als niet-donor. Dan kan er geen misverstand over bestaan mochten je nabestaanden onverhoopt voor de vraag komen te staan of organen van jou gedoneerd mogen worden.

Heb jij je al geregistreerd??

9 opmerkingen:

 1. Ik heb jaren geleden het donorcodicil al ingevuld met bewust een 'nee' dat ik dat niet wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Marianne: wat mij betreft krijg je dan ook geen hoornvlies als je blind wordt of hartklep als je hart gebreken gaat vertonen, of een nieuwe long of een ander orgaan. Ik zou het heel dubbel vinden, als je als je nee zegt, wel organen van donors zou ontvangen.
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, dat vind ik eigenlijk ook Marianne. Jouw nee is dan toch ook nee als je een donor nodig hebt?

  Ik ben voor een systeem waarbij edereen donor is, tenzij je zelf kenbaar maakt dat je geen donor wil zijn. Als je zelf geen donor wilt zijn prima, maar dan ook geen ontvanger.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zeg ook nee en heb me bewust afgemeld. Ik wil ook geen onderdelen van andere mensen in mijn lichaam daar ik geloof in een eigen geheugen van elke cel. Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind dat het iedereen zelfs moet weten en het is natuurlijk een zeer persoonlijke beslissing.
  Dat jullie nu Marianne anvallen vind ik niet oke.
  Het heet nog steeds orgaan"DONATIE". Ik doneer uit vrije wil en verwacht er niets voor terug.
  Het is toch niet zo ..'voor wat hoort wat'.

  Mensen komen te overlijden vanwegen een ziekte (nieren, hart etc) en niet omdat er geen donororgaan is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik sluit me helemaal aan bij de laatste reactie (Anoniem 19 okt. 13.10). Je 'geeft' belangeloos en daar kun je niet in kiezen of jouw organen naar iemand gaan die wel/geen donor is.

  Ik vind dat iedereen zich zou moeten registreren, al antwoord iedereen Nee (liever ja wat mij betreft)maar dan is er duidelijkheid. Nabestaanden kunnen handelen naar jouw keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Floortje: in de situatie dat er ruim voldoende donororganen zouden zijn, ben ik het roerend met je eens. Maar er is een schrijnend tekort. Hebben mensen die zelf geen donor willen zijn dan evenveel "recht" op een donororgaan dan mensen die wel donor zijn?
  @ Anoniem om 13.10 uur: mensen overlijden inderdaad aan een ziekte of aan een ongeluk of een brand. Maar mogen mensen die zo'n ziekte hebben of een ongeluk of zo dan niet meer verder leven? Soms overlijden mensen wel degelijk door een tekort aan donororganen. Dan hadden ze nog jaren kunnen leven met donororgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Zuinigaan: Natuurlijk mag iemand die zo een ziekte heeft verder leven!! Ik vind dat zich iedereen MOET registreren om aan te geven wat diegene wil.JA of NEE. Dan is het duidelijk!
  Juist om te voorkomen dat er zich verschrikkelijke taferelen afspelen als een dierbare overleden is en men ala minute moet beslissen over orgaandonatie.
  Wat mij stoort is dat als iemand geen donor wil zijn (religieuze,ethische etc redenen)diegene vaak met scheve ogen aangekeken wordt.
  Ik vind ook dat er meer uitleg, voorlichting zou moeten zijn om onzekerheden weg te nemen. Mensen willen vaak niet met hun eigen dood geconfronteerd worden.
  Je oproep om zich te registreren is goed...om een keuze te maken en niet perse om donor te worden. Is mijn mening!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jammergenoeg mag je er niet voor uitkomen als je nee invult. Ik vind het ook doodeng dus heb ik nee ingevuld. Ik ben daarentegen wel bloeddonor, driemaal per jaar reis ik op eigen kosten in mijn eigen tijd naar de bloedbank. Nu zijn er heel veel gezonde mensen die dit niet durven of niet willen uit tijdgebrek of wat voor reden dan ook, maar ik heb er geen moeite mee dat deze mensen wel bloed kunnen ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen