Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 22 november 2011

Werkloosheidsberekenaar

We leven in een periode van recessie. De werkloosheid is op dit moment nog niet erg hoog en ik hoop van harte dat de werkloosheid niet toeneemt, maar het zou best kunnen dat er toch in de komende maanden meer ontslagen gaan vallen. Dat je er niet op vooruit gaat als je ontslagen wordt is duidelijk, maar hoe veel geld ga je er in dat geval op achteruit?

Op de site van het NIBUD staat een werkloosheidsberekenaar. Met dat programma kun je uitrekenen hoeveel je er op achteruit gaat als je werkloos wordt.
Ik heb het uitgerekend. Ik ga er 491 euro per maand op achteruit als ik nu werkloos word.
Slik, dat is geen kattenpis!

Een werkloosheidsuitkering is overigens niet eindeloos. Je krijg maximaal 38 maanden een uitkering en dat maximum geldt lang niet in alle gevallen. Het hangt er namelijk van af hoe lang je gewerkt hebt. Na de WW uitkering volgt bijstand. Voor ouderen vanaf 50 jaar is een uitzondering gemaakt. Die krijgen een IOAW uitkering. Deze uitkering heeft dezelfde hoogte als de bijstand, maar dan zonder vermogenstoets. Het betekent dat als ik werkloos word, ik niet mijn eigen huis hoef "op te eten" en er ook niet gekeken wordt naar mijn spaargeld. Overigens heeft werkloos worden ook gevolgen voor mijn pensioen. Als ik geen pensioen meer opbouw, zal dit vanaf mijn 65e jaar een stuk lager worden.

14 opmerkingen:

 1. Als je jonger bent dan 50 jaar en na die 38 maanden nog geen werk hebt en in debijstand terecht komt, moet je dan wel je huis opeten?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kom als ZZP'er op 1200 euro per maand uit in geval van werkloosheid. Dat is maar net voldoende voor al mijn vaste lasten, dus dat zou verhuizen en huis verkopen betekenen. Brrr, moet er toch niet aan denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vooral voor ouderen is verlies van werk triest. Die komen niet snel meer aan een nieuwe baan.Toch heeft werkloos zijn nog een klein voordeel boven arbeidsongeschikt worden,met dezelfde financiele gevolgen. Een werkloze heeft de gezondheid om achter koopjes aan te gaan,aardappels te rapen en desnoods eens een zwart klusje te doen. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben chronisch ziek en heb geen uitkering. Eén van de dingen die ik heel moeilijk hiervan vind is dat ik niet kan werken. Als manlief zijn baan kwijt zou raken kan ik niet voor extra inkomen zorgen. Gelukkig kan ik wel goed met geld omgaan.
  We zouden het wel een poosje kunnen redden met spaargeld.
  Gisteravond hadden manlief en ik het nog over de jaren '70. Toen was het in Nederland een verzorgingsstaat tot in het overdrevene. Als je 65 was kon je zo naar een bejaardenhuis (zoals ze toen nog heten) en kwam je van school kreeg je meteen een uitkering.
  Dat was niet nodig, maar de kant die het nu uitgaat lijkt wel erg op de Amerikaanse versie. Als je gezond bent en een baan hebt is het goed, heb je pech dan kun je heel gemakkelijk in de armoede komen.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad, gezond zijn en werkeloos betekent wel voldoende energie om achter koopjes aan te gaan. Toch, ik ben arbeidsongeschikt en kan toch ook mijn slag slaan hier en daar, tegenwoordig kun je ook via internet goedkoop boodschappen doen.
  Ik ben er inderdaad precies 500 euro op achteruit gegaan. Gelukkig zag ik het aankomen en hadden we al een buffer gespaard. Ontslag zie je vaak niet aankomen en dan is de schok misschien wel groter....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Chronisch ziek zijn heeft voor mij de financiële voordelen: kan niet voor de lol gaan winkelen, dus ook geen energie om met de mode mee te doen, kan niet uit eten, kan niet ver weg op vakantie, kan níet 's avonds weg, kan niet kant en klaar spul kopen, kan niet roken of drinken.
  Er zijn er vast nog wel meer.
  Zoals spaarcentje schreef kun je soms heel voordelig op internet kopen. Ik koop graag bij een Chinese toko. Handig als je glutenintolerantie hebt.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat ik me wel altijd afvraag bij de NIBUD berekeningen, is hoe geloofwaardig ze zijn. Ze hebben namelijk nog zo'n berekenaar iets van je vaste lasten. Op één of andere manier weet NIBUD dit altijd op 0 euro te laten uitkomen of dat je meer uitgeeft dan erinkomt. In het echte leven heb ik daar totaal geen last van.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Klinkt interessant. Ik word al gezien als 'werkeloos' omdat ik voor de kinderen en het huishouden zorg...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoeveel geld blijft er, denken jullie, over voor koopjes als je met een gezin van 5 personen van een netto inkomen van iets meer dan 1500 euro door de ww terugvalt naar nog net geen 1000 euro? Precies op het sociaal minimum uitkomen, dus geen aanvulling. Maar gelukkig zijn we nog gezond...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Momenteel is mijn man zijn baan niet helemaal zeker (wie is dat wel tegenwoordig?)
  Ik ben blij dat ik ook werk heb en dat ik altijd weer fulltime kan gaan werken bij deze baas.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @de laatste anoniem: het bijstandsniveau voor een gezin (met 2 ouders) is €1248,16. Dit is exclusief vakantiegeld, inclusief vakantiegeld is het bijstandsniveau netto €1313,85 per maand.
  Als je net geen 1000 euro in de maand hebt voor een gezin van 5 personen, kun je bijstand aanvragen.
  Groetjes,
  Froukje

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Aanvullende bijstand bedoel ik dan.
  Froukje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De IOAW is alleen bedoeld voor oudere en arbeidsongeschikte werknemers. Het is een denkfout dat elke 50+ er IOAW krijgt. En ik heb 17 jaar bij een SD gewerkt dus ik weet waar ik het over heb,

  Groetjes Saar.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @ Froukje, De uitkering valt iets hoger uit, deze wordt nl. per 4 weken uitbetaald ipv maandelijks. Aanvullende bijstand aanvragen is door ons geprobeerd, maar is afgewezen ivm de WW uitkering. Er is geen sprake van spaargeld e.d. In ons geval gaan we er honderden euro's op vooruit als de WW volgend jaar afloopt. Maar uiteraard hopen we op, liefst vast, werk!

  BeantwoordenVerwijderen